Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Mis-takes


Από τις 73 λήψεις, μόνο 6 ήταν καλές.

Όταν κάνεις κάτι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Ειδάλλως μην το κάνεις... Ειδικά ότι αφορά την δημιουργικότητα. Μόνο μια μικρή μειονότητα (λες και υπάρχει μεγάλη μειονότητα) θα αναλογιστεί πόσες ώρες έκαναν οι ηθοποιοί πρόβα, πόσο καιρό χρειάστηκε ο φωτογράφος να ετοιμάσει την έκθεση, πόσο χρόνο πήρε για έναν εικαστικό να στήσει τα εκθέματά του, το ένα μετά το άλλο. Μην περιμένεις πως όλοι θα αντιληφθούν το βάθος της δουλειάς σου.

Εύκολα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να κρίνουμε αλλά δύσκολα χωνεύουμε τις κριτικές των άλλων, ακόμα και αν μερικές από αυτές είναι παντελώς μα παντελώς άχρηστες. Η κακεντρέχεια είναι για μερικούς το ατού τους. Διότι βεβαίως η κριτική μπορεί να είναι εποικοδομητική αλλά το πρόβλημα είναι ένα: δεν αφήνουμε τους εαυτούς μας ή τους άλλους να κάνουν λάθη!

Ναι, μπορεί να γράφτηκαν ένα σωρό βιβλία, τόμοι ατελείωτοι, άπειρες πανεπιστημιακές εκδόσεις, συλλογές άρθρων και πρακτικά συνεδρίων που μιλάνε για το πως μπορεί ο άνθρωπος να μάθει. Μα η φιλοσοφία, πάλαι επιστήμη, μιλά για την εμπειρία. Διότι τα λάθη σου προσφέρουν γνώση -ή τουλάχιστον έτσι έπρεπε να γίνεται. Ίσως να παραφράζω το μεγάλο ερώτημα του Διαφωτισμού, αν η γνώση προέρχεται μόνο από την νόηση ή μόνο από την εμπειρία, λες και δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία των δυο.

Ωστόσο δεν είναι αυτό το θέμα μας. Από τα λάθη μπορείς να μάθεις, δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει πάντα. Δυνητικό, όχι δεδομένο. Και υπάρχουν αποτελέσματα εκλογών που μπορούν να μας το αποδείξουν, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων σε σημερινές κοινωνίες που το αναιρούν, υπάρχουν πολλοί από εμάς που κάνουν ξανά και ξανά το ίδιο “λάθος” με καμία αντίσταση προς αυτό... 

Και τι κριτική να ασκήσεις τότε; Να ρίξεις τούρτα στα μούτρα κάποιου σαν τα πικρόχολα αστεία του Αρναούτογλου; Και τι θα καταφέρεις; Τα νούμερα στα νούμερα. Όταν παίρνεις από τον λαιμό έναν νέο (όχι ηλικιακά, κάποιον άνθρωπο νέο στον χώρο) και του λες πως είναι χάλια, τι θα καταφέρεις;

73 takes total..Only 6 of them were good. Were the rest mis-takes?

Καλή βδομάδα!

6 σχόλια:

Περσέας είπε...

λάθη πάντα θα κάνουμε και όλοι.Αλλά ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη βελτίωση και να μη χρειάζεται συνέχεια να παθαίνουμε για να μαθαίνουμε,νομίζω καθοριστικό είναι να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και κυρίως να βλέπουμε στους άλλους το υποθετικό μας εγώ και βέβαια φίλους ειλικρινείς που θα μας λένε τι πιστεύουν για μας :)

Hfaistiwnas είπε...

Ποιές λήψεις εννοείς;
Συμφωνώ με Περσέα..

Ιθάκη-man είπε...

@ Περσέας:
Ναι και δεν είναι κακό να κάνεις λάθος. Ναι, συμφωνούμε, απλά το ποστ θέλει να πει πως και τα λάθη είναι ένας τρόπος. Δεν νομίζω κάποιος να βάλει το χέρι του στη φωτιά δεύτερη φορά, ξέρει τι θα γίνει. Όλοι παίζαμε με την φωτιά όταν ήμασταν μικροί... Και τώρα μεταφορικά αλλά αυτό είναι άλλο θέμα :p

@ Ηφαιστίωνας:
Έκανα μια φωτογράφηση πριν λίγες μέρες (για ατομική χρήση)
Χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι :p

Καλή βδομάδα και στους δυο σας!

Ben Provis είπε...

Η "γνώμη" είναι σα την κωλοτρυπίδα, όλοι έχουν απο μια.
Το θέμα είναι να έχει ο καθένας την ικανότητα να φιλτράρει όλα όσα ακούει, άλλωστε αξία έχει πάντα η γνώμη των ειδικών και ειδικοί είναι εκείνοι των οποίων θαυμάζουμε την έμπρακτη πορεία και εμπεριστατωμένη γνώμη τους.

Υ.Γ. Ειδικά στον εργασιακό χώρο, οι περισσότεροι που την "λένε", είναι και οι πιο άχρηστοι και βγάζουν το κόμλεξ τους σε "νέεους" για να πάρουν αξία οι άλλοι.
Μη μασάς!!!

Kος Μηδενικός είπε...

Ο χώρος του Modelling είναι αδυσώπητος...στα έχω πει εγώ! Μη μασάς!!

;-)

Ιθάκη-man είπε...

@ Ben Provis:
Επειδή την έχουν δεν ξέρουν να την χρησιμοποιούν κι όλα :p
Νομίζω να χουμε 2-3 φίλτρα... Κόσκινο θα το κάνουμε :p

@ Ζιρο Πόιντ:
Σ' αγαπώ που είσαι άσχετος! :p