Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Eurovision 2010: The Ultimate Post

Το Πρελούδιο του Te Deum του Marc-Antoine Charpentier αντήχησε σε όλες τις γωνίες της Ευρώπης όπως και στην Αυστραλία, στο Καζακστάν και στο Βιετνάμ δίνοντας το σήμα για την έναρξη του μακροβιότερου Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, της Eurovision. Η ώρα ήταν 10 και ήταν καθαρά ώρα για τον Τελικό!

Για μια τελευταία φορά μεταφερθήκαμε στην Telenor Arena και αρχίζουμε με γνώριμο ήχο, είναι ο ναζιάρης Ryback με το βιολί του και τις σπασμένες χορδές του δοξαριού και το στάδιο να σιγοτραγουδά στους ρυθμούς του Fairytale και οι 3 οικοδεσπότες μας, μας καλωσορίζουν και μας εξηγούν τις οδηγίες για την ψηφοφορία!Και βουρ για τον τελικό ξεκινώντας με το Αζερμπαϊτζάν.
2η εμφανίστηκε η Ισπανία! Μαγευτικός ο Daniel Diges και με εκείνο το “ουο-ουουουο”, το χαμόγελο του και την προφορά του πες μου πως να μην σε σκλαβώσει; Ξαφνικά ένας φαν που παρακολουθούσε τον διαγωνισμό, ανεβαίνει στην σκηνή! Κανείς δεν κατάλαβε από που ξεφύτρωσε, η ασφάλεια νόμιζε ότι ήταν μέρος του χορού αλλά ο κύριος τελικά συνελήφθη. Αμέσως δόθηκε απόφαση της EBU να επιτρέψει στην Ισπανία μετά το τέλος και των 25 χωρών να τραγουδήσει για ακόμα μια φορά το τραγούδι όπως και έγινε.
Ακολούθως 3ος στην σειρά εμφανίστηκε ο Νορβηγός, Καμία σχέση με τον Ryback, είναι 22 χρονών αυτός (ο Ryback, 24) αν και μου φαίνεται μεγαλύτερος, πολύ γοητευτικός και αυτός αλλά το τραγούδι είναι κάπως, σαν Χριστουγεννιάτικο τραγούδι
12ο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον νεαρό Εγγλέζο, πολύ Εγγλέζος ρε παιδάκι μου σαν τον Ρον τον φίλο του Χάρι Πότερ! Και οι κοπέλες πίσω δεν έκαναν και τίποτα, ήταν βαρετό και κουραστικό στο μάτι όλο εκείνο το σκηνικό το οποίο χρησίμευσε μόνο στο να ανέβει από την μια και να κατέβει από την άλλη... Και πολύ πολύ πονηρό τραγούδι “If you bring the sunshine, I'll bring the good times”
18η η Γαλλία με Αφρικανό τραγουδιστή, τρελό χορό και πανηγύρι, άλλη κουλτούρα... Σε ρυθμούς καρναβαλιού, Αφρικής μέχρι και Βραζιλία μου θύμιζε, μιας και τώρα είναι τα Μουντιάλ και τα ξέρω γω, μας ταιριάζει απόλυτα, το απόλυτο καλοκαιρινό μπιτάκι!
22η και τυχερή η Γερμανία, για να κλείσει ο κύκλος των όσων δεν έχουμε δει στην σκηνή της Telenor Arena να τραγουδάει “Satellite” με μια πολύ αγγλική προφορά, τύπου Lily Allen. Πολύ όμορφο τραγουδάκι δεν λέω...
Τραγούδια τέλος, είδαμε και την Ισπανία για ακόμα μια φορά και ρίξαμε και μια επανάληψη των τραγουδιών 2 φορές για να αποφασίσουμε τι να ψηφίσουμε... Αυτή η χρονιά ήταν η καλύτερη σε διοργάνωση εδώ και καιρό, λιτότητα, αλλαγές στα ρούχα είχαμε μόνο στον τελικό (εν αντιθέσει με άλλες χρονιές) και οι παρουσιαστές ήταν ομιλητικοί εκεί που έπρεπε, δεν ήταν φλύαροι. Μια άψογη θα έλεγα διοργάνωση που ξέφυγε από τα όρια της συνηθισμένης πλέον Eurovision, από την έναρξη, την έλλειψη των εισαγωγικών βίντεο που προβάλλουν την διοργανώτρια ή συμμετέχουσα χώρα, τα πλάνα στα παρασκήνια, το green room, το έξυπνο χιούμορ και τους σωστούς παρουσιαστές!

Και πάμε στην πιο αγχωτική ώρα, την ώρα της ψηφοφορίας! Είδα την Θεά Κιάρα -βετεράνος της Eurovision, φωνάρα, εκπροσώπησε την Μάλτα 3 φορές στον διαγωνισμό και δουλεύει γραμματέας σε γραφείο- να ανακοινώσει τους βαθμούς της Μάλτας, η οποία δεν έδωσε κανένα βαθμό στην Κύπρο και την δικιά μας Χριστίνα Μεταξά -αδελφή του Νικόλα από το X-Factor εκπροσώπησε την Κύπρο μια φορά μέχρι τώρα, το μέλλον είναι αβέβαιο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, το δωδεκάρι της Κύπρου πήγε στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Κύπρο, τίποτα το ασυνήθιστο μέχρι εκεί. Επανεμφάνιση στην Eurovision μέσω της ανακοίνωσης βαθμών έκανε και η Γιοχάνα, η περσινή εκπρόσωπος της Ισλανδίας που ήρθε στην 2η θέση.

Τα αποτελέσματα του τελικού είναι:
1.Γερμανία 246 βαθμοί (9 δωδεκάρια)
2.Τουρκία 170 βαθμοί (3 δωδεκάρια)
3.Ρουμανία 162 βαθμοί
4.Δανία 149 βαθμοί (5 δωδεκάρια)
5.Αζερμπαϊτζάν 145 βαθμοί (4 δωδεκάρια)
6.Βέλγιο 143 βαθμοί
7.Αρμενία 141 βαθμοί (3 δωδεκάρια)
8.Ελλάδα 140 βαθμοί (4 δωδεκάρια)
9.Γεωργία 136 βαθμοί (2 δωδεκάρια)
10.Ουκρανία 108 βαθμοί
11.Ρωσία 90 βαθμοί
12. Γαλλία 82 βαθμοί
13.Σερβία 72 βαθμοί
14.Ισραήλ 71 βαθμοί
15.Ισπανία 68 βαθμοί
16.Αλβανία 62 βαθμοί
17.Βοσνία & Ερζεγοβίνη 51 βαθμοί
18.Πορτογαλία 43 βαθμοί
19.Ισλανδία 41 βαθμοί
20.Νορβηγία 35 βαθμοί
21.Κύπρος 27 βαθμοί
22.Μολδαβία 27 βαθμοί
23.Ιρλανδία 25 βαθμοί
24.Λευκορωσία 18 βαθμοί
25.Ηνωμένο Βασίλειο 10 βαθμοί

Όλες οι χώρες έχουν πάρει τουλάχιστον από ένα δωδεκάρι εκτός το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία, την Μολδαβία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ουκρανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και την Γαλλία που δεν πήραν ούτε ένα!


Παράλληλα με τα αποτελέσματα του τελικού, μόλις η Γερμανία ανακηρύχθηκε νικήτρια δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα και των 2 ημιτελικών. Τα αποτελέσματα των ημιτελικών είναι:


Πρώτος Ημιτελικός:

1.Βέλγιο 167 βαθμοί
2.Ελλάδα 133 βαθμοί

3.Ισλανδία 123 βαθμοί
4.Πορτογαλία 80 βαθμοί

5.Σερβία 79 βαθμοί
6.Αλβανία 76 βαθμοί

7.Ρωσία 74 βαθμοί

8.Βοσνία και Ερζεγοβίνη 59 βαθμοί

9.Λευκορωσία 59 βαθμοί

10.Μολδαβία 52 βαθμοί

11.Φινλανδία 49 βαθμοί
12. Μάλτα 45 βαθμοί
13. Πολωνία 44 βαθμοί
14. Εσθονία 39 βαθμοί
15.ΠΓΔΜ 37 βαθμοί
16.Σλοβακία 24 βαθμοί
17. Λετονία 11 βαθμοί
Σε Ισοπαλία η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Λευκορωσία στην 8η θέση αλλά επειδή η Βοσνία & Ερζεγοβίνη ψηφίστηκε από περισσότερες χώρες προηγήθηκε.

Δεύτερος Ημιτελικός

1.Τουρκία 118 βαθμοί
2.Αζερμπαϊτζάν 113 βαθμοί
3.Γεωργία 106 βαθμοί

4.Ρουμανία 104 βαθμοί

5.Δανία 101 βαθμοί
6.Αρμενία 83 βαθμοί
7.Ουκρανία 77 βαθμοί

8.Ισραήλ 71 βαθμοί
9.Ιρλανδία 67 βαθμοί

10. Κύπρος 67 βαθμοί

11.Σουηδία 62 βαθμοί
12.Λιθουανία 44 βαθμοί
13.Κροατία 33 βαθμοί
14.Ολλανδία 29 βαθμοί
15.Βουλγαρία 19 βαθμοί
16.Σλοβενία 6 βαθμοί
17.Ελβετία 2 βαθμοί
Η Κύπρος και Ιρλανδία ισοβάθμησαν στην 9η θέση αλλά επειδή η Ιρλανδία έλαβε βαθμούς από περισσότερες χώρες προηγήθηκε στην κατάταξη.

Όπως έχω ξαναπεί νικητής δεν είναι αναγκαστικά εκείνος που παίρνει το έπαθλο ή εκείνος που θα διοργανώσει τον επόμενο διαγωνισμό. Είμαι σίγουρος ότι το τραγούδι της Γαλλίας θα ακουστεί πολύ το καλοκαίρι και να σας πω την αμαρτία μου, χάρηκα πάρα πολύ που δεν κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν... και επιτέλους μετά το περσινό ξεμπλοκάρισμα των Big Four οι χώρες που συγχρηματοδοτούν την EBU έχουν καλή ανταπόκριση και ψηφίζονται (πιο πολύ πέρσι), είναι φυσικά λίγο άδικο καθώς οι χώρες αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από ημιτελικούς...
Δεν μπορώ να κρύψω όμως την λύπη μου γιατί για έναν μουσικό διαγωνισμό να δέχεται η Ιρλανδία ή η Ισλανδία ή το Ισραήλ να βρίσκονται κάτω από το απαίσιο κομμάτι της Ρωσίας, αλλά να μου πείτε και η Eurovision δεν είναι τίποτα άλλο από έναν διαγωνισμό...

Ήδη Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία δήλωσαν την συμμετοχή τους για το 2011. Στον τελικό της επόμενης χρονιάς θα δούμε λοιπόν τις Big Four και την διοργανώτρια χώρα; Αφού η Γερμανία είναι μια από τις Big Four! Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Ειδικός κανονισμός της EBU αναφέρει πως αν μια από τις 4 αυτές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία) κερδίσει στον τελικό προκρίνεται η αμέσως επόμενη με την καλύτερη βαθμολογία που δεν ανήκει στις Big Four που σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία αν αποφασίσει να λάβει μέρος και την επόμενη χρονιά!
Οι δύο ημιτελικοί και ο Τελικός που θα διεξαχθούν όπως όλα δείχνουν στις 17, 19 και 21 Μαΐου 2011, θα αποτελέσουν την πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης μετά το 1998. Είναι μόλις η 2η φορά που η Γερμανία κέρδισε τον διαγωνισμό, μετά το 1982 με την 17χρονη τότε Νικόλ και το τραγούδι “Ein bisschen Frieden”.

Του χρόνου λοιπόν, Γερμανία!

4 σχόλια:

PurpleButterfly είπε...

To be honest emena den mou arese to tragoudi tis Germanias, k ekeini pou to etragoudan itan polla o3ini re paidi mou! Tzino pou me enevriase parapano einai pou den epiasame oute ena ponto pou tin Agglia, krimas k epsifisa k 5 fores tin Kipro!!! :@

Ιθάκη-man είπε...

Καλά είναι γούστα αυτά, σε άλλους αρέσει και σε άλλους δεν αρέσει... Είναι πρωτόγνωρο το φτύσιμο που φάγαμε από την Ευρώπη φέτος :p

GeminiCious είπε...

Λοιπον συμφωνω με αυτα που ειπες περι διοργανωσης. Το νουμερο Ενα τραγουδι γαι μενα για φετος ηταν αυτο της Γαλλιας, δεν ξερω γιατι αλλα με το που το ακουσα (που το ακουσα στον τελικο για πρωτη φορα) με ξεσηκωσε και με ανεβασε. Κριμα. Πολυ καλη συμμετοχη ηταν και αυτη της Αρμενιας με το Apricot stone. Επισης τραγουδια "κουμπουρες" οπως του Βελγιου και της Ρουμανιας επρεπε να εχουν κοπει απτους Ημιτελικους και οχι να σκαρφαλωσουν στην δεκαδα! Εξξαλος εγινα! Εισης εχω να πω πως ειμαι τρελα ερωτευμενος με τον Διδρικ (τον Νορβηγο), μιλαμε για κολημα. Αν εχεις κανα κονε το κινητο μου ειναι +306942ΧΧΧΧΧΧ, να του το δωσεις, χωριζω και τον παντρευομαι :Ρ Τελος να πω για την ελληνικη συμμετοχη, χτην οποια δεν πιστευα εξαρχης και στον Ημιτελικο με εκανε να αηδιασω, στον τελικο με εκανε να αλλαξω γνωμη. ΑΑΑ και το τραγουδακι της Γερμανια εκτος που ηταν μετριο η κοπελιτσα την ειδε πολυ καπως..Αλλα ετσι ειναι, βαλανε τις επιτροπες στην Eurovision και την κανανε σαν τα μουτρα τους...Αυτα απο μενα :)

GeminiCious is Back :P

Ιθάκη-man είπε...

Συνδίδυμε (που ο ήλιος ειναι στο ζώδιο μας) Όχι και καμπούρα ο Βέλγος :p Θέλω να πάω και εγώ Γιουροβίζιον να κάνω κοννέ :p
Παρά να κερδίσει η βλακεία του Αζερμπαϊτζάν ή η χάλια παρουσίαση της Τουρκίας καλύτερα που κέρδισε η Γερμανίδα (η οποία είναι πολύ γλυκιά, φαίνεται άγρια όταν μιλά Γερμανικά φυσικά)