Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Eurovision 2014: The 1st semi-final

Λάβετε θέσεις... Έτοιμοι για τον 59ο ετήσιο διαγωνισμό της Eurovision. Ο φετινός διαγωνισμός λαμβάνει μέρος στην Κοπεγχάγη της Δανίας μετά και τη νίκη της περσινής εκπροσώπου της χώρας με το τραγούδι “Teardrops”. Ήταν η τρίτη νίκη της χώρας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, με την πρώτη μόλις στην όγδοη διοργάνωση και τη δεύτερη το 2000. Σήμερα θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός και έτσι επίσημα ξεκινά η 59η διοργάνωση, η οποία θα κλείσει τον κύκλο της το Σάββατο με τον μεγάλο τελικό.

Μόλις 37 χώρες δήλωσαν συμμετοχή για τη φετινή διοργάνωση, όσες δηλαδή και το 2006 στην Αθήνα, όταν υπήρχε ένας και μόνο ημιτελικός! Η Κύπρος φέτος θα λάμψει... δια της απουσίας της. Το κρατικό κανάλι ανακοίνωσε την αδυναμία της χώρας να στείλει εκπρόσωπο λόγω των οικονομικών προβλημάτων του νησιού μας (sic) αλλά θα μεταδώσει κανονικά τον διαγωνισμό με σχολιαστή από τα στούντιο του ΡΙΚ όπως γίνεται και τα τελευταία χρόνια.


Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι διοργανωτές επιλέγουν την σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι χώρες για σκοπούς τηλεθέασης και προσέλευσης κοινού. Με ανακοίνωση της η EBU ανακοίνωσε πως η κάθε χώρα οφείλει να δημοσιοποιήσει μέχρι και την πρώτη Μαΐου τα ονόματα της πενταμελούς κριτικής επιτροπής που θα ψηφίσουν για τους ημιτελικούς και τον τελικό.

Φτάνει όμως με τα προλογικά και πάμε για τα ουσιώδη, τα του πρώτου ημιτελικού. Η περσινή -και προπέρσινη- εκπρόσωπος του Σαν Μαρίνο θα εκπροσωπήσει τη χώρα της και φέτος, η Βαλεντίνα Μονέτα πάει για την τρίτη και τυχερή -ή και φαρμακερή- εκπροσώπηση της χώρας της. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας είναι γνώριμες με τον διαγωνισμό αλλά την τζούνιορ εκδοχή τους καθώς οι αδελφές Ταλμάτσεβι κέρδισαν την τζούνιορ Eurovision το 2010.

01 Αρμενία Aram MP3 "Not Alone"
02 Λετονία Aarzemnieki "Cake to Bake"
03 Εσθονία Tanja "Amazing"
04 Σουηδία Sanna Nielsen "Undo"
05 Ισλανδία Pollapönk "No Prejudice"
06 Αλβανία Hersi "One Night's Anger"
07 Ρωσία Tolmachevy Sisters "Shine"
08 Αζερμπαϊτζάν Dilara Kazimova "Start a Fire"
09 Ουκρανία Mariya Yaremchuk "Tick-Tock"
10 Βέλγιο Axel Hirsoux "Mother"
11 Μολδαβία Cristina Scarlat "Wild Soul"
12 Σαν Μαρίνο Valentina Monetta "Maybe (Forse)"
13 Πορτογαλία Suzy "Quero ser tua"
14 Ολλανδία The Common Linnets "Calm After the Storm"
15 Μαυροβούνιο Sergej Ćetković "Moj svijet" (Мој свијет)
16 Ουγγαρία András Kállay-Saunders "Running"

Σε κάθε ημιτελικό ψηφίζουν μόνο οι χώρες που διαγωνίζονται και 3 από τις 6 χώρες του τελικού, τις χώρες που χορηγούν την EBU, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία, κατά κόσμον Big Five, και την διοργανώτρια χώρα κατόπιν κλήρωσης. Για τον πρώτο ημιτελικό Ισπανία, Δανία και Γαλλία ψηφίζουν μαζί με τις 16 συμμετέχουσες χώρες. Η ψηφοφορία ξεκινά αμέσως μετά την λήξη του τελευταίου τραγουδιού και διαρκεί 15 λεπτά.. 16 χώρες διεκδικούν τις 10 πρώτες θέσεις για τον μεγάλο τελικό. Οι βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής θα συμψηφιστούν με τα αποτελέσματα του televoting. Τα αποτελέσματα των ημιτελικών θα ανακοινωθούν μετά και την ανάδειξη του νικητή της φετινής διοργάνωσης.

Καλή θέαση και καλή επιτυχία σε όλες τις αποστολές!

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρααα!!!!!
Καλή αρχή με τα της Γιουροβίζιον!

Ξενικός είπε...

Eurovision ;
άπαπα...
Ξενικός