Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Gay Rights In Europe: Εισαγωγή

Το 2006 έγινε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δείγμα τριάντα χιλιάδων από κάθε χώρα με ερώτημα “αν θεωρούν ότι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων πρέπει να νομιμοποιηθούν”. Τα αποτελέσματα (των ναι) ήταν: Ολλανδία 82%, Σουηδία 71%, Δανία 69%, Βέλγιο 62%, Λουξεμβούργο 58%, Ισπανία 56%, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία 52%. Οι υπόλοιπες χώρες ήταν αντίθετες, στην Ρουμανία μόνο το 11% είναι υπέρ, στην Λετονία το 12%, στην Κύπρο το 14%, στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα 15%, στην Πολωνία και Λιθουανία 17% και τέλος στην Μάλτα μόλις 18% τάχθηκε υπέρ της πρότασης. Στην ίδια δημοσκόπηση, ένα άλλο ερώτημα αυτό της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια μεγαλύτερη αποδοχή βρήκε στην Ολλανδία και πάλι, με 69% και δεύτερη στην σειρά η Σουηδία με 51% και στις 2 χαμηλότερες θέσεις η Πολωνία και η Μάλτα με 7%.

Σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κοινωνιολογίας έγινε μια μεγάλη έρευνα ένα χρόνο μετά, το 2007, με κυρίως ερώτημα “Πρέπει η ομοφυλοφιλία να γίνει αποδεχτή από την κοινωνία”. Στην Κεντρική Αμερική σε ένα σύνολο των ΗΠΑ μόλις 49% είπε ναι, και ο Καναδάς τάχθηκε υπέρ με ποσοστό 70%, στην Λατινική Αμερική μεγάλη αποδοχή βρίσκουμε στην Αργεντινή με 71% και στην Βραζιλία με 65% και συνεχίζουμε με Χιλή 64%, Μεξικό 60%, Περού 51%, Βενεζουέλα 47% και Βολιβία με 44%. Στην Δυτική Ευρώπη τα ηνία κρατά η Σουηδία με 86%, ακολουθεί η Γαλλία με 83%, η Ισπανία με 82% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 71%, στην Κεντρική Ευρώπη Τσεχία και Γερμανία με 83 και 81% αντίστοιχα, στην Ανατολική Ευρώπη τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά με την μεγαλύτερη αποδοχή στην Ρωσία με μόλις 20%. Στην Μέση Ανατολή τα πράγματα ήταν λιγότερο απογοητευτικά αφού το Ισραήλ με 38% θεωρεί ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να γίνει αποδεχτή ενώ η Αίγυπτος αρκέστηκε στην μονάδα, αφού το 1% τάχθηκε υπέρ.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο όμως σε μια έρευνα της Εφημερίδας The Observer φαίνεται ότι το 55% των Άγγλων υποστηρίζουν τους γάμους ομοφυλοφίλων (άνοδος της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων από το 2007). Στην ίδια έρευνα βλέπουμε ότι το 13% των ερωτηθέντων έκανε σεξ με άτομο του ιδίου φύλου, το 44% πιστεύει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια (έπρεπε να) μπορούν να υιοθετούν και το 24% πιστεύει ότι το σεξ των γκέι πρέπει να κηρυχθεί παράνομο. Μια άλλη μελέτη της Εφημερίδας The Irish Examiner αποδεικνύει ότι το 51% των Ιρλανδών υποστηρίζει τα Σύμφωνα Ελεύθερης Συμβίωσης και 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την υιοθεσία από ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Σε μια άλλη έρευνα της εταιρίας Ipsos στην Γαλλία φανερώνει ότι το 62% των Γάλλων είναι υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων και το 44% υπέρ των υιοθεσιών. Και τέλος στην Ρωσία, η Πανρωσικό Κέντρο Έρευνας Κοινής Γνώμης σε μια ερώτηση προς ενήλικους μόνο, μόλις το 4% συμφωνεί απόλυτα ότι είναι δικαίωμα των ομοφυλοφίλων να παντρευτούν, το 10% συμφωνεί με κάποιον τρόπο, το 17% συμφωνεί και δεν συμφωνεί, το 25% διαφωνεί μερικώς, το 34% διαφωνεί απόλυτα και το 10% δήλωσε ότι είναι δύσκολο να απαντήσει.

1 σχόλιο:

apparos είπε...

να σε καλά για την παρουσίαση ;)
Η Κύπρος δεν με έχει εκπλήξει πάντως!