Σάββατο 22 Μαΐου 2010

60 λεπτά - Ομοφυλόφιλοι: Review

Είχα όντως απορία να δω αν θα είναι και ο κύριος Θεμιστοκλέους. Ήταν! Ω! Χαρά, ολοκληρώθηκα σαν άνθρωπος και εγώ ο ψυχανώμαλος που είμαι όμοιος με τους παιδεραστές, τους κτηνοβάτες, τους εγκληματίες και τους νεκρόφιλους! Σήμερα κάνω λόγο για την εκπομπή “60 λεπτά”.

Βλέπω σε πρώτο πλάνο τον Τσουρούλη -Κυπριακή tv-persona για όσους δεν κατέχουν το άθλημα- “Ξεκίνησε δημόσιος διάλογος” λέει Αλήθεια; Που; Πότε; Α! Για το διαφημιστικό σας, ναι-ναι, το διαφημιστικό! Είναι διάρκειας τριάντα δευτερολέπτων, στην οθόνη αναγράφεται το ερώτημα “Μήπως θα σας ενοχλούσε αυτό; Μήπως θα σας ενοχλούσε και αυτό; Τι πιστεύετε για αυτό;” με εναλλαγή εικόνων από ομοφυλόφιλα ζευγάρια να φιλιούνται, να παντρεύονται και κρατάνε χεράκια, και στο τέλος αναγράφεται η θεϊκή ατάκα “Τελικά πρέπει να έχουν δικαιώματα οι ομοφυλόφιλοι;” μερικοί το παρεξηγήσαμε λέει ο παρουσιαστής... απορώ γιατί!

Σε ένα πρώτο βίντεο της εκπομπής ήταν ένα τρέξιμο μιας γυναίκας που θέλει να παντρευτεί την σύντροφο της και πήγε σε 2 δημαρχεία και την Αρχιεπισκοπή Κύπρου για να δει αν μπορεί. Στο πρώτο δημαρχείο η απάντηση είναι αρνητική με την δικαιολογία ότι ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι ένας γάμος γίνεται μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, στο δεύτερο η απάντηση είναι επίσης αρνητική με το ίδιο πρόσχημα και η υπάλληλος ρωτά σε ποιες άλλες χώρες γίνεται αυτό πέρα από την Δανία και Ελβετία. Στην Αρχιεπισκοπή άρχισαν τα όργανα και τα νταούλια με μια πρώτη απάντηση “Ε να δείτε έναν καλό πνευματικό να σας εξηγήσει” (την θέση της Εκκλησίας) και συνεχίζοντας την κουβέντα για τους γάμους ομοφυλοφίλων “αυτό το πράγμα δεν το θέλει ο Θεός” απαντά ο Ιερέας, “δεν παύει να είναι παραφύσιν” συνεχίζει, “ο Θεός μας έπλασε έτσι (...) Θα κάνεις μωρό;” και αποστομωτικά ο ιερέας απαντά “Λέμε να πας σε γιατρό”...

Καλεσμένοι: ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κύριος Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο θεολόγος κύριος Θεόδωρος Κυριακού, 2 μέλη της οργάνωσης ΛΟΑΔ στην Κύπρο “Accept” Δέσποινα Μιχαηλίδου και Γιώργης Ρεγγίνος και ο εκπρόσωπος της Αρχής Κατά του Ρατσισμού κύριος Άριστος Τσιάρτας. Θα ήταν παρόν και η Εκκλησία της Κύπρου αλλά ευτυχώς -ίσως υπάρχει Θεός- δεν ήταν εκεί και οφείλω να παραδεχτώ ότι ο κύριος Κυριακού ήταν ΠΟΛΥ πιο διαβασμένος από τον κύριο Θεμιστοκλέους αν και είναι και αυτός ομοφοβικός!

Εγώ είδα την παρουσία του Θεμιστοκλέους ως απενεχοποίηση της θέσης του. Έδειξε καταρχάς μια πιο θετική στάση ως προς τους ομοφυλόφιλους ως άτομα!Βαρέθηκα να τον ακούω να μιλά, όσα είπε είναι ένας βαρετός ηθικοχριστιανικός και αναχρονιστικός λόγος. Παρουσιάστηκε εκεί για να εξηγήσει ότι οι θέσεις του δεν είναι ομοφοβικές και ρατσιστικές, δεν παρουσιάστηκε για να μιλήσει για το θέμα, παρουσιάστηκε για τον εαυτό του. Επαναλαμβανόμενα μοτίβα, άθλιες δικαιολογίες, φτηνοί λόγοι, κλισέ εκφράσεις, ασύνδετες προτάσεις (είναι που διαβάζει Θουκυδίδη), επικλήσεις στην αυθεντία και στα Ευρωπαϊκά κεκτημένα (σαν “καλός” πολιτικός) και επιπλέον ήταν αισχρός και θρασύς, αναιδής.

“Δεν θα αποφασίσει ο Θεμιστοκλέους κύριε Τσουρούλη αν θα θεσμοθετηθεί ο γάμος ομοφυλοφίλων”

ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΗΛΑΔΗ

Όλα αυτά τα οπορτουνιστικά που προβάλλει ο καθένας με την ΕΕ είναι το χειρότερο από όλα. Η μαλακία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιβάλλει σε κανένα ψήφισμα της τα κράτη μέλη να επιτρέψουν και να νομιμοποιήσουν τους γάμους των ομοφυλοφίλων και η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για αυτό, αλλά όταν η ΕΕ επιβάλλει τους φόρους στο νερό και τον ηλεκτρισμό και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και το κόμμα του Βουλευτή το παίζει αντιπολίτευση! Και η πολιτεία τι περιμένει; Να βγει νομοσχέδιο από την ΕΕ που να αρχίζει με την φράση “Η Κύπρος πρέπει”;

Αυτό με την ΕΕ κατήντησε αηδία, σαν παιδί που πιπιλά -με το συμπάθιο- την ίδια φράση και λέξη ξανά και ξανά και ξανά. Πιο πειστικά επιχειρήματα δεν έχουμε; Εγκεφαλικά κύτταρα δεν έχουμε να σκεφτούμε; Προφανώς κάηκαν! Είναι λες και ψάχνουμε την διαφορά του αγγουριού και της μπανάνας στους μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και στην ανοσοανεπάρκεια και την απευαισθητοποίηση τους με την βρογχοδιασταλτική τους ιδιότητα!

Αυτό ακριβώς, μια σαλάτα!

Πως θα αφήσετε την κοινωνία να κρίνει; Γιατί προκρίνετε εσείς την κοινωνία ότι είναι ανέτοιμη να δεχθεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων; Γιατί η οικογένεια σώνει και καλά πρέπει να είναι ένας άντρας και μια γυναίκα με παιδί(α); Μα ακόμα και αν ο γονιός είναι ετεροφυλόφιλος εγώ βλέπω πάλι την διάκριση σε μονογονικές οικογένειες. Χρησιμοποιείτε τα παιδιά σαν Δούρειο Ίππο στην βλακεία που βαραίνει τον δείκτη της ζυγαριάς πέρα από την κοιλάρα σας και εσείς οι πολιτικοί και οι παπάδες!

Πέστε μου τώρα ποιος γκέι σας είπε πως θέλει να ντυθεί νύφη και να πάει στην Εκκλησία να παντρευτεί με Παπά και με κουμπάρους; Πείτε μου ποια λεσβία σας είπε ότι θέλει να κάνει όλον τον κόσμο λεσβίες; Πέστε μου ποιος γκέι έχει σχέδιο να κάνει τον κόσμο να γεμίσει από γκέι; Πείτε μου για όνομα ποιος σας το δήλωσε. Άλλο είναι το θέμα μας, όχι η Εκκλησία και -την πιο κιτς αλυσίδα αιθουσών δεξιώσεων στην Κύπρο-το Trikkis Palace! Αν ακούσω ακόμα καμιά μπαρούφα για τον γάμο των ομοφυλοφίλων θα πηδηχτώ με το παράθυρο! Θα παίξουμε με τις λέξεις; Καλύτερα να παίζαμε κρεμάλα ή κανά άλλο παιχνιδάκι που παίζουν και τα παιδιά στο δημοτικό. Όλη αυτή η ορολογική ουτοπία είναι ακόμα ένα πρόβλημα!

Η εκπομπή δυστυχώς κινήθηκε στα πλαίσια του τίτλου της διαφήμισης. Δηλαδή ήταν μια φάση αφασία: τα παιδία παίζει! Είμαστε σοβαροί; Να συζητάμε για τον θεσμό του γάμο και να μην γίνεται διάκριση του νυφικού από την νομιμοποίηση και κοινωνικοοικονομική αναγνώριση μιας σχέσης; Θα συμβιβαστούμε για τα δικαιώματα μας τώρα; Το δικαίωμα του γάμου ΣΑΣ ποιος το ψήφισε; Με ρωτήσατε εμένα;

Δυστυχώς η εκπομπή, την οποία μπορείτε να δέιτε εδώ, δεν ήταν ακριβώς μια ώρα όπως το λέει ο τίτλος αλλά 65 λεπτά αλλά άντεξα, άντεξα.


Μπράβο στα παιδιά που τόλμησαν να βγουν στην τηλεόραση επώνυμα ως αντιπρόσωποι της νεοϊδρυθείσας ΛΟΑΔ οργάνωσης Accept, ο αγώνας τώρα αρχίζει παιδιά!

19 σχόλια:

Ethan Raynolds είπε...

Θα την δω και θα σου αφήσω σχόλιο!!!! Δεν είχε τηλεθέαση και είπε να ανεβάσει τηλεθέαση εξευτελίζοντας το θέμα?

Unknown είπε...

Πολύ καλή ανάλυση, αυτό που κρατάω είναι το πώς δεν πρέπει κανένας να ερωτάται για την θέσπιση του γάμου μεταξύ ομοφύλων αφού κανένας δεν ερωτήθηκε για την θεσμοθέτηση του ετερόφυλου γάμου.

Ethan Raynolds είπε...

Οκ το είδα. Απλά μπαρούφες θα πω! Δεν κατέληξαν πουθενά!!!

gay super hero είπε...

Ελπίζω ο αγώνας στην Κύπρο να αρχίσει από νέα παιδιά με φρέσκα μυαλά και χωρίς νταβατζήδες από την Ελλάδα (βλέπε οργανώσεις του Ελσίνκι, Βαλλιανάτοι και όλα τα σχετικά). Με σοβαρότητα, επιμονή και συνέπεια και χωρίς να κάνουμε σαλάτα τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών με ένα σωρό εντελώς άσχετα πολιτικά ζητήματα.

Μακάρι σε αυτό η Κύπρος να δείξει το δρόμο και στην Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο, μπράβο!

Η εκπομπή, σε κάποια σημεία, μου προκάλεσε πάρα πολύ θυμό...

Χρίστος είπε...

Ethan να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λιγάκι.

Νομίζω ότι καταρχάς η δημιουργία της ομάδας Accept (http://www.acceptcy.org/) και η πρόσκληση της σε τηλεοπτική εκπομπή, είναι οι σημαντικότερες ίσως εξελίξεις για τα ΛΟΑΔ άτομα της Κύπρου μετά από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας το 1998. Με εξαίρεση τον Αλέκο Μοδινό και το ΑΚΟΚ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Κύπρου) πριν μια δεκαετίες περίπου, ποτέ άλλοτε δεν αποτόλμησε η ΛΟΑΔ κοινότητα να διεκδικήσει δημόσια και ανοικτά την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της. Τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω. Μπορεί να κάνω και λάθος...

Μπορεί η συγκεκριμένη εκπομπή να μην κατέληξε σε ομοφωνία, αλλά ο κάθε τηλεθεατής βγάζει μόνος του τα δικά του συμπεράσματα. Τουλάχιστον, δόθηκε το μήνυμα ότι τα ΛΟΑΔ άτομα έχουν φωνή και ότι δεν θα δεχθούν πλέον παθητικά την διάκριση και το μίσος του κάθε Θεμιστοκλέους.

Ethan Raynolds είπε...

Χρήστο μου(γιατί το γράφεις Χρίστος?) δεν διαφωνώ καθόλου!!! Πιο πολύ μου φάνηκε όμως ότι το υποβάθμισαν αφού σοβαρή συζήτηση δεν γινόταν και πραγματικά εκτός του ότι με νευρίασε με κουράζει όλη αυτή η αντίδραση και η ομοφοβία χωρίς αιτία!

Χρίστος είπε...

Χαίρετε.

Κατά την άποψη μου η εκπομπή υποβαθμίστηκε από τον Θεμιστοκλέους, εξ' αιτίας των ασυναρτησιών που έλεγε και της άγνοιάς του. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, εγώ περίμενα χειρότερα πράγματα.

Δεν είμαι σίγουρος σε ποια αντίδραση αναφέρεσαι όταν λες ότι σε εκνευρίζει, αλλά η ομοφοβία έχει πάντοτε αίτια. Αν θέλουμε να την καταπολεμήσουμε, πρέπει να τα καταλάβουμε.

Ενδιαφέρουσα η ερώτηση για το όνομα. Απ' ότι βλέπω, η Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Christos_%28given_name%29) ισχυρίζεται ότι το όνομα Χρίστος είναι εκ του "χριστός" (=αυτός που πήρε το χρίσμα), ενώ το Χρήστος εκ του "χρηστός (=χρήσιμος). Στην περίπτωση μου, οι γονείς μου με ονόμασαν έτσι επειδή γεννήθηκα ολίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Άρα υποθέτω καλώς με ονόμασαν Χρίστο με γιώτα. Βεβαίως, σε μερικά πράγματα είμαι πολύ χρήσιμος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία ;p)

PurpleButterfly είπε...

Εν το περίμενα οτι θα εμπορούσα να αντιπαθήσω κάποιον τόσο πολλά, δυστυχώς ο θεμιστοκλέους εξεπληξε με δυσαρεστα!!! Εν γίνεται τον 21ο αιώνα να έχουμε πολιτικούς που κουβαλούν έτσι μυαλά τζαι πόσο μάλλο να τους διούμε τζαι το δικαίωμα να εκφράζουν τες αναχρονιστικές απόψεις τους δημοσίως!!! Τζίνο όμως που με στενοχωρεί και με τρομάζει πολλά είναι ότι ενα τεράστιο ποσοστό των Κυπρίων συμφωνεί απόλυτα με τες απόψεις του!
Πάντως για τζίνο που έγραψες ότι δεν υπάρχουν λεσβίες που θέλουν να κάμουν ούλλες τις γυναίκες λεσβίες εννεν completely true...εγώ για παράδειγμα αν είχα την δυνατότητα θα "άλλαζα" την Πενέλοπε Κρούζ τζαι την Κρίστεν Στούαρτ!!! :P

Christiana Voniati είπε...

Η "δημοσιογραφία" του Τσουρούλη είναι παντελώς ανήθικη. Σπέρνει φοβίες στον κόσμο κι ανάβει πυρκαγιές (δες τρέιλερ) και μετά κάμνει τον ήρωα πυροσβέστη.

g for george είπε...

Τουλάχιστον ξεκίνησε κάποιου είδους συζήτηση. Και να δεις ότι στην Κύπρο θα θεσμοθετηθεί ο γάμος κι εμείς εδώ στην Ελλάδα θα κάνουμε ακόμα πράιντ με πεντακόσια άτομα.

Καλά, χίλια.

Ιθάκη-man είπε...

@ Petros:
Ευχαριστώ!

@ Ethan:
Δεν έγινε διάλογος, όντως. Πήγε ο καθένας μίλησε, τα παιδιά απάντησαν όπου μπορούσαν. Για αυτό το επίπεδο καλά τα πήγαν όλοι

@ Gay Super Hero:
Εμένα προσωπική μου ευχή είναι η Accept να μην είναι γνωστή ως Accept αλλά να είναι συνώνυμη την κοινότητας των γκέι στην Κύπρο.

@ Φόβος:
Ευχαριστώ!

@ Χρίστος:
Το ότι ιδρύθηκε η Accept σήμαινει κάτι αλλά τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από τον καναπέ μας. Το θέμα δεν είναι να πηγαίνει η Accept στην τηλεόραση, το θέμα είναι να προβάλλονται οι ομοφυλόφιλοι στον κόσμο

@ Ethan:
Με πρόλαβε ο Χρίστος για την ορθογραφία :p Δεν ήξερα ότι υπήρχε και σελίδα στην Wikipedia για αυτό! Όντως η συζήτηση ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου και καλά έγινε γιατί και ο μέσος τηλεθεατής-πολίτης δεν ξέρει την αλήθεια, καλό είναι αν μάθει κάτι να το μαθαίνει από την αρχή, οι γκέι είναι πάνω από όλα άνθρωποι!

@ Χρίστος (και δη και Χρισμένος):
Υποβαθμίστηκε εν μέρει ναι επειδή βασίστηκε στον Θεμιστοκλέους, τις ασυνάρτητες του σκέψεις και λόγους και όταν διέκοπτε τον καθένα

@ Purple Butterfly:
Εν γίνεται; Κι όμως, κι όμως... :p
ΩΩΩΩστε εσύ διαδίδεις τις φήμες αυτές;

@ Christina:
Είναι τακτική πολλών (αν όχι όλων των) καναλιών αυτή, δυστυχώς!

@ George:
Η Κύπρος θα έχει κάτι που δεν θα έχει η Ελλάδα. Γάμους. Η Ελλάδα θα έχει κάτι που δεν θα έχει η Κύπρος. Πράιντ! :p

gay super hero είπε...

@ Ithaki-man

Ναι καλά όλα αυτά, αλλά τον αγγλόφωνο τίτλο προσωπικά δεν τον καταλαβαίνω...

Είναι σαν να λέμε ότι όλα αυτά είναι ξενόφερτα και ότι δεν αφορούν κύπριους πολίτες αλλά ξένους...

Ιθάκη-man είπε...

@ Gay super hero:
Τον τίτλο εννοείς το "60 λεπτά - Ομοφυλόφιλοι: Review";

Ανώνυμος είπε...

Τωρά πιστεύκω ότι η Accept πρέπει παράλληλα με τα δικαιώματα να προσπαθήσει να πλησιάσει τους νέους τζιαι να τους ενημερώσει.
Για έναν κόσμο χωρίς καταπιεσμένους γκέι τζιαι λεσβίες. For great justice τέλος πάντων.

Τζιαι επειδή είναι πολλά θρασύς, εννα διαφημίσω τζιαι το βίτεο μου.
"Κοτσανολόγιο για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα ~ Αποσπάσματα από την εκπομπή 60 λεπτά για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα"
http://www.youtube.com/watch?v=7Be93brx5i4

gay super hero είπε...

Εννοώ τον τίτλο Accept...

Χρίστος είπε...

Το θέμα του Αγγλικού ονόματος έχει ήδη σχολιαστεί κατά την ανακοίνωση ίδρυσης της ομάδας, στις 17 Μαΐου 2010. Οι ιδρυτές της ομάδας ανέφεραν ότι ανάλωσαν πολλά εγκεφαλικά κύτταρα προκειμένου να βρουν μια κατάλληλη Ελληνική λέξη, και υποσχέθηκαν ότι έρχεται Ελληνική ονομασία. :)

Ιθάκη-man είπε...

@ dm3k:
Η Accept πρέπει να πλησιάζει την κοινωνία και να τους δείξει, να τους πει, να τους αποδείξει ότι οι γκέι είναι φυσιολογικοί άνθρωποι. Και πρέπει να πλησιάζει άτομα όσο ετεροφυλόφιλα τόσο και ομοφυλόφιλα, όχι μόνο νέους αλλά και μεγαλύτερους.

Γιώργης Ρεγγίνος είπε...

και οι νέοι πρέπει να προσεγγιστούν (για να προλαβαίνουμε το 'κακό'(=ομοφοβία) στη ρίζα του, αλλά και για να ενδυναμώνονται προσωπικά ως άτομα) και οι μεγαλύτεροι πρέπει να προσεγγιστούν (για να ενημερώνονται και να μεγαλώνουν 'σωστά' παιδιά) και οι πάντες για τους χίλιους-δυο λόγους. Είμαστε λίγοι όμως και οι ανάγκες πολλές - θα γίνει μια κάποια ιεράρχηση και θα δούμε τι θα πρωτοπρολάβουμε...

όσο για τον αγγλόφωνο τίτλο, δεν έχει να κάνει με τίποτα ξενόφερτο - απλά βγήκε μέσα από την ομάδα και εννοείται υιοθετήθηκε ως είχε. Θα μεταφραστεί το συντομότερο και θα αποδοθεί ως πρέπει :)
Φυσικά, ως πολυπολιτισμική (και άκρως τουριστική) κοινωνία η Κύπρος, μας άρεσε και στο αγγλικό για αρχή.
Ήδη είμαστε σε τροχιά για λογότυπο σε τουλάχιστον 3 γλώσσες, αλλά φυσικά είμαστε πάντα με σηκωμένα τ'αυτιά για εισηγήσεις και βελτιώσεις :)