Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Eurovision 2011: The Ultimate Post

Ακούμε το Te Deum, που είναι το σήμα έναρξης των επίσημων μεταδόσεων της EBU και συνδεόμαστε με την Esprit Arena στο Ντίσελντορφ της Γερμανία για τον μεγάλο τελικό της 56ης Διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού της Eurovision.

Μας εξηγούν ότι υπάρχει η παράδοση ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς ερμηνεύει το νικητήριο τραγούδι και ότι φέτος είναι δύσκολη χρονιά γιατί η Λένα είναι ξανά-εκπρόσωπος της Γερμανία, πέφτει και καλά η ιδέα να το τραγουδήσουν οι παρουσιαστές. Ο κύριος είναι γνωστός της Eurovision μην ανησυχείτε, δεν είναι κανένας τυχαίος, με μια διάθεση ροκ αρχίζουμε να τραγουδάμε, όμως η μια παρουσιάστρια τρελαίνεται και την σταματά ο κύριος Στέφαν συνεχίζει.

Το βρήκα γκλάμουρ και με δόση χιούμορ όση έπρεπε, ειδικά εκεί στο τέλος με την προφορά! Ή ακόμη και με την τζαζ και τις 43 Λένα που εμφανίστηκαν στην σκηνή ή ακόμη καλύτερα με την 44η, την αυθεντική. Ίσως η ωραιότερη και πιο μουσική έναρξη σε τελικό Eurovision!

Και πάμε με τα τραγούδια μας. Αρχή κάναμε με την αγαπημένη συμμετοχή του Περδίκη (πρώην ΓΓ Οικολόγων Κύπρου) τον οικολόγο Φινλανδό με το ανακυκλωμένο πουκάμισο και τρίτοι οι αγαπημένοι Δανοί (με τον κούκλο Δανό) Ουγγαρία 5η στην σειρά, τα έφτιαξε λίγο τα μαλλιά η φιλενάδα! Μπράβο που με ακούτε! Θα προκόψετε! 9η η Ελλάδα και επιτέλους θυμήθηκα τι μου θυμίζει η μουσική του Watch my Dance! Μου θυμίζει Ολυμπιακούς Αθήνα 2004. Συνεχίζουμε με Ρωσία και μετά Γαλλία.

Ο Γάλλος, βρε τον Γάλλο! Με κοντά μαλλιά θα ήταν ακόμα πιο κούκλος αλλά το θέλε και η περίσταση, βλέπετε ο νεαρός επαγγελματίας τενόρος στον κόσμο με κοντά μαλλιά δεν λέει. Είναι μόλις 21, θα κλείσει τα 22 το καλοκαίρι, δίδυμος είναι! Δεν το ήξερα, αν το ήξερα θα τον συμπαθούσα περισσότερο. Είναι τραγούδι ναι, και το παιδί ξέρει να τραγουδά, όχι αστεία! Αν και από το πολύ κοντινό νομίζω μας αποκάλυψε τα μυστικά της άρθρωσης του... Νόμιζα θα του φύγει το σαγόνι και αυτό το πηγούνι! Άκυρο τραγουδάκι κατ' εμέ αλλά είπαμε το παιδί είναι ταλαντούχο, αλλά κάπου δεν κολλάει, σαν την συμμετοχή της Λετονίας το 2007 (τι θυμήθηκα τώρα ο άτιμος!)

Ιταλία στην συνέχεια! Τι ωραίο τραγουδάκι! Εμένα μ' αρέσει αν και το βρίσκω και αυτό “κάπως” για τον διαγωνισμό...

Ελβετία και μετά βουρ ολοταχώς στους Μπλε του Ηνωμένου Βασιλείου! Περάσαμε δεν περάσαμε εμείς δεν γίνεται να μην δούμε Κύπριο στην σκηνή του τελικού, και φέτος δεν είχαμε μόνο αυτόν τον Blue αλλά είχαμε και τον Λούκα! Τελικός χωρίς Κύπρο δεν γίνεται! Αυτά σαν μια πικραμένη παρένθεση. Οι Blue, ήταν και αυτοί “κάπως” (όλους θα σας τους βγάλω κάπως το ξέρω) ήταν λίγο υποτονικοί, περίμενα και λίγη πιο πολύ υπερπαραγωγή, μου φάνηκε λες και δεν διαγωνίζονται απλά κάνουν ξέρω γω guest εμφάνιση για να πασάρουν το Reunion τους. “Yes we can” είπε ο Ομπάμα κάποτε και αυτοί το έκαναν “I can” και εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μολδαβία και μετά η διοργανώτρια χώρα με την Λένα. Ξέρετε τι; Αυτή η προφορά δεν είναι απλά σπαστική είναι και κολλητική. Αν το τραγούδι της Γαλλίας δεν ήταν μια για Eurovision το τραγούδι της Γερμανίας δεν ήταν δέκα! Με πολύ κακό intro και outro, θα μπορούσε κανείς να το δει θετικά μιας και δεν ακολουθεί την “μαγική” φόρμουλα μουσικούλα-κουπλέ-ρεφρέν-κουπλέ-2ρεφρέν-γέφυρα-ρεφρέν-τέλος.

22η η Ισπανία. Το υποτίμησα πολύ αυτό το τραγούδι. Ο-ουο-ουο-ουο! Κολλητικό και αυτό το χαρούμενο μπιτάκι και φέτος δεν πετάχτηκε κανένας στην σκηνή! Αλλά μέχρι εκεί. Το πρόβλημα για μένα με τα τραγούδια ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο που να ξεχωρίζει τόσο πολύ που να πω πως “Ναι, αυτό θα κερδίσει” ούτε καν με την Σουηδία δεν το είπα!

Η διοργάνωση φέτος ήταν διαφορετική και από δω και πέρα τα πράγματα πάλι θα αλλάξουν να μου το θυμηθείτε! Η σειρά ψηφοφορίας στον τελικό ανακοινώθηκε μόνο στους υπεύθυνους που ανακοίνωναν τους βαθμούς και στην πρώτη πρόβα τζενεράλε του τελικού. Ξεκινήσαμε με την Ρωσία και τον Ντίμα Μπίλαν, προχωρήσαμε, είδαμε Κύπρο, Ιταλία και την Ραφαέλα Καρά, είδαμε και την Ρουσλάνα (τα αγγλικά της παρέμειναν τόσα), αυτός από το Σαν Μαρίνο μ' άρεσε, που τραγούδησε το τραγούδι που έστειλαν για πρώτη φορά (ο τραγουδιστής του συγκροτήματος είναι) και τελειώσαμε με την Λετονία. Όταν είχε ψηφίσει μέχρι και η 30η χώρα ξέραμε με σιγουριά το αποτέλεσμα.

Eurovision δεν είναι μόνο ένα βραβείο, υπάρχουν και τα Βραβεία Marcel Bezençon. Για να δούμε πως απονεμήθηκαν φέτος: Βραβείο Σύνθεσης, βραβεύεται από τους συνθέτες των τραγουδιών που συμμετέχουν στην Eurovision και κέρδισε το τραγούδι της Γαλλίας. Το βραβείο Τύπου κέρδισε ο τραγουδιστής της Φινλανδίας, ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Ντίσελντορφ. Και το Artistic Awards που ψηφίστηκε από τους σχολιαστές πήραν οι δίδυμοι της Ιρλανδίας, ο John και ο Edward δηλαδή οι Jedeward!

Με το τέλος του τελικού δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα και των δυο ημιτελικών. Στον πρώτο ημιτελικό η Ελλάδα ήταν πρώτη με 133 βαθμούς, ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν με 122 και τρίτη η Φινλανδία με 103. Στον δεύτερο ημιτελικό πρώτη χώρα τερμάτισε η Σουηδία με 155 βαθμούς, δεύτερη η Δανία με 135 και τρίτη η Σλοβενία με 112 βαθμούς.

Ας δούμε αναλυτικά την βαθμολογία του πρώτου ημιτελικού:

  1. Ελλάδα 133 βαθμοί

  2. Αζερμπαϊτζάν 122

  3. Φινλανδία 103

  4. Ισλανδία 100

  5. Λιθουανία 81

  6. Γεωργία 74

  7. Ουγγαρία 72

  8. Σερβία 67

  9. Ρωσία 64

  10. Ελβετία 55

  11. Μάλτα 54

  12. Αρμενία 54

  13. Αλβανία 47

  14. Τουρκία 47

  15. Κροατία 41

  16. Σαν Μαρίνο 34

  17. Νορβηγία 30

  18. Πορτογαλία 28

  19. Πολωνία 18


Τα αποτελέσματα του δεύτερου ημιτελικού είναι τα εξής:

  1. Σουηδία 155 βαθμοί

  2. Δανία 135

  3. Σλοβενία 112

  4. Ρουμανία 111

  5. Βοσνία-Ερζεγοβίνη / Ιρλανδία 109

  6. Βοσνία-Ερζεγοβίνη / Ιρλανδία 109

  7. Ουκρανία 81

  8. Αυστρία 69

  9. Εσθονία 60

  10. Μολδαβία 54

  11. Βέλγιο 53

  12. Βουλγαρία 48

  13. Σλοβακία 48

  14. Λευκορωσία 45

  15. Ισραήλ 38

  16. ΠΓΔΜ 36

  17. Λετονία 25

  18. Κύπρος 16

  19. Ολλανδία 13

Δεν ξέρω αν πρέπει να τσαντιστώ ή κάτι αλλά η Κύπρος στην 18η θέση και η Λευκορωσία στην 13η μου ακούγεται κάπως αρρωστημένο. Για τον πρώτο ημιτελικό εγώ αναρωτιέμαι αν άρεσε τόσο πολύ στ' αλήθεια το τραγούδι της Λιθουανίας που το βρίσκω απαράδεχτο. Stranger things started to begin που λέει και η Λένα!

Και αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού και για την πρώτη δεκάδα γράφω και πόσα δωδεκάρια πήρε η κάθε χώρα:

  1. Αζερμπαϊτζάν 221 βαθμοί (3 δωδεκάρια)

  2. Ιταλία 189 βαθμοί (4 δωδεκάρια)

  3. Σουηδία 185 βαθμοί (2 δωδεκάρια)

  4. Ουκρανία 159 βαθμοί (3 δωδεκάρια)

  5. Δανία 134 βαθμοί (3 δωδεκάρια)

  6. Βοσνία Ερζεγοβίνη 125 βαθμοί (5 δωδεκάρια)

  7. Ελλάδα 120 βαθμοί (1 δωδεκάρι)

  8. Ιρλανδία 119 βαθμοί (3 δωδεκάρια)

  9. Γεωργία 110 βαθμοί (3 δωδεκάρια)

  10. Γερμανία 107 βαθμοί (καθόλου δωδεκάρια)

  11. Ηνωμένο Βασίλειο 100 βαθμοί

  12. Μολδαβία 97 βαθμοί

  13. Σλοβενία 96 βαθμοί

  14. Σερβία 85 βαθμοί

  15. Γαλλία 82 βαθμοί

  16. Ρωσία 77 βαθμοί

  17. Ρουμανία 77 βαθμοί

  18. Αυστρία 64 βαθμοί

  19. Λιθουανία 63 βαθμοί

  20. Ισλανδία 61 βαθμοί

  21. Φινανδία 57 βαθμοί

  22. Ουγγαρία 53 βαθμοί

  23. Ισπανία 50 βαθμοί

  24. Εσθονία 44 βαθμοί

  25. Ελβετία 19 βαθμοί


Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών ακόμη να δημοσιοποιηθούν.

Κάθε χρόνο συνήθως μαθαίνουμε και κάτι. Ότι η Eurovision είναι απρόβλεπτη, όλοι το λένε αλλά το πιστεύουμε σε ένα βαθμό. Τι πρέπει να μας μείνει από φέτος; Το γιουχάισμα που έφαγε η Κύπρος που έδωσε το δωδεκάρι της στην Ελλάδα ή το γιουχάισμα της για το δωδεκάρι της Ουκρανίας στην Ρωσία ήταν μόνο η αρχή! Ελπίζω να τα άκουσαν και οι υπεύθυνοι και να λάβουν τα μέτρα τους!

Αυτή ήταν λοιπόν η φετινή διοργάνωση της Eurovision και η 56η διοργάνωση έχει επισήμως τελειώσει, το επόμενο Eurovision Report θα είναι για την 57η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού τραγουδιού που θα ταξιδέψει και λίγο εκτός Ευρώπης περίπου, τον Μάιο του 2012, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, στο Μπακού -όπου και αν είναι αυτό- του Αζερμπαϊτζάν!

Ιθάκη-μαν από την Λευκωσία για...

το διαλύσαμε, άστο καλύτερα!

2 σχόλια:

Dreamer είπε...

Αλλες χρονιες τα δωδεκαρια συγκεντρωνονταν σε μερικες μονο συμμετοχες και αυτα που δινονταν "γεωγραφικα προκαθορισμενα". Φετος δεν εγινε αυτο ακριβως επειδηβδεν ξεχωρισε καποιο οπως ειπες.

Ιθάκη-man είπε...

Γενικά υπάρχει και το ξεμούδιασμα των Big Four (η Ιταλία φέτος επανήλθε) η Αγγλία 11η, η Γερμανία 10η. Γενικά ψηφίζονται πολλές χώρες και νομίζω πάντα θα υπάρχει η "φιλική ανταλλαγή" βαθμών. Δεν παύει να είναι ένας όμως διαγωνισμός, κάποιος πρέπει να είναι "τελευταίος" ή "πρώτος" δυστυχώς και ευτυχώς