Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Eurovision 2012: Ultimate Review 1st semi-final


Και ο πρώτος ημιτελικός είναι πλέον γεγονός, 10 από τις 18 χώρες έχουν περάσει στον τελικό και είναι ώρα για ένα review για τα ψεσινά... Το Baku Crystal Hall ήταν από ότι βλέπουμε έτοιμο να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, μια μεγάλη σκηνή -που δεν είναι πάντα καλό αυτό- και στο βάθος του σταδίου (και αυτή την φορά όχι πίσω από την σκηνή όπου συνηθιζόταν να είναι το green room) οι ερμηνευτές ξεκουράζονταν μετά την παρουσίαση του τραγουδιού της.


 Αρχή κάναμε με το Μαυροβούνιο. Το οποίο επέστρεψε μετά από απουσία μόλις 2 χρόνων. Θα ήθελα πολύ να έχω το buzzer που έχουν οι κριτές στο Ελλάδα/Βρετανία/Αυστραλία/κτλ έχεις ταλέντο και να τον κάνω να σταματήσει να τραγουδά. Εντάξει, δεν τραγουδούσε ακριβώς. Δεν κατάλαβα τίποτα αλλά έχω την ιδέα πως θα συμφωνούσα μαζί του. Αυτός ο άνθρωπος εκτός από επαναστάτης, με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι το όνειρο μου να γίνω τραγουδιστής μπορεί να γίνει και πραγματικότητα.



2η η Ισλανδία. Και ο Jonsi επιστρέφει στον χώρο του εγκλήματος... Από το 2004 φαίνεται πιο γοητευτικός! Τι να σας πω καλέ για το τραγούδι; Εγώ τον Jonsi έβλεπα. Το τραγούδι ήταν λίγο λες και βγήκε από τον φούρνο για soundtrack ταινίας με βρικόλακες ή κάτι. Καλά το βιολί στην Σκανδιναβία είναι πολύ must. Με βιολί κέρδισε ο Ράιμπακ για την Νορβηγία αλλά από τότε το βιολί στον διαγωνισμό είχε ημερομηνία λήξης (όπως και τα δερμάτινα και τα μαστίγια της Ρουσλάνας και οι Hard rock ήχοι και τέρατα της Φινλανδίας).



Ελλάδα 3η και μακρύτερη. Καλά το visual effect στο background είναι ότι τους έμεινε από πέρσι με τον Λούκα. Και τώρα αυτό που βλέπουν τα μάτια μου το σκηνοθέτησε ο Ρήγος; Με κοροϊδεύεις έτσι; Σαν να και φοράνε πολλά ρούχα; Περίμενα να δω τους χορευτές να είναι αγόρια που φοράνε ένα speedo μόνο! Τέσπα. Προσπαθούσα να καταλάβω και τι φορούσε η δικιά μας γιατί ο ήχος ήταν απαράδεκτος. Ήταν λες και άκουγα μόνο φωνητικά και η Ελευθερία τραγούδουσε playback. Και το παπούτσι την κάνει να φαίνεται ακόμα κοντύτερη. Το βρακί της πάντως το είδαμε όλοι...


Λετονία στην συνέχεια με τραγούδι που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν τραγούδι για πλύση εγκεφάλου... Really? Beautiful Song αυτό; Και άσε που ξεκινούσε με το I was born in the distant nineteen-eighty... Ναι και εγώ είμαι η Παπαρίζου... Και στο δεύτερο κουπλέ λέει And on that day when Sir Mick Jagger phones me... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣ! Κατεβάστε την! Α! Και όταν η Γαρμπή φόρεσε παρόμοιο φόρεμα το 93 την κράξανε!


Αλβανία. Θα έλεγα το κερασάκι στην τούρτα αλλά κερασάκι τυλιγμένο με μπλε ύφασμα για φόρεμα δεν έχετε ξαναδεί, έτσι; Η φωνή της είναι υπέροχη, ήταν όμως υπερβολική, τις έφυγαν οι νότες 3 φορές και την 1 τσίριξε. Η φωνή και το τραγούδι (επειδή είναι και στη γλώσσα της και δεν καταλάβω γρι) χάθηκαν στην απαίσια σκηνική της εμφάνιση και στο μπλε ύφασμα wannabe φόρεμα. Τα μαλλιά ήταν άγρια και η τούφα-φίδι που ερχόταν στον λαιμό της πέρα για πέρα άκυρη.


Συνεχίζουμε με την Ρουμανία. Κεχαριτωμένο! Δεν μου θύμισε καθόλου Ευρώπη η αλήθεια είναι αλλά δεν βαριέσαι, Eurovision είναι αυτή. Είναι η Ευρωπαία Thalia αυτή να μου το θυμάστε. Και η οικονομική κρίση μας τσάκισε, τα ακουστικά στα αυτιά μας δεν δουλεύουν και τα βγάζουμε και δεν είχαμε αρκετό ύφασμα για να ράψουμε ένα φόρεμα και φορέσαμε ένα δερμάτινο παντελονάκι.



Ελβετία στην συνέχεια και ο τύπος εντάξει μπορεί να είναι γοητευτικός αλλά αν θες να είσαι ροκάς άσε λίγο μουσάκι. Η φωνή του είναι ροκ, ναι, μην σου πω πως είναι κάποιος από τους Lordi και έβγαλε την μάσκα. Όσο τζελ χρειάστηκαν και 2 Jedwards πέρσι το χρησιμοποίησε αυτός μόνος του. Λίγο Kings of Leon μου κάνει ο ρυθμός αλλά προχωράω



Βέλγιο στην συνέχεια. Αν αυτό το τραγούδι (με τις προαπαιτούμενες αλλαγές στον στίχο) το τραγουδούσε η Katy Perry θα γινόταν τρομερή επιτυχία ανά την υφήλιο! Μια καλή μπαλάντα. Λιτό και απέριττο.


Και στην 9η θέση, στην μέση ακριβώς η Φινλανδία και πάλι δεν καταλαβαίνω γρι από όσα λέει. Και δεν είναι φινλανδικά είναι σουηδικά. Θα θελα πολύ να δω την Ελλάδα να πηγαίνει με κυπριακό στίχο μια μέρα, θα γελάσω πολύ. Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν τραγούδι σε -όχι Κυπριακό- γάμο.


Ακολουθεί το Ισραήλ με έναν κλόνο του Ζουγανέλλη στο πιο ευθυμοχαρουμενοισραηλιτικο βερζιόν. Χαριτωμένη σκηνική παρουσία, με λογική δόση χιούμορ και τραγούδι με νόημα.


Λίγο πριν την Κύπρο, το Σαν Μαρίνο. Ένα τραγούδι που μου θυμίζει Love boat theme για σειρά του Disney Channel που πρωταγωνιστεί η Miley Cyrus. Τόσο λέιμ... Και στυλίστα δεν έχει; Τα αγγλικά της τόσα είναι, πιστέψετε με την έχω δει σε συνέντευξη και δεν μπορεί να συντάξει μισή πρόταση στα εγγλέζικα.



Και μετά η Κύπρος! Λαλαλαλαλαλαλα-ΛΟΒ. Γιατί ακούω ελλαδίτικη προφορά; Καλά σκηνική παρουσία υπέροχη. Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό που φοράει το έκανε η Φανή Ξενοφώντος, μετά από την ασημένια φλοκάτη στον τελικό της Κύπρου είχα φοβηθεί, αντιλαμβάνεσαι. Εξαιρετικό μεικ-απ και μαλλιά, Πυπρύλη σ' αγαπώ! Τα φωνητικά τα άκουγα “κάπως” πάλι και όλο τα τραγούδι βασίζεται στα φωνητικά. Ναι, διότι όταν φοράς τακούνι με πλατφόρμα και δυσκολεύεσαι να περπατήσεις κουράζεσαι και με τέτοια χορογραφία λογικό είναι... Παρόλα αυτά -την καρδιά περβόλι- ήταν θεά.

Μετά την Κύπρο, το φαβορί του ημιτελικού η Δανία. Λίγο mix n' match, λίγο γυμναστικές φόρμες, λίγο κοντραμπάσα και βιολοντσέλα, λίγο street artist, λίγο επιμελώς ατιμέλητα αλλά σαν σύνολο καλό.



14η χώρα η Ρωσία. Ο φόβος και ο τρόμος των διαγωνιζομένων φέτος. Όλο το στάδιο όρθιο! Ο κακός χαμός... Καλά από άποψη φωνητικών ήταν χάλια, το πολυφωνικό όμως (όταν τραγουδάνε μαζί ακόμα και ετεροχρονισμένα) ήταν καλύτερο, πολύ καλύτερο. Κάτι μου λέει πως θα το ακούσω σε κανά club και θα πηδηχτώ με το παράθυρο!


Ουγγαρία στην 15η θέση και μετά από την περσινή ελπίδα των φανς για την περσινή αποστολή νομίζω θα τα πάει καλά φέτος. Η φωνή του είναι υπέροχη, τα ρούχα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά ήταν πολύ ωραίο το τραγούδι και η φωνή του που δεν με ένοιαζε τόσο πολύ! Αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον Ελβετό...


Αυστρία στην συνέχεια και έχω να σας πω πως δυστυχώς δεν ήταν μουσικό διάλειμμα αλλά ήταν η επίσημη αποστολή της χώρας. Πως έφτασε σε εθνικό τελικό αυτό το πράγμα δεν ξέρω. Και οι Ευρωπαίοι είναι και λίγο πουριτανοί. Πως νομίζεις πως θα αντέδρασαν όταν είδαν τους στύλους και ΔΕΝ ήταν της Ηλεκτρικής! Και το τελευταίο πράγμα που ήθελα να δω ήταν φωτοελεγχόμενοι πισινοί!



Προτελευταία η Μολδαβία, πιστή στο εθνίκ στοιχείο του 2009 με τρελά στοιχεία από τους περσινούς εκπροσώπους. Ένας χαριτωμένος κύριος με ένα χαριτωμένο τραγουδάκι, μπιτάκι και χαρούμενη σκηνική παρουσία.



Τελευταία η Ιρλανδία στην σκηνή. Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Jedwards και πάλι στην σκηνή μετά από ένα sugar overdose προφανώς! Με διαφορετικά κοστούμια -όχι λιγότερο τρελά- και με διαφορετικά μαλλιά. Και όλοι αναρωτιόμασταν γιατί τα μαλλιά τους δεν είναι στημένα για προτεινόμενη μακέτα για ουρανοξύστες στο Αμπού Ντάμπι. Το τραγούδι πάντως είναι όσο ποπάκι όσο πέρσι. Τραγούδι ότι-να-ναι θα λέγανε οι κακές γλώσσες.



Και αφού τα τραγούδια τελείωσαν πρέπει οι παρουσιαστές να το σουλουπώσουν. Και έχω να σας πω πως το sense of humor τους ήταν πέρα για πέρα ελεεινό! Και να με γαργαλήσουν δεν θα γελάσω! Τόσο κακό, τόση φασαρία για 3 κουβέντες στα γαλλικά! Και πάμε για rewind να θυμηθούμε τα τραγούδια... Είμαι σχεδόν σίγουρος ποιες χώρες θα περάσουν, με μια αμφιβολία γράφωντας πως θα περάσει μια Σκανδιναβική χώρα (Φινλανδία ή Ισλανδία, γιατί την Δανία την θεώρησα στανταράκι).

Και ώρα για τα αποτελέσματα...

Ρουμανία, Μολδαβία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Δανία, Αλβανία, Κύπρος, Ελλάδα και Ρωσία
Μετά από τάχατες τα λεπτά αγωνίας οι παρουσιαστές μας λένε πως η 10η χώρα θα εμφανίζεται από φάκελο. Αφού έκαναν μισή ώρα να περπατήσουν 3 μέτρα δρόμο και να το εξηγήσουν... Λες και δεν το καταλάβαμε. Δέκατη χώρα που περνά στον τελικό ήταν η Ιρλανδία, όχι που θα γλιτώνατε από τους δίδυμους!


Εντάξει δεν πέθανα για τον ημιτελικό, δεν το θεώρησα πολύ δύσκολο μετά την ολοκλήρωση των τραγουδιών και προέβλεψα επιτυχώς 8 από τις 10 χώρες. Σαν διοργάνωση δεν νομίζω να έχει κάτι να μας πει, αλλά αυτό θα κριθεί καλύτερα στον τελικό του Σαββάτου! Και υστερόγραφο -ολογραφώς- φαίνεται πως θα είναι η ΛΙΓΟΤΕΡΟ GAY διοργάνωση! Ντροπή!

Μετά το τέλος του ημιτελικού ακολούθησε συνέντευξη τύπου των 10 χωρών και η κλήρωση για την σειρά εμφάνιση τους στον τελικό. Η Κύπρος θα εμφανιστεί 8η!

Φωτογραφίες / Photos : eurovision.tv Copyrighted

1 σχόλιο:

Φανή είπε...

ρε, εμενα δεν μ'αρεσε κανενα τραγουδι!