Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Eurovision 2014: The Final


Απόψε θα ηχήσει ο χαρακτηριστικός ήχος που όλοι σιγοτραγουδάμε όταν ξεκινάει η Eurovision, για μια τελευταία φορά... για φέτος. Ο 59ος Διαγωνισμός της Eurovision φτάνει στο τέλος του και το πρελούδιο Te Deum θα παίξει σε όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες της Ευρώπης, και όχι μόνο, σηματοδοτώντας την έναρξη του μεγάλου τελικού. 20 χώρες που διακρίθηκαν στους δυο ημιτελικούς θα συναγωνιστούν τις Big Five, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία καθώς και την διοργανώτρια χώρα για να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή.

H φετινή διοργάνωση λαμβάνει χώρα στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, μετά την νίκη της χώρας στο Μάλμο της Σουηδίας. Η Έμελι ντε Φόρεστ χάρισε στην Δανία την πρώτη νίκη της μετά το 2000 και ο διαγωνισμός φιλοξενείται από την Δανία για τρίτη χρονιά. 37 συνολικά χώρες -σχετικά μικρός αριθμός συμμετεχόντων- παρουσίασαν τις συμμετοχές τους και οι 26 από αυτές διαγωνίζονται σήμερα για ένα και μόνο στόχο, την ανάδειξη της χώρας που θα φιλοξενήσει την 60η διοργάνωση του διαγωνισμού της Eurovision.

Είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2001, όταν τον διαγωνισμό φιλοξενούσε και πάλι η Δανία, που η Κύπρος δεν συμμετέχει στην Eurovision. Δυο χρόνια πριν η Ήβη Αδάμου κατέπληξε τους Eurofans, με το video του La la love να είναι δεύτερο σε views μετά το Euphoria της Σουηδίας αλλά έλαβε μόλις την 16η θέση με 65 βαθμούς, όσους και η Ουκρανία. Πέρσι η Δέσποινα Ολυμπίου έλαβε συνολικά 11 (!) πόντους και κατέλαβε την προτελευταία θέση στον πρώτο ημιτελικό και δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Η αρένα B&W Hallerne είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Eurofans που ταξίδεψαν από πολλές χώρες και τους καλεί να συμμετάσχουν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στον διαγωνισμό. Μότο της διοργάνωσης είναι άλλωστε το “JoinUs”. Για πολλοστή φορά στην ιστορία του διαγωνισμού οι παρουσιαστές είναι τρεις, αλλά για πρώτη φορά οι παρουσιαστές είναι δυο άντρες και μια γυναίκα, Σκανδιναβικές πρωτοτυπίες οι λεγόμενες.


Η απόφαση για την ανάδειξη του νικητή ανήκει στο κοινό κατά 50% αφού για τα τελικά αποτελέσματα κάθε χώρες συμψηφίζονται οι βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής και του κοινού το οποίο ψηφίζει από το σπίτι. Οι εθνικές κριτικές επιτροπές πρέπει να απαρτίζονται από 5 άτομα που να σχετίζονται άμεσα με τη μουσική βιομηχανία ή τον χώρο της μουσικής τέχνης και τα ονόματα όλων των κριτών δημοσιεύτηκαν από την 1η Μαΐου.

10 χώρες από τον πρώτο ημιτελικό και 10 από τον δεύτερο συναντούν σήμερα τις Big Five και την διοργανώτρια χώρα στον τελικό του διαγωνισμού που θα καθορίσει ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που το Μαυροβούνιο και το Σαν Μαρίνο θα διαγωνιστούν στον τελικό, οι χώρες έκαναν το ντεμπούτο τους το 2007 και 2008 αντίστοιχα. Η σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι 26 χώρες σήμερα είναι η εξής:

01 Ουκρανία Mariya Yaremchuk "Tick-Tock"
02 Λευκορωσία Teo "Cheesecake"
03 Αζερμπαϊτζάν Dilara Kazimova "Start a Fire"
04 Ισλανδία Pollapönk "No Prejudice"
05 Νορβηγία Carl Espen "Silent Storm"
06 Ρουμανία Paula Seling & Ovi "Miracle"
07 Αρμενία Aram MP3 "Not Alone"
08 Μαυροβούνιο Sergej Ćetković "Moj svijet" (Мој свијет)
09 Πολωνία Donatan & Cleo "My Słowianie - We Are Slavic"
10 Ελλάδα Freaky Fortune feat. RiskyKidd "Rise Up"
11 Αυστρία Conchita Wurst "Rise Like a Phoenix"
12 Γερμανία Eliza “Is it right”
13 Σουηδία Sanna Nielsen "Undo"
14 Γαλλία Twin-Twin “Mustache”
15 Ρωσία Tolmachevy Sisters "Shine"
16 Ιταλία Emma "La mia città"
17 Σλοβενία Tinkara Kovač "Round and Round"
18 Φινλανδία Softengine "Something Better"
19 Ισπανία Ruth Lorenzo “Dancing in the rain”
20 Ελβετία Sebalter "Hunter of Stars"
21 Ουγγαρία András Kállay-Saunders "Running"
22 Μάλτα Firelight "Coming Home"
23 Δανία Basim "Cliché Love Song"
24 Ολλανδία The Common Linnets "Calm After the Storm"
25 Σαν Μαρίνο Valentina Monetta "Maybe (Forse)"
26 Ηνωμένο Βασίλειο Molly “Children of the universe”

Δικαίωμα ψήφου στον μεγάλο τελικό έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση, δηλαδή σήμερα μπορούν να ψηφίσουν και οι τηλεθεατές των 11 χωρών που δεν προκρίθηκαν στον τελικό. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 15 λεπτά μετά και την εμφάνιση της τελευταίας χώρας. Και τα αποτελέσματα της κάθε χώρας θα ανακοινωθούν σε ζωντανές συνδέσεις. Ανακοινώθηκε και η σειρά με την οποία θα ψηφίσουν οι χώρες σήμερα, κάτι που πέρσι δεν είχε γίνει. Την ψηφοφορία ανοίγει το Αζερμπαϊτζάν και κλείνει η Σλοβενία. Η Ελλάδα ανακοινώνει δεύτερη στη σειρά τους βαθμούς της και το Αζερμπαϊτζάν, η Λετονία, η Λευκορωσία η Ουκρανία και η Γεωργία επιστράτευσαν τους περσινούς εκπροσώπους τους για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η Ρωσία επιστράτευσε την Αλσού την εκπρόσωπο της χώρα από το 2000.

26 χώρες διεκδικούν απόψε ένα και μόνο βραβείο.


Καλή επιτυχία σε όλες τις χώρες!
Καλή επιτυχία στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: