Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Eurovision 2012: The Ultimate Post


Έφτασε και η ώρα για τον μεγάλο τελικό... Μετά από μια βδομάδα γεμάτη Eurovision το Baku Crystal Hall υποδέχθηκε είκοσι χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τον μεγάλο τελικό. Μια φτωχή διοργάνωση από πλευράς οργάνωσης και παρουσίασης, παρά τα μεγαλεπήβολα σκηνικά και τα ειδικά εφέ στο εξωτερικό του σταδίου. Ακόμη και η έναρξη τους ήταν απλή, ναι οι παραδοσιακοί χοροί είναι πάντα ελκυστικοί αλλά να παίζει το περσινό νικητήριο τραγούδι σε playback;



Τον μεγάλο τελικό άνοιξε το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα από τις Big Five, χώρες που χρηματοδοτούν την EBU και περνάνε αυτόματα στον τελικό. Αυτό πάει να πει ποιότητα, μου θυμίζει μάλιστα Eurovision της παλιάς εποχής, από τότε που ήμουν παιδί. It was all about the voice, χωρίς φανφάρες και πανηγύρια.


Μετά μια σειρά από χώρες που πέρασαν από τους ημιτελικούς... Ο Ούγγρος ξυρισμένος! Γιατί αγόρι μου; Γιατί; Ή είσαι ροκάς ή μας κοροϊδεύεις! Ακολούθησε η μέδουσα Αλβανίδα ακόμη με το φίδι στον λαιμό (και της έφυγαν οι νότες μόνο δυο φορές) και ο Λιθουανός. 5η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και μετά ο κακός χαμός με τις γιαγιάδες από την Ρωσία ξεσήκωσαν κυριολεκτικά όλη την Ευρώπη. Έτσι να βλέπετε να μαθαίνετε στην ΕΡΤ, του χρόνου Ηπειρώτικο πολυφωνικό να στείλετε! Ακολούθησε η χωρίς πάθος Ισλανδία (αλλά ο Jonsi είναι κούκλος πάλι) και μετά η Κύπρος μας. Με ελαφρώς καλύτερα φωνητικά και με ανεβασμένη διάθεση (διότι εμείς περνάμε μια φορά στα χίλια χρόνια που λέει και ο Ελύτης).
Μετά την Κύπρο η Γαλλία. Ένα υπέροχο τραγούδι με μια άθλια σκηνική εμφάνιση. Άθλια όμως. Η εθνική ομάδα της ενόργανης γυμναστικής κάνει ένα διάλειμμα από τους Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και τους κουβαλήσανε στην σκηνή. Καλά ο ένας από αυτούς είναι κόλαση αλλά φιλενάδα δεν σε σώζει τίποτα. Κρίμα την παρουσία, τόσο ωραίο τραγούδι...


Και απανωτά η Ιταλία. ΛΑΤΡΕΙΑ. Δεν έχω τι άλλο να σας πω. Λατρεύω! Ίσως λίγο χρώμα να έκανε καλό, και λίγη εξτρά κίνηση αλλά ήταν υπέροχο. Ο ιταλικός στίχος ήταν το κερασάκι... Δεν υπάρχει. Καλά και το περσινό ήταν τέλειο, άξιζε την πρωτιά...


Μετά την Ιταλία ο Εσθονός ΜΟΥ. Αγόρι μου! Τι κουκλί που είσαι... Και μετά ο Νορβηγός (ο αδικημένος της βραδιάς από ότι θα δούμε παρακάτω) και μετά το τραγούδι της διοργανώτριας χώρας.

Αζερμπαϊτζάν. Το τραγούδι αυτό ήταν 100 φορές καλύτερο από το περσινό που κέρδισε. Καλά ας ξεχάσω τα ψεύτικα χείλη που με παραπέμπουν αλλού, με πόση ευκολία βγάζει τις νότες αυτή η γυναίκα; Φαίνεται τόσο effortless, μα τόσο effortless! Και το τραγούδι έχει και τις έθνικ πινελιές του, μια χαρά τραγούδι μου φάνηκε. Δεν κατάλαβα γιατί ο προτζέκτορας ήταν πάνω στο φόρεμα μόνο, ναι ήταν άσπρο αλλά εντάξει...


Ρουμανία στην συνέχεια, λίγο βαρέθηκαν και οι διαγωνιζόμενοι. Δανία και Ελλάδα και Σουηδία. Τουρκία με καλύτερη διάθεση, καλύτερη απόδοση και λιγότερο άγχος.
Ισπανία στην συνέχεια με μια εκπληκτική μπαλάντα. Ή με πιάσαν τα μέλια μου ή όντως μ' αρέσει! Μια κόσμια εμφάνιση, πράγμα δύσκολο από τις Big Five που έχουν στο τσεπάκι τους τον τελικό. Αλλά από που να το πάρεις και να μην σου αρέσει; Απλή εμφάνιση. Υπέροχη φωνή.


Και πάλι απανωτά άλλη μια Big Five. Η Γερμανία. Αχ, ο Γερμανός... Και ιδού το δίλημμα. Αυτός ή ο Εσθονός; Το τραγούδι δεν λέω χαριτωμένο αλλά έβγαζα τα μάτια μου πάνω του, σόρυ.


Μάλτα, ΠΓΔΜ, υπερκινητικοί Ιρλανδοί και Σεβρία. Μετά η Επιλαχόντας Ποκαχόντας της Ουκρανίας με άλλη ανθοσύνθεση στο κεφάλι εμφανώς βαρεμένη. Και για τέλος ο Μολδαβός.

Οι γραμμές ανοίγουν, οι γραμμές κλείνουν. Οι fans του διαγωνισμού μίλησαν! Η Σουηδία με το Γιουφόρια, το επίσημο τραγούδι του ομώνυμου αρώματος του Κάλβιν Κλάιν, είναι η νικήτρια του διαγωνισμού. Η Κύπρος βρέθηκε στην 16η θέση και η Ελλάδα στην 17η. Στον πάτο με μόλις 7 ψήφους η Νορβηγία. Ας δούμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των ημιτελικών και του τελικού:

Σουηδία 372 βαθμοί
Ρωσία 259
Σερβία 214
Αζερμπαϊτζάν 150
Αλβανία 146
Εσθονία 120
Τουρκία 112
Γερμανία 110
Ιταλία 101
Ισπανία 97
Μολδαβία 81
Ρουμανία 71
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 71
Λιθουανία 70
Ουκρανία 65
Κύπρος 65
Ελλάδα 64
Βοσνία & Ερζεγοβίνη 55
Ιρλανδία 46
Ισλανδία 46
Μάλτα 41
Γαλλία 21
Δανία 21
Ουγγαρία 19
Ηνωμένο Βασίλειο 12
Νορβηγία 7

Α' Ημιτελικός
Ρωσία 152 βαθμοί
Αλβανία 146
Ρουμανία 120
Ελλάδα 116
Μολδαβία 100
Ιρλανδία 92
Κύπρος 91
Ισλανδία 75
Δανία 63
Ουγγαρία 52
Ελβετία 45
Φινλανδία 41
Ισραήλ 33
Σαν Μαρίνο 31
Μαυροβούνιο 20
Λετονία 17
Βέλγιο 16
Αυστρία 8

Β' Ημιτελικός:
Σουηδία 181 βαθμοί
Σερβία 159
Λιθουανία 104
Εσθονία 100
Τουρκία 80
Βοσνία και Ερζεγοβίνη 77
Μάλτα 70
Ουκρανία 64
ΠΓΔΜ 53
Νορβηγία 45
Βουλγαρία 45
Κροατία 42
Πορτογαλία 39
Γεωργία 36
Ολλανδία 35
Λευκορωσία 35
Σλοβενία 31
Σλοβακία 22

Υπάρχουν και τα βραβεία Marcel Bezencon, εις τιμήν του ιδρυτή του διαγωνισμού. Το βραβείο Τύπου κέρδισε το τραγούδι της διοργανώτριας χώρας, When the music dies. Το Καλλιτεχνικό βραβείο που το ψήφισαν οι σχολιαστές όλων των χωρών κέρδισε η Σουηδία όπως και το Τραγούδι Σύνθεσης.

Κάπως έτσι τελείωσε η 57η διοργάνωση του διαγωνισμού της Eurovision. Ραντεβού του χρόνου, στις 14, 16 και 18 Μαΐου στην Σουηδία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: