Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Deconstruction

Όταν στοιβάζεις πράγματα και δομείς κάτι πίστεψε με θα έρθει η ώρα που πρέπει να το ξεστήσεις... Όσο πάει ο καιρός, τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν και κάτι καινούργιο θα βρεθεί που δεν το υπολόγισες ή κάτι θα αλλάξει για κάτι που χρησιμοποίησες και θα χρειάζεται αντικατάσταση. Και για να επιτευχθεί μια κάποια επικοινωνία ας μιλήσουμε ελαφρώς πιο πρακτικά. Αποφασίζεις να χτίσεις ένα σπίτι και χρησιμοποιείς τούβλα -θεωρώ πως έχεις ξεπεράσει το επίπεδο του πλιθαριού. Όταν το χτίσεις (αν το κτίσεις καλά κι όλας) θα μείνεις μέσα.
Θα έρθει η μέρα -όσο καλός και αν είσαι ή όσες προσευχές κι αν κάνεις σε μια μέρα- που θα σπάσουν τα υδραυλικά σου και ο τοίχος θα φουσκώσει από την εσωτερική υγρασία γιατί μάλλον κάτι δεν προνόησες καλά. Τι πρέπει να κάνεις τώρα; Υπάρχουν αρκετές επιλογές-πιθανότητες. Ο τοίχος θα αρχίσει να “ξεφλουδίζει”, ή που θα τον φτιάξεις και θα τον γεμίσεις με στόκο και να τον μπογιατίσεις ή που θα πάρεις τηλέφωνο τον υδραυλικό να σου πει πως, ξέρεις τι, οι μέθοδοι έχουν αλλάξει, γύρω από τους σωλήνες βάζουμε προστατευτικά καλύμματα αφρού και τα δένουμε, μετά δεν βάζουμε το τσιμέντο απευθείας και έτσι και γιουβέτσι...
Αν έχει χαλάσει η σωλήνας του νιπτήρα της κουζίνας και ρίξεις όλο το σπίτι, τι να πω, φίλε μου είσαι και γαμώ τους ριζοσπαστικούς! Αν υπάρχει πρόβλημα όμως, σοβαρό, και ανακαλύψεις ότι ισχύει για όλα τα υδραυλικά σου και κάτσεις και μελετήσεις το κόστος να σπάσεις τοίχους, να αλλάξεις σωλήνες, να ξανακάνεις τοίχους και ξαναμπογιατίσεις και αφού το αντιπαραβάλεις με το κόστος επανανέγερσης του σπιτιού και δεις ότι είναι πιο συμφέρον το να το γκρεμίσεις και να το ξαναχτίσεις, τιμή σου και καμάρι σου... Τις ευχές μου!
Φυσικά για κάθε ένα λόγο υπάρχει και ένας αντίλογος. Για κάθε περίπτωση υπάρχουν και οι πιθανότητες, για κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις... Ναι το άπειρο και το χάος είναι μέσα στην ζωή μας. Μπορώ να κάτσω και να μιλάω με τις ώρες αλλά ό,τι και αν πω κάποιος που είναι οικοδόμος, κάποιος ηλεκτρολόγος, κάποιος από πολύτεκνη οικογένεια, κάποιος που τελείωσε υδραυλικός, κάποιος γλωσσολόγος, κάποιος που έχει περάσει πολλά, κάποιος που έζησε στο βουνό, κάποιος που έχει θερμοσίφωνα, κάποιος που ξέρει από λογιστική και πολλοί πολλοί άλλοι θα βρουν κάτι να προσθέσουν...
Δεν φτάνει για κάθε λόγο να βρίσκεις τον αντίλογο, ούτε να μετράς πιθανότητες και αοριστολογίες. Οι υποθετικοί λόγοι δεν συνάδουν με την πολιτική και κρίμα σε αυτούς που δεν έχουν αποδομήσει μερικές από τις τόσο καλά -έτσι θέλουν να πιστεύουν οι ίδιοι- δομημένες τους “αλήθειες”. Δεν είναι κακό να φτάνεις σε συμπεράσματα, κακό είναι να τα επιβάλλεις σε όλους. Η αμφιβολία είναι αυτή που σε οδηγεί σε κάτι πιο "σίγουρο", μέχρι να το ξαναμφιβάλεις... Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο.

(...) profound truths, recognised by the fact that the opposite is also a profound truth. (...)”
“ (...) Οι βαθιές αλήθειες που διακρίνονται από το γεγονός πως το αντίθετο τους είναι μια επίσης βαθιά αλήθεια (...)”

Hans Bohr,
Neils Bohr: His Life and Work, 1967

4 σχόλια:

Kος Μηδενικός είπε...

Παραδέξου ότι γνώρισες εργολάβο και άσε όλες τις φιλοσοφίες...

Επίσης, τι έχετε πάθει σήμερα με τις "αλήθειες", που δεν υπάρχουν και οι έρμες. Μία είναι η ουσία...δεν υπάρχει αθανασία...ΤΕΛΟΣ!

Ιθάκη-man είπε...

Ούτε καν μπαζοτεκνό δεν γνώρισα... Να πάω απευθείας σε εργολάβο;

Ποιοι; Πληθυντικός ευγενείας ή όντως μιλάνε πολλοί για "αλήθειες"; Μόνο το απόφθεγμα του Δανού φυσικού έχει να κάνει με αλήθεια, όλο το άλλο ποστ μιλάει για άλλα πράγματα!

ΥΓ. Μια είναι η ουσία, η Πεμπτουσία! Δηλαδίς η ουσία της Πέμπτης μουαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ben Provis είπε...

Προσωπικά είμαι άνθρωπος που προτιμώ να γκρεμίσω κάτι και να το ξαναχτίσω απο την αρχή, παρά να το πασαλείψω με επισκευές.
Τώρα αν επρόκειτο για το σπίτι μου...κάτσε να το αποκτήσω και θα το σκεφτώ.

Ιθάκη-man είπε...

Αν τα θεμέλια σου είναι καλά νομίζω δεν υπάρχει νόημα το "φτου ξανά κι απ'την αρχή"... Μάλλον να κοιτάξεις τα σιδερικά σου! Και εγώ σε κάποιες περιπτώσεις βολεύομαι με το γκρέμισμα αλλά δεν έχεις πάντα την ώρα και τη διάθεση να κατεδαφίζεις και να ξαναχτίζεις, όσο κουραστικό είναι να κτίσεις άλλο τόσο επίπονο είναι να γκρεμίζεις. Και πέρνουν και τα δυο πολλή ώρα!
Φυσικά εγώ μιλάω ίσως για διαφορετική περίπτωση απ' την δική σου! Αλλά φτάνει να επικοινωνούμε :p