Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Gay Rights In Europe: Αναγνώριση, Διάκριση, Σχέση, Γάμος και Υιοθεσία


Η κατάσταση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ευρώπη είναι σε σχετικά καλά επίπεδα (δες εδώ), από οποιανδήποτε άλλη ήπειρο, αλλά στις ΗΠΑ γίνονται μεγαλύτερες και περισσότερες προσπάθειες (δες εδώ). Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η Αμερική (ως ήπειρος) θα ξεπεράσει την Ευρώπη σε αναγνώριση των γάμων των ομοφυλοφίλων.

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Καλιφόρνια

Στην Ευρώπη όλες οι χώρες έχουν αναγνωρίσει την ομοφυλοφιλία, ακόμα και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ή ψευδοκράτος, όπως αγαπάτε) μετά από συνεχείς πιέσεις τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά υπήρξαν και οι αναποφάσιστοι όπως το Σαν Μαρίνο που αναγνώρισε την ομοφυλοφιλία το 1864, την απαγόρευσε το 1974 και την επ-αναγνώρισε το 2001, και η Τουρκία που αν και την αναγνώρισε από το 1858 την απαγόρευσε κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Η χώρα που αναγνώρισε την ομοφυλοφιλία πρώτη ήταν το 1791 η Γαλλία. Το παράδειγμα της ακολούθησαν το 1793 το Πριγκιπάτο του Μονακό και το 1975 το Λουξεμβούργο τα οποία ήταν αποικίες των Γάλλων. Ακολούθησε το 1811 η Ολλανδία, το 1858 η Τουρκία, το 1864 το Σαν Μαρίνο και η Ιταλία το 1890. Η πιο πρόσφατες χώρες που αναγνώρισαν την ομοφυλοφιλία ήταν το 2000 η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, το 2002 η Αρμενία, το 2005 η Ανδόρα και το 2008 το Κόσοβο.

Όσον αφορά την διάκριση για θέματα σεξουαλικών επιλογών ο νόμος προστατέυει ή όχι τους ομοφυλόφιλους; Η ΤΔΒΚ, το Σαν Μαρίνο, η Ουκρανία, η Τουρκία (δεν πέρασε ο νόμος το 2004), η Ρωσία, η Μολδαβία, η Αλβανία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Λίχτενσταϊν και το Γκέρνσεϊ (εξαρτώμενα από το ΗΒ) επιτρέπουν την διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων. Άλλες 28 χώρες απαγορεύουν την οποιανδήποτε διάκριση και οι υπόλοιπες 16 απαγορεύουν μερικώς την διάκριση.

Οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων αναγνωρίζονται στα Νησιά Άλαντ (εξαρτώμενα από την Φινλανδία), στην Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Γροιλανδία, στο νησί του Μανν (Βρετανική κοινοπολιτεία), στην Νορβηγία, Σουηδία, ΗΒ, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία (από την 1η Ιανουαρίου 2010), Κροατία (συμβίωση), Ουγγαρία (από 1η Ιουλίου), Σλοβενία, Ελβετία, Ανδόρα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Για τους γάμους ομοφυλοφίλων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Λετονία, η Πολωνία, η Σερβία και η Λιθουανία απαγόρευσαν με το Σύνταγμα τους γάμους ομοφυλοφίλων, επομένως πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για να επιτραπούν. Στην Νορβηγία, στην Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία τελούνται και αναγνωρίζονται αυτομάτως. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία το σκέφτονται, αν και η Γαλλία αναγνωρίζει τους γάμους αλλά δεν τους τελεί.

Σε κινητοποίηση στον Καναδά

Η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλαδνία και η Πολωνία επιτρέπουν σε κάποιον ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος αν είναι single να υιοθετήσει. Η Φινλανδία και η Γροιλανδία επιτρέπουν την υιοθεσία των παιδιών του συντρόφου (αν έχει). Οι εξής: Ισπανία, Ολλανδία, Τζέρσεϊ (Βρετανική κοινοπολιτεία), Βέλγιο, ΗΒ, Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία και Δανία επιτρέπουν στους ομοφυλόφιλους να υιοθετήσουν.

1 σχόλιο:

Μανος Μάνου είπε...

Νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να ασκήσει κάποιας μορφής πίεσης σε πολιτικά όργανα όπως η ΕΕ. Μια καλή αρχή θα ήταν να υπήρχε μια μαζική προσωπική αλληλογραφία ρωτόντας την ΕΕ τι κάνει με τα θέματα ομοφοβίας και δικαιωμάτων των gay στην Ελλάδα!!!

Συγκεκριμένα... εδώ μπορεί ο καθένας να αναφέρει τα θέματα του:
https://www.secure.europarl.europa.eu/parliament/public/citizensMail/secured/cmRequest.do?cmLanguage=el