Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

World Refugee Day

Στις 4 Δεκεμβρίου 2000, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι από το 2001 και κάθε χρόνο η 20η Ιουνίου θα γιορτάζεται ως η Παγκόσμια μέρα Προσφύγων. Φέτος η Παγκόσμια μέρα προσφύγων έχει σύνθημα της το Real People, Real Needs”. Όλα αυτά γίνονται για μια ιδέα, είναι αυτό που μαθαίναμε στο σχολείο: ο ΟΗΕ έχει απλά κύρος, δεν μπορεί ούτε να επιβάλει τις αποφάσεις ούτε να αλλάξει κάτι στο σύνολο του.

Για τον φετινό εορτασμό ο ΟΗΕ επιστράτευσε την πρέσβειρα καλής θελήσεως Αντζελίνα (την Τζιολί του Μπραντ) με ένα ωραίο και σύντομο βίντεο (δείτε το εδώ) που όμως δεν παύει να θυμίζει το ηθικό κύρος του Οργανισμού. Please do not forget them” λέει σε μια στιγμή.

Σε όλες τις χώρες γίνεται το ίδιο πράγμα, το 2007 στην Κύπρο ήταν το έτος Παιδείας, μετά από αυτό τέρμα ο διάλογος, παγκόσμια σήμερα γιορτάζεται (τι ακριβώς γιορτάζουμε δεν κατάλαβα ακόμα) η μέρα των προσφύγων. Σαν την μέρα της γυναίκας, μια φορά τον χρόνο, οι υπόλοιπες μέρες είναι για ποιον;

Οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν λίγο ή πολύ τα 42 εκατομμύρια, δεν έφυγαν θεληματικά, άλλοι μεταναστεύουν και κυκλοφορούν στους δρόμους με κοσμητικά επίθετα, άλλοι δέχονται επίθεση, άλλοι πεθαίνουν ξεχασμένοι στους δρόμους, άλλοι βρήκαν νέα πατρίδα, αλλά ΟΛΟΙ ξέρουν ότι ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς δεν γύρισε στο σπίτι του... (ζωντανός τουλάχιστον)

Οι πρόσφυγες

στο Αφγανιστάν,

στην Τσαντ,


στο Κονγκό,

στην Κύπρο του 1974,


στο Νταρφούρ,


στην Κένυα, δεν παύουν να είναι πρόσφυγες... αληθινοί άνθρωποι, real people, με αληθινές ανάγκες, real needs... Να το θυμάστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: