Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Eurovision 2009: Ultimate Review 1st semi-final

Ο πρώτος ημιτελικός της Γιουροβίζιον, που προβλήθηκε χθες βράδυ, ήταν απλά η εισαγωγή, ο πρόλογος του μεγάλου τελικού του Σαββάτου. Η Μόσχα έλαμπε για χάρη του διαγωνισμού, το στάδιο δεν ήταν γεμάτο λόγω των ακριβών εισιτήριων. Αρχή έγινε με το εντυπωσιακό παραμύθι του φλεγόμενου πουλιού το οποίο είναι και το logo της φετινής διοργάνωσης, και τα 2 κορίτσια που κέρδισαν πρόπερσι τον Junior διαγωνισμό Eurovision.

Το πρώτο τραγούδι ήταν του Μαυροβουνίου. Ωραία μελωδία, χορευτικό κομμάτι, αρκετά δυνατό, καλή φωνή και μέτρια Αγγλικά. Φτωχή αλλά ικανοποιητική η παρουσία του Μαυροβουνίου, με τον 1 και μοναδικό χορευτή, με ένα άσπρο καμπάνα παντελόνι (ο οποίος στο τέλος πέφτει στα γόνατα αυτό πάει να πει Gentleman) Από το πρώτο κι' όλας πλάνο η σκηνή της Μόσχας φαντάζει εκνευριστικά μεγάλη!

Τσεχία για την συνέχεια με ωραίο αστείο τραγούδι, με το όλο concept να είναι λες και είναι βγαλμένο από κόμιξ με τα animations του background να κλέβουν την παράσταση. Φανταστική συνοδεία της κυρίας Πίπης Φακιδομύτης με το βιολί. Ωραίο επίσης.

Σειρά έχει το Βέλγιο, με ένα ωραίο μεν άκουσμα αλλά εκπέμπει κάτι αρνητικό (ίσως είναι η σκηνή) Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι κοπέλες στα φωνητικά! Ένα Rock 'n' Roll τραγούδι το οποίο δεν είχε πολλά να προσφέρει...

Λευκορωσία: πρώτο σχόλιο: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ. Δεύτερο σχόλιο: Τι είναι αυτό από πίσω με το ανεμόδαρτο ότι-και-να-ναι? Δυστυχώς πάει χαμένη μια από τις φωνές της φετινής διοργάνωσης... Και να αλλάξει το λουκ του ο άνθρωπος, ΔΕΝ του πάει το ξανθό με ρίζα μελαχρινή!

Το αυτό που προανέφερα

Σουηδία, στο πρώτο ρεφρέν πήρα τα λόγια που είπα χθες πίσω. Η σταρ της Όπερας, που εκεί έπρεπε να μείνει η γυναίκα (είναι θεά), γιατί είναι από τις λίγες που έχουν την τόσο “La Voix”. Παρατήρησα ότι είναι καθαρά γυναικεία αποστολή η φετινή της Σουηδίας με γυναίκες να περιτριγυρίζουν την ερμηνεύτρια. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Επίσης προσέξατε ότι το φόρεμα της έλαμπε περισσότερο στο ρεφρέν;

Η Αρμενία τραγούδησε 6η στη σειρά και μου πήρε τα μυαλά! Έθνικ και τέλειο! Οι 12 μου πόντοι θα πήγαιναν σε αυτές! Τα λόγια είναι περιττά!

Ανδόρα για την συνέχεια, με προσγείωσε απότομα. Η Lindsey Lohan της Ευρώπης ευτυχώς σε ένα πιο γεμάτο πακέτο, αλλά το στυλ είναι πολύ teenager. Καλό αλλά όχι για Eurovision.

Ελβετία για την συνέχεια με τις ίσως πιο όμορφες παρουσίες του ημιτελικού (αν και υπερκινητικές) το τραγούδι τους δεν με εντυπωσίασε.

Και μετά Τουρκία. Περίμενα κάτι άλλο από την Χαντισέ, κάτι πιο πολύ! Για Σακίρα στυλ την φανταζόμουν και μας βγήκε Μπιγιονσέ, είδατε τι κώλο της έκανε το συνολάκι που φόρεσε? Ξεκίνησε κουρασμένη, λαχανιασμένη και σταμάτησε να τραγουδά 15 δευτερόλεπτα πριν να τελειώσει το τραγούδι. Κατά τ' άλλα ήταν το Dum Tek tek με πολύ άσχημη αγγλική προφορά με το t να γίνεται το Τ του Τττοουλής. Έπρεπε να είχε περισσότερα χορευτικά με λιγότερα ρούχα. Το μόνο που μου άρεσε ήταν ο χορευτής (που είναι ωραίος) είχε τα μαλλιά του σαν τον Φρανκενστάιν.

Το Ισραήλ το οποίο κατά κανόνα στέλνει ωραιότατα τραγούδια. Φέτος ήταν λίγο περίεργο το ντουέτο, μου άρεσε το άκουσμα του από την πρώτη φορά που το άκουσα, είναι όμως περίεργο το πως ταιριάζουν οι φωνές των δύο ερμηνευτριών.

Βουλγαρία για συνέχεια, αυτό που αξίζει να πάρει φέτος την τελευταία θέση. Ήταν μια μια κουβέντα το πανηγύρι του Κατακλυσμού σε μια μεγάλη σκηνή. Ήταν κουραστικό να το βλέπεις, αυτό με δυσκόλευε πολύ να το ακούσω. Και πως ντύθηκε αυτός Μεσαιωνικά; (Και μετά κακολογούμε της Χριστίνα που της έκαναν το βίντεο στο Κολόσσι). Επίσης κουραστικό ήταν ότι ο τραγουδιστής έφτανε σε ψηλές νότες και έψαχνα ποια τραγουδούσε! Άσε που είχε τον κλώνο της Cher μαζί του... Με ένα επιφώνημα “Μπππρρρρ!”

Ο κύριος με το Μεσαιωνικό ένδυμα και η Ευρωπαία Cher από πίσω

Η Ισλανδία μετά με ένα concept σε “Βασίλισσα του Χιονιού” μου έφερνε. Ωραία μπαλάντα. Μ' άρεσε!

Το τραγούδι της Π.Γ.Δ.Μ μου θύμισε τα νιάτα μου αλλά δεν μ' άρεσε τρελά. Με ουδετερότητα το άκουγα και με επιφύλαξη το κοίταζα.

Για την Ρουμανία από που να αρχίσω και από που να τελειώσω; “Μ' αρέσει το ασημένιο, γι' αυτό και στον ημιτελικό θα με δείτε με ένα φόρεμα στις αποχρώσεις του γκρίζου” Συγγνώμη αλλά από πότε το μπεζ είναι απόχρωση του γκρίζου; Ακολούθως είχε στοιχεία από την Έλενα Παπαρίζου (είναι που είναι συνονόματες) και η εικόνα δεν συνάδει με το τραγούδι, η χορογραφία όμως ταιριάζει. Παραπάτησε νομίζω ο διαγωνισμός και η Έλενα μου φαινόταν περισσότερο αμαζόνα και όχι κορίτσι των Βαλκανίων μιας και το τραγούδι της μιλούσε για τα κορίτσια αυτά.

Η Φινλανδία με απογοήτευσε ξανά, τι ήταν αυτό; Δεν λέω για το τραγούδι, για την παρουσία μιλώ. 2 ξανθές γκόμενες, 1 καστανόξανθη και ο ένας που ραπ το έπαιζε, ροκ το έπαιζε δεν ξέρω (και νομίζω αυτός ήταν το πρόβλημα) Όσον αφορά το χορευτικά πίσω με τις φωτιές θα πω ότι είχαν κατεβασμένα πολύ τα παντελόνια τους και θα πω (ότι είπε ο Μουρατίδης για τον Τσαλίκη στο “Τέλειος Άντρας”) “Ωραία αποτρίχωση”

Η Πορτογαλία 16η στην σειρά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στέλνει ωραίο τραγούδι. Είναι κάτι που δεν ξαναείδαμε ή ξανακούσαμε στην Γιουροβίζιον. Πολύ λουλούδι έπεσε αλλά ωραίο, μπράβο της. Εύθυμη μπαλάντα θα έλεγα... Εντυπωσιακό!

Η Μάλτα προτελευταία θα τραγουδήσει και υποκλίνομαι στην Κιάρα. Ακόμα καλύτερη από την Αθήνα, η γυναίκα έχει αγγελική φωνή. Γέμισε την σκηνή η φωνή της, όχι από το μέγεθος της εσείς φαρμακόγλωσσοι, μην τους δίνεις σημασία κορίτσι μου! Τρελαίνομαι με τα τρελά που κάνει, μ' αρέσει είναι ταλέντο, που κρατά το μικρόφωνο με τουπέ! Μπράβο και σε αυτήν!

Την Βοσνία και Ερζεγοβίνη την βαρέθηκα με τις μπαλάντες της που όλες μοιάζουν στην προηγούμενη. Αυτή δε έμοιαζε πολύ (η μελωδία) στο “Λέιλα” την συμμετοχή της ίδιας χώρας στην Γιουροβίζιον της Αθήνας, το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερης παρουσίας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς ήταν εκπληκτικό, με μόνη εξαίρεση το ροζ τανκ με το λουλούδι και το πολεμικό αεροσκάφος που εμφανίστηκαν στο τέλος (με την παρουσία των t.A.T.u στην σκηνή) στα δεξιά και αριστερά της σκηνής αντίστοιχα. Πολύ ωραία τα τραγούδια που έπαιξαν μέχρι την συλλογή των βαθμολογιών, και είχαμε φέτος την εισαγωγή των ψηφιακών φακέλων με τους 10 φιναλίστ που περνούν στον τελικό. Οι οικοδεσπότες προσπάθησαν αν και με κούρασαν ηχητικά, τα αγγλικά τους είναι περιορισμένα, το χιούμορ ήταν πολύ δύσκολο και η όμορφη κυρία δεν κατάφερνε να πει τα γαλλικά της. Ο κύριος που ήταν στις μεταδόσεις από το green-room ήταν πολύ νοστιμούλης

Και η ώρα ήταν περίπου 12 παρά 10 (11 και 50 για όσους δεν τα ξεχωρίζουν) και οι ηλεκτρονικοί φάκελοι ήταν στην οθόνη και άνοιγαν αποκαλύπτοντας μια-μια τις 10 χώρες που θα περάσουν στον τελικό με την Ρωσία, την Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ισπανία:

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ, ΜΑΛΤΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ & ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: