Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: Παραλειπόμενα

Κατακλυσμός τέλος, ευρωεκλογές τέλος... Θα 'θελα να αναφερθώ λίγο στην προεκλογική εκστρατεία και να τα συγκρίνουμε λίγο με τα τελικά αποτελέσματα, που πάνω κάτω ήταν προβλέψιμα. Αρχή θα κάνω με τον νόμο για τις διαφημίσεις και τις πινακίδες στους δρόμους τον οποίο η Βουλή τον ξέχασε για λίγο ακόμα. Συνολικά όλα η εκλογική εκστρατεία κόστιζε 1'196'476€ διπλάσιο σχεδόν από το σύνολο της προεκλογικής το 2004 αλλά το μισό του μισού από τις περασμένες προεδρικές εκλογές.

Πρώτη θέση κερδίζει το ΑΚΕΛ, γιατί χρειάζεται διαφήμιση αφού δεν ισχύει το “όποιος διεκδικεί κερδίζει”, και ανήλθε στα 419'393€. Δεύτερη η ΕΔΕΚ, και αυτήν την φορά έφτασε και στην πηγή και ένας ήπιε και ευρωπαϊκό νερό. Οι σοσιαλιστές ξόδεψαν 270'285€ και λίγο πιο πίσω το κατηφορικό και το απειλώ-ότι-θα-φύγω-από-την-κυβέρνηση Δημοκρατικό Κόμμα με 218'803€. Αν και πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων (όσων έκαναν τον κόπο να ψηφίσουν) 4ο σε έξοδα με την σιγουριά να φιγουράρει μαγικό συστατικό (σαν Γιουροβίζιον ακούγεται) είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός με έξοδα μόλις 153'529€ (αν και ο Πιστιλλίδης έβαλε το χέρι του στην δική του πούγκα και από χορηγίες) ακολουθούν το Ευρω.κο και οι Οικολόγοι.

Τώρα συνεχίζω με τις ανεξάρτητες προεκλογικές εκστρατείες και εννοείται ότι ο “αριστίνδην”υποψήφιος ήταν και “αριστίνδην” χουβαρντάς αφού προηγείται με 35'516€ και με μεγάλη διαφορά προηγείται του δεύτερου, συναδέλφου Ιωάννη Κασουλίδη που ξόδεψε 21'618€. Μετά πήραμε τον κατήφορο αφού η Αντιγόνη Παπαδοπούλου αν και είναι 3η ξόδεψε μόλις 9'698€.

Συνολικά ανά τομείς: τα έντυπα ΜΜΕ πήραν από τους υποψηφίους συνολικά 458'887€, το ραδιόφωνο μόλις 13'576€ και η προτιμότερη τηλεόραση πήρε 724'014€. Όχι τώρα πείτε μου τι από αυτά τα υπέρογκα ποσά σας θυμίζει οικονομική κρίση; Και μετά ο ΔηΣυ φωναζει ότι δεν του αρέσει που πληρώνει 3% ακριβότερο ρεύμα... έλα τώρα Νίκο μου, μάζεψε τον Αβέρωφ σου και κανεί κούτζια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: