Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Eurovision 2009: Ultimate Eurovision Post

Ο 54ος Διαγωνισμός Eurovision αποτελεί παρελθόν. Το Στάδιο Ολυμπίσκι προχθές φιλοξένησε τον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού, με 25 αντιπροσώπους από 25 διαφορετικές χώρες. 25 τραγούδια τέθηκαν λοιπόν για ψηφοφορία από τους τηλεθεατές όλης της EBU και για πρώτη φορά μετά το 1997 από τις κριτικές επιτροπές. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Μόσχας την διοργάνωση του τελικού επισκίασε η “Σατανική” (όπως αποκάλεσε την) Σλαβική πορεία των Gay που έγινε την ίδια μέρα, ο οποία ήταν Παγκόσμια Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, την οποίαν και διέλυσαν οι αστυνομικοί αφού συνέλαβαν κάποιους ακτιβιστές. (δείτε το βίντεο εδώ)

Αρχή κάναμε με μια παραδοσιακή ιστορία που παρουσιάστηκε από το περίφημο, παγκοσμίου φήμης, Τσίρκο του Ήλιου (Cirque du Soleil) και συνεχίσαμε με τον περσινό νικητή τον Ντίμα Μπίλαν να έρχεται πετώντας σε μια πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή ο Ρώσος τραγουδιστής πέρασε τοίχους (από φελιζόλ, μην ανησυχείτε δεν έπαθε τίποτα) χωρίς να αλλάξει πορεία, πήγαινε εκεί που ήθελε, στην σκηνή, για να μας θυμίσει τους στίχους του τραγουδιού του, there's nothing else can stop if I just believe”, το οποίο και τραγούδησε και στο τέλος πέταξε πάνω από την σκηνή.

Παρουσιαστές των τελικών ήταν η Αλσού και ο Ιβάν Ουργκάντ

Κάπου εκεί μπήκανε και οι παρουσιαστές της βραδιάς, η εκπληκτική και ζάπλουτη τραγουδίστρια Αλσού και ο μέγας TV-persona Ιβάν Ουργκάν. Μας καλωσόρισαν και μας εξήγησαν τους νέους κανονισμούς για την ψηφοφορία και αμέσως προχωρήσαμε στην πρώτη χώρα την Λιθουανία. 3η εμφανίστηκε η Γαλλία με την Πατρίσια Κάας, 8η εμφανίστηκε η Ελλάδα με τον Σάκη Ρουβά, η Ρωσία 10η, 17η η Γερμανία με την πολυαναμενόμενη συνοδεία της Dita Von Teese, 20ος ο χαριτωμένος Νορβηγός, 21η η anti-crisis Σβετλάνα, 23ο το Ηνωμένο Βασίλειο και τελευταία και 25η και καταϊδρωμένη η Ισπανία.

Η διοργανώτρια χώρα με την Anastasiya Prikhodko με εκπληκτικό background και το τραγούι Mamo που σημαίνει Μαμά

Λίγο ή πολύ όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα. Εγώ θα ήθελα να πω δυο λογάκια όμως για τα αποτελέσματα. Πρώτον η Ελλάδα κατ' εμέ πάλι καλά που έφτασε εκεί που έφτασε, με τον Σάκη να εκπέμπει θετική ενέργεια (αυτό είναι αδιαμφισβήτητο) αλλά πάνω από όλα να προσπαθεί πυρετωδώς να στηρίξει το μέτριο τραγούδι και όλοι είπαν “κάπου το 'χω ξαναδεί”. Δεύτερον επιτέλους η Αγγλία ξεκόλλησε από τον πάτο, να 'ναι καλά οι επιτροπές που το ψήφισαν για την φωνή και ο κόσμος που το ψήφισε για τον κύριο Lloyd Webber.

Επιπλέον λυπήθηκα από τα αποτελέσματα όταν είδα την Μάλτα, την Λιθουανία, την Μολδαβία και την Γαλλία εκτός δεκάδας και όταν είδα την Βοσνία και Ερζεγοβίνη στην δεκάδα. Και τέλος κάτι που διαπίστωσα ενώ άκουγα το CD της περσινής Eurovision ο Νορβηγός (με το αθώο βλέμμα) είχε καλό back-up από πέρσι, όλοι έλεγαν τι ωραίο το τραγούδι, η κυρία με τα μπλε και ποδοσφαιριστής για όσους ξέχασαν, το “Hold on be strong” αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκαιο το τραγούδι της Νορβηγίας (όπως και της Εσθονίας) ήταν το μόνο τραγούδι που ήταν ωραίο να το ακούς ΚΑΙ να το βλέπεις!

Μετά το τέλος κάθε τελικού ανακοινώνονται οι βαθμοί των χωρών των δύο ημιτελικών. Για τον πρώτο ημιτελικό η Τσεχία ήταν η μόνη χώρα που δεν πήρε πόντους, πρώτη ήρθε η Ισλανδία και παρ' όλο που η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ήρθε 10η, η Φινλανδία η οποία ήταν 12η ήταν η επιλογή των κριτικών επιτροπών και έτσι πέρασε στον τελικό. Για τον 2ο ημιτελικό 1ος ήρθε ο Νορβηγός (εννοείται) και ο Σάκης 4ος, η Κύπρος 4η και ενώ 10η ήταν η Σερβία η κριτικές επιτροπές επέλεξαν την Κροατία να πάει στον τελικό.

Τα βραβεία της φετινής Eurovision: Κάθε χρόνο μετά την λήξη του τελικού δίνονται 3 βραβεία, το βραβείο αγαπημένος καλλιτέχνης των δημοσιογράφων, καλύτερη σύνθεση τραγουδιού και καλύτερη καλλιτεχνική εμφάνιση. Καλύτερος καλλιτέχνης από τους δημοσιογράφους ψηφίστηκε ο Αλεξάντερ από την Νορβηγία, καλύτερη σύνθεση “στέφθηκε” για ακόμα μια χρονιά η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τέλος καλύτερη καλλιτεχνική εμφάνιση στην σκηνή επιδόθηκε στην Patricia Kaas της Γαλλίας.

Η Γαλλία με την Patricia Kaas έλαβε χθες το βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Παρουσίασης στην φετινή Eurovison

Θα τα λέμε για Eurovision όταν πλησιάσει ο καιρός και πάλι, αφού η ΕΡΤ έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή για του χρόνου, ενώ τον Ιούλιο αναμένεται σύσκεψη της EBU για το θέμα των Big-Four καθώς και για την επιστροφή της Ιταλίας, του Μονακό, του Σαν Μαρίνο και του Λουξεμβρούργου, για τους 2 τελικούς και τον τελικό στο Όσλο της Νορβηγίας στις 18, 20 και 22 Μαΐου 2010.

Υ.Γ. Η Νορβηγία διάλεξε ήδη το στάδιο!


Μέχρι την επόμενη φορά... ας αποτοξινωθούμε από την Eurovision

Καλή Εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: