Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Eurovision 2014: Review Final

Μια απλή έναρξη με λίγες φανφάρες για φέτος. Ωραία, αλλά αφού δεν είχαμε μεγάλη έναρξη γιατί δεν ξεκίνησαν τα τραγούδια νωρίτερα; Αφού είναι και περισσότερα από τους ημιτελικούς! Και έναρξη χωρίς το τραγούδι που κέρδισε πέρσι πρώτη φορά γίνεται νομίζω... Κρατώντας την παράδοση των φίλων Συσκανδιναβών, περσινών διοργανωτών, ο τελικός ξεκινά με την είσοδο των
26 χωρών.

Ξεκινήσαμε με την Ουκρανίδα που έκανε τον γκόμενο χάμστερ και τον είχε να τρέχει. Έπειτα η Λευκορωσία να μας μιλάει πρόστυχα και ο Ισλανδός να μας κοιμίζει ελαφρώς μέχρι το ρεφρέν. Το τραγούδι της Ρουμανίας μ' αρέσει περισσότερο κάθε φορά που το ακούω... Ο Αρμένιος έσκισε! Το Μαυροβούνιο εντάξει... Η Πολωνέζα Μπιγιόνσε βγήκε και τα 'πε και τα κανε μαντάρα. Η Ελλάδα ξεσήκωσε τον κόσμο με ευκολία και η Αυστρία έκανε το στάδιο να τραγουδά το τραγούδι.

Έπειτα η πρώτη από τις Big Five, Γερμανία ανεβαίνει στη σκηνή. Το τραγούδι αλλά και η εμφάνιση ήταν στατικά... μια ανεξήγητη μουντίλλα. Δεν ξέρω αν η κίνηση θα έσωζε τα πράγματα αλλά ήταν φλατ...

Η Σουηδέζα έσκισε, έδωσα και έμφαση στο τραγούδι για πρώτη φορά. Ίσως επειδή οι Σκανδιναβοί αλληλοστηρίζονται χωρίς ντροπή και αιδώ να ήμουν και εγώ αρνητικός στον ημιτελικό. Αλλά και σαν τραγούδι μ' άρεσε αλλά όχι τόσο η εμφάνιση. Και μετά τη Σουηδία η Γαλλία. Η Γαλλία έστειλε μια αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας Γάλλων LMFAO. Επίσης το αυτί μου έχει γίνει μουσικό και δεν μου φεύγει τίποτα, το τραγούδι έχει μέσα το ντέμο του Pon de Floor όπως και το τραγούδι της Beyonce Run the World.

Ρωσία βουρ για Κριμαία, ούτε βαλτές να ήταν! Και μετά η αγαπημένη Ιταλία! Πάω με χίλια το τραγουδάκι και το στυλάκι της αγαπημένης, αρκετά τρελό! Όταν όμως άρχισε να κυλιέται στα πατώματα, με έχασε παντελώς! Γουστάρω να ακούω τα Ιταλικά, δεν κατάλαβα τίποτα σχεδόν αλλά δεν τα πιάνω με την πρώτη...

Η Σλοβένα με το φλάουτο της με έκανε να μουρμουρίζω τον ρυθμό! Το σνόμπαρα στον ημιτελικό αλλά να σου... Δεν με άκουσαν οι Φινλανδοί ή οι διοργανωτές και άφησαν τα φώτα όπως ήταν... σας είπα ότι θέλατε κάτι πιο ήρεμο, που να κερδίσετε έτσι; Ε μ' αυτά και με εκείνα να σου και η Ισπανία. Και γαμώ τα διαφράγματα έχει η κοπελιά, πιεζόταν να βγάλει τις νότες αλλά τις έβγαλε! Μπράβο, μπράβο, όχι μπράβο! Α και νόμιζα πως όντως έβρεχε, δεν ξέρω τι κάναν οι Δανέζοι αλλά το κάνουν καλά!

Αχ και μετά ο Ελβετός, αχ ο Ελβετός με το σφύριγμα του... αχ Ζυρίχη, Ζυρίχη η αγαπημένη μου πόλη! Μετά ο ακτιβιστής Ούγγρος βγήκε και έστειλε το κοινωνικό του μήνυμα. Άρχισα να κουράζομαι και να νυστάζω και η Μάλτα δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Και λίγο πριν το τέλος η διοργανώτρια χώρα, Δανία. Συγγνώμη, οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Bruno Mars; Δεν έχουν ξαναδεί τα βραβεία Γκράμυ; Η χορογραφία είναι καθαρή αντιγραφή! Απαπαπα. Και πολύ κλισεδάκι, αυτές οι αγάπες και τέτοια...


Και στην τελική ευθεία οι Ολλανδοί που πρέπει να χουν ρίζες στην Αμερική, κάπου στο Τέξας και το Σαν Μαρίνο που τελικά ήταν η 3η και τυχερή της αλλά επειδή πέρασες στον τελικό δεν σημαίνει ότι θα πάρεις και καλή θέση, ρώτα μας και μας που κάτι ξέρουμε. Και τέλος η Αγγλία. Καταρχάς τι φοράς βρε αγάπη μου; Κατά δεύτερον δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο... Power to the people λέει η άλλη, ποια; Η Εγγλέζα! Από την χώρα της Θάτσερ βγαίνουν και τέτοια πνεύματα αντιλογίας;


Θέλω τον Δανό που έπαιζε πέρσι τον αυλό... Και πήγε και χώθηκε στο νερό που είναι γύρω από τη σκηνή! Θα κρυώσει καλέ το παιδί... Όλοι στο νερό!

Η ψηφοφορία ήταν εξαιρετική, βγήκε η ψυχή μου μέχρι να κατασταλάξω... και η Ευρώπη μίλησε! Η Αυστρία είχε κερδίσει τον πρώτο ημιτελικό ενώ τον δεύτερο ημιτελικό κέρδισε η Ολλανδία. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ημιτελικών:

Α' Ημιτελικός
01 Ολλανδία 150 βαθμοί
02 Σουηδία 131
03 Ουγγαρία 127
04 Αρμενία 121
05 Ουκρανία 118
06 Ρωσία 63
07 Μαυροβούνιο 63
08 Ισλανδία 61
09 Αζερμπαϊτζάν 57
10 Σαν Μαρίνο 40
11 Πορτογαλία 39
12 Εσθονία 36
13 Λετονία 33
14 Βέλγιο 28
15 Αλβανία 22
16 Μολδαβία 13

Οι κριτικές επιτροπές έκριναν το τραγούδι της Ολλανδίας το καλύτερο ενώ δεύτερο στην κατάταξη των κριτικών επιτροπών του πρώτου ημιτελικού ήταν το τραγούδι της Αρμενίας. Κοινό και κριτικές επιτροπές συμφώνησαν σε 7 από τις 10 χώρες που πέρασαν στον τελικό και έκριναν και οι δυο την Ολλανδία νικήτρια χώρα του πρώτου ημιτελικού.

Β' Ημιτελικός:
01 Αυστρία 169
02 Ρουμανία 125
03 Φινλανδία 97
04 Ελβετία 92
05 Λευκορωσία 87
06 Νορβηγία 77
07 Ελλάδα 74
08 Πολωνία 70
09 Μάλτα 63
10 Σλοβενία 52
11 Λιθουανία 36
12 Ιρλανδία 35
13 ΠΓΔΜ 33
14 Ισραήλ 19
15 Γεωργία 15

Στον δεύτερο ημιτελικό η Αυστρία ήταν η μεγάλη νικήτρια τόσο από τις κριτικές επιτροπές όσο και από το κοινό. Η Πολωνία ήταν 3η με τη βαθμολογία του κοινού όμως οι κριτικές επιτροπές είχαν άλλες βλέψεις. Η Ελλάδα ήταν 5η στην ψηφοφορία των τηλεθεατών και 10η στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών. Στον δεύτερο ημιτελικό κοινό και κριτικές επιτροπές συμφώνησαν για 9 από τις 10 χώρες, το κοινό ψήφισε την Ιρλανδία η οποία ήρθε τελευταία στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών και έχασε το χρίσμα της για τον τελικό.

Η τελική κατάταξη του τελικού είχε ως εξής: Αυστρία στην πρώτη θέση με 290 βαθμούς, Ολλανδία στην δεύτερη με 238, Σουηδία στην τρίτη με 218 και Αρμενία στην τέταρτη θέση με 174 βαθμούς. 5η θέση για την Ουγγαρία και η δεύτερη πεντάδα των πρώτων δέκα είναι η εξής: Ουκρανία, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία και Ισπανία. Η Ελλάδα τερμάτισε με 35 πόντους στην 20η θέση, ενώ την τελευταία θέση κατέκτησε η Γαλλία επάξια με 2 βαθμούς.

Τέλος τα τρία βραβεία Marcel Bezencon απονεμήθηκαν λίγο πριν τον τελικό ως εξής: Βραβείο Τύπου, για την συμμετοχή που έλαβε τους περισσότερους βαθμούς από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Κοπεγχάγη, απονεμήθηκε στην Αυστρία. Τα άλλα δυο βραβεία, το Βραβείο Καλύτερης Σύνθεσης, που επιλέγεται από όλους τους συνθέτες που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο, και το Καλλιτεχνικό Βραβείο, που επιλέγεται από τους σχολιαστές όλων των χωρών, απονεμήθηκαν στην συμμετοχή της Ολλανδίας.


Μετά από 7 τελευταίες θέσεις και μια μόνο νίκη, στον 11ο διαγωνισμό, η Αυστρία κέρδισε τον 59ο διαγωνισμό της Eurovision και καιρού επιτρέποντος η 60η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην Αυστρία στις 12, 14 και 16 Μαΐου 2015.

1 σχόλιο:

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Πολλή φασαρία για το τίποτα.
Ξενούδης