Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Eurovision 2012: Intro


Ο Ιθάκη-μαν πιστός στο ραντεβού του, για 5η συνεχόμενη χρονιά, σας καλωσορίζει στο ετήσιο αφιέρωμα στον μακροβιότερο πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, τον διαγωνισμό της Eurovision. Πληροφορίες για τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό, κριτικές και παρατράγουδα, όπως σας καλόμαθα!


Η πεντηκοστή έβδομη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision φιλοξενείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μετά την νίκη Eldar & Nigar στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν αν και η χώρα λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το Baku Crystal Hall είναι έτοιμο, έστω την τελευταία στιγμή, να υποδεχθεί τους φαν του διαγωνισμού και τους Ευρωπαίους τηλεθεατές.
42 χώρες συμμετέχουν φέτος σε σχέση με 43 που είχαμε πέρσι: 2 χώρες αποχώρησαν, η Αρμενία επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και η Πολωνία λόγω της περσινής της αποτυχίας καθώς και για οικονομικούς λόγους (η Πολωνία μαζί με την Ουκρανία φιλοξενούν τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Euro, αλλά αυτό δεν κράτησε την Ουκρανία μακριά από τον διαγωνισμό) 1 χώρα επιστρέφει φέτος, το Μαυροβούνιο το οποίο είδαμε για τελευταία φορά το 2009.
Η EBU τον τελευταίο χρόνο ήλθε σε επαφή με όλες τις χώρες που πέρασαν από τον διαγωνισμό, ακόμη και με χώρες που έλαβαν έστω μια φορά μέρος (Μαρόκο) ή χώρες που δεν έλαβαν ακόμη μέρος (Λιχτενστάιν), προσπαθώντας να τις επαναφέρει στην διοργάνωση. Η αδιάλλακτη Ανδόρα θα λείπει και φέτος από την Eurovision, όπως και η Τσεχία, χώρες που ίσως δεν ξαναλάβουν μέρος στην διοργάνωση. Επαφές άρχισαν φέτος και με το Λουξεμβούργο (που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στον διαγωνισμό το 1993) καθώς και με το Μονακό (2006) το οποίο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του, δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στην Eurovision. Υπενθυμίζω πως η Ιταλία επέστρεψε στον διαγωνισμό πέρσι μετά από μια απουσία 14 χρόνων, συμπληρώνοντας έτσι την ομάδα της EBU από Big Four σε Big Five μαζί με την Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες που περνάνε στον τελικό ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Για τέταρτη φορά -τρίτη συνεχόμενη- οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης θα είναι τρεις. Ο κύριος είναι γνωστός, είναι ο Eldar Gasimov ο περσινός αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν. Οι δυο κυρίες που θα τον συντροφεύουν είναι η Nargiz Birk-Petersen και η Leyla Aliyeva. 2 ημιτελικοί, 18 χώρες σε κάθε ημιτελικό, 10 από αυτές θα περάσουν στον μεγάλο τελικό μαζί με τις Big Five και την διοργανώτρια χώρα. Τρίτη 22, Πέμπτη 24, οι δυο ημιτελικοί και Σάββατο 26 Μαΐου ο μεγάλος τελικός. Κριτικές επιτροπές και televoting, με ίση βαρύτητα, θα αναδείξουν τα αποτελέσματα κάθε χώρας, στον κάθε ημιτελικό ψηφίζουν οι μόνο οι χώρες που συμμετέχουν και οι μισές χώρες από αυτές που προκρίνονται στον τελικό.
Η Eurovision είναι απρόβλεπτη. Ο μόνος τρόπος να μάθετε ποιες χώρες περνάνε στον τελικό είναι να δείτε τα τελευταία 10 λεπτά των ημιτελικών, μερικές φορές ακόμα και η σκηνική παρουσία δεν είναι αρκετή. Όσο για τον μεγάλο νικητή, θα μάθουμε το Σάββατο!

Καλή Βδομάδα λοιπόν σε όλους! Με ή χωρίς Eurovision!

ΥΓ. Να ζήσετε οι Κωνσταντίνοι και οι Ελένες

2 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

εγώ που δεν ήξερα που είναι το μπακου? καλη επιτυχία στην Ελλάδα, αγαπώ Ιταλία και Σουηδία και θέλω να βγει η Κύπρος γιατί είναι φρέσκο λάιτ τραγούδι ότι πρέπει για τη Γιουροβίζιον

Ιθάκη-man είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ! :p
Ευχαριστούμε! Ελπίζουμε πως θα περάσουμε έστω στον τελικό. Δεν θα το πάρουμε με βαρειά καρδιά, η Eurovision δεν είναι μόνο διαγωνισμός τραγουδιού! :)
Φιλιάααααα!

Καλή επιτυχία στις χώρες που θες :p