Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Eurovision 2013: Ultimate Review 1st semi-final

Το πρελούδιο το έχασα, και λίγο την έναρξη, έτρεχα να φέρω σημειώσεις, χαρτιά, στυλό, σημαία κυπριακή και νερό. Αλλά ντάξει! 58ος διαγωνισμός της Eurovision και εγώ πιστός στο ραντεβού μου με τις κριτικές!

Επιτέλους και μια διοργάνωση που δεν έχει μέσα πληθυσμό 10 χωριών! Πολύ χάρηκα που ο κόσμος ήταν λίγος, έστω και οπτικά, εξαιρετικά. Η σκηνή εντυπωσιακή αλλά λίγο δύσχρηστη, εκείνο το πράμα την μέση του σταδίου δεν ξέρω τι είναι και η έναρξη του πρώτου ημιτελικού μπορούσε να ήτο και καλύτερη. Κανένα πρόβλημα όμως, κύλησε ομαλά η βραδιά, με ένα πόνο. Η παρουσιάστρια ήταν ήπιων τόνων και φάνηκε και μπορούσε να το σώσει σε μερικές στιγμές. Τέλος κρίνω τα διαλείμματα άκαιρα, 3 τραγούδια πριν το τέλος θα κάνεις διάλειμμα; Για 16 τραγούδια; Δεν ξέρω, θα το σκεφτώ.



Όταν άκουσα όλα τα τραγούδια μαζί είπα ότι είναι η πρώτη φορά που αν ήμουν κριτής θα δυσκολευόμουν γιατί υπάρχουν τραγούδια που δεν άξιζαν ούτε ένα βαθμό. Και όντως. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έγινε ψες.

Πρώτη η Αυστρία. Άνοιξε κοτζάμ διοργάνωση και φόρεσε ασημένιο παντελόνι. Που πας καλή μου! Όσο μου άρεσε η σκηνή τόσο δεν μου άρεσαν αυτά τα στενόμακρα φωτιστικά που πάνε και έρχονται, λίγο προφυλακτικά μου κάνουν, λίγο ΙΚΕΑ, αλλά στην Σουηδία είμαστε, μια χαρά. Βαρετό, αυτό δεν ήταν opening σε διοργάνωση ήταν cocktail party.


Εσθονία δεύτερη. Οκ, κοίτα, δεν είναι άσχημο το άσμα! Αυτοί οι παραγωγοί όλο κουτοπονηριές φέτος. Έγιναν παράπονα πέρσι ότι τάχα ήταν άδικο που χρησιμοποίησαν σκηνή slow-motion στο Euphoria και χθες στον ημιτελικό τα μισά ήταν slow motion! Η Εσθονία ήταν μαυρόασπρη στην αρχή (όχι πως δεν ξανάγινε το εφέ) και μετά πήρε λίγο χρώμα. Το φόρεμα με παραξένεψε εμένα, μια τόσο όμορφη κοπέλα και να φοράει ένα φόρεμα τύπου είμαι-έγκυος-και-δεν-θέλω-να-το-μάθει-η-μάνα-μου-που-με-βλέπει-τώρα; Σοβαρές ανησυχίες ε; Δεν καταλαβαίνω τι λέει, προφανώς είναι στην γλώσσα της (η οποία γλώσσα ακούγεται υπέροχη) αλλά παίρνω ένα θετικό vibe! Κούκλοι τα φωνητικά!



Μέχρι τώρα, η Γιουροβίζιον της λιτότητας και από πλευράς διοργάνωσης και από πλευράς τραγουδιών. Νωρίς ακόμα το ξέρω αλλά πάμε και παρακάτω. Και να σου η Σλοβένα. Την είδε Κοράκι; Αυτό με το ρούχο στον λαιμό που την κάνει να φαίνεται λες και είναι συγκόλληση ο λαιμός της... τι να πω. Στυλίστες εκεί στην Σλοβενία δεν έχετε; 

Τουλάχιστον οι χορευτές βγάλαν τις μάσκες, αλληλούια! Η κοπέλα προσπαθεί πολύ και δεν της βγαίνει κι όλας...
Κροατία. Να τα πάλι τα μουντά τραγούδι. Ρε παιδιά γιορτάζουμε τίποτα ή μνημόσυνο κάνουμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι λες και έχουν την Ελισάβετ στην Κροατία και ήταν το τζουμπιλέ της (ο ιωβηλαίος, τα 50χρονα και καλά) και της γράψαν ένα τραγούδι να την τιμήσουν. Αυτό μου θύμισε... Λίγο Gary Barlow.


Το μεγάλο φαβορί της φετινής διοργάνωσης... Η ξυπόλητη μανδάμ στην μέση της σκηνής να φλερτάρει ασύστολα με τον κούκλο, τον κούκλο τον Δανό που παίζει αυλό (παιδιά και ακορντεόν να έπαιζε, χαλάλι) ντροπή! Αυτοί με τα τύμπανα είναι λες και βγήκαν από sequel του The Patriot και δεν πολυ-κολλάνε αλλά... τι να πεις;


Ρωσία στην συνέχεια. Εθνομητέρα το είδε, θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης γιατί την Γιουροβίζιον με αυτό το στίχο αγάπη μου ούτε ζωγραφιστή δεν την βλέπεις. Αν ήταν στην δεκαετία του '90 ίσως, λίγο πολύ ουμανιστικό είναι το μήνυμα σου καλή μου και όχι τίποτα αλλά βαριέμαι κι όλας να σε βλέπω.

 
Ουκρανία καπάκι με την Ρωσία. Φέτος τις βαριέμαι και τις δυο χώρες. Ο κύριος ο πανύψηλος... Εκμετάλλευση το λέω αυτό. Δεν με συγκινείς κοπελιά, και να μου φέρεις και τους 7 νάνους της Χιονάτης και την Χιονάτη μαζί... Πάρα πολύ στατικό, βαριέμαι να το βλέπω... Δεν φτάνει που δεν μπορώ να το ακούσω το τραγούδι δεν μπορώ να το δω. Τι διάολο Euro-vision είναι αυτή;


Και μετά μου λέτε ότι δεν ήταν επίτηδες που η Βεατρίκη παραιτήθηκε από τον θρόνο... Να τα μας! Η Ολλανδή η οποία είναι λέει και μποξέρ, δεν θα πω κάτι δηλαδή, μην την βρω μπροστά μου... Πουλιά. Το τραγούδι. Λέγεται πουλιά. Αψυχολόγητος τίτλος...


Να σου και το Μαυροβούνιο με hi-tech στολές αεροναυτών, ευγενή χορηγία της Νάσας. Εξαιρετικό το ραπ, δεν καταλαβαίνω θεό, αλλά και ελληνικά να ήταν πάλι δεν θα καταλάβαινα. Είναι οι τύποι κλάσης ανώτεροι από τον Τους και το τραγουδάκι το γουστάρω απόλυτα. Το μόνο που ήταν πασέ ήταν το ότι η διαστημική μανδάμ πίσω χόρευε σαν ρομπότ.

Δέκατη και καταϊδρωμένη η Λιθουανία. Χαριτωμένο το παιδί, ναι, δεν αντιλέγω αλλά πως στάθηκε εκεί; Σκηνική παρουσία είναι αυτή; Υστερεί το παλικάρι σκηνικά... Αχ και να ήμουν εγώ υπεύθυνος της αποστολής! Αχ και να ήμουν εγώ εκεί! Να και κάτι σακούλες κάτω από τα μάτια... δεν κοιμάσαι αγόρι μου εσύ... Αχ σε βασανίζουνε. Στο πνεύμα της εποχής και η Λιθουανία, λιτό...

Να σου και η Λευκορωσία... Πρώτα να σας πω την αμαρτία μου το τραγούδι μου άρεσε, από την ώρα που το άκουσα, αλλά μετά το είδα... Δισκομπάλα στην αρχή. Μαντόνα, 2007, The Confessions Tour. Φόρεμα με κρόσια. Charlotte Perelli, Eurovision 2009... Στυλ κορμάκι. Ani Lorak, Eurovision 2008... Με αψυχολόγητα χρώματα ασημί και μπλε. Carola, Eurovision 2006... Παπούτσι τετράπατο και δεν μπορεί να κινηθεί. Παντού αυτό. Και τα ρούχα των φωνητικών είναι μια διασταύρωση φλοκάτης με το ρούχο που φόρεσε η Sirusho το 2008. Κρίμα γιατί η εμφάνιση με έκανε να ξεχάσω πόσο ωραίο είναι το τραγούδι. Με πονάνε τα μάτια μου... Αυτά που φοράνε οι χορευτές πάντως, άνετα θα τα φορούσα εγώ.


Τελείωσε. Μολδαβία. Θες και παπά να σου πει ότι η Σβάρτσκωφ είναι χορηγός και εφέτος; Το εφέ με το φόρεμα το είδαμε μόλις πέρσι! Άστο καλέ να ξεχαστεί! Αλλά να σου η πονηριά, το εφέ το τρελό! Υψώνεται η κοπελιά! Να μας ζήσουν.


Ιρλανδία στην συνέχεια και πεθαίνω να δω Κύπρο. Στις σημειώσεις μου έχω γράψει “απαπαπα”. Ότι έχουν δώσει λεφτά να στήσουν αυτό το πράμα... Μοντέρνος χορός πολέμου μου κάνει... Τα ρούχα είναι επιεικώς χάλια. Και το αγόρι... κάτι δεν πάει καλά με το φρύδι. Για Ιρλανδός και μαυρομάλλης με τέτοιο φρύδι... το έχει βάψει το φρύδι; Μην ξεχνάτε ότι βλέπουμε Eurovision σε High-Definition πια!Δεν του πάει βρε το μαύρο το μαλλί. Και βγάλε αγόρι μου το φανελάκι από το παντελόνι, τίποτα δεν έμαθες από τον Λιθουανό; 

Ας ειν' καλά οι τυμπανιστές.



Να σου και η Κύπρος! 14η λίγο πριν το τέλος... Ξεκινάει και ησυχία στην arena, το παίρνει σιγά, μπαίνει το πιάνο, σπουδαία ενορχήστρωση! Και το φόρεμα τώρα που το βλέπω ξανά ωραίο είναι... Και ωραία πλάνα. Και αρμονικό, ήσυχο, απλό... Μονάχη στη σκηνή, χωρίς άκυρα χορευτικά, χωρίς φωνητικά. Θεά. Την γέμισε την σκηνή με την ερμηνεία της. Στο τέλος της έφυγε μια νότα, και το κατέβασε λίγο αλλά Θεά! Και ναι, είμαστε ακόμα ζωντανοί!


Προτελευταίο το Βέλγιο και ο τραγουδιστής έχει λίγο δολοφονικό βλέμμα που λέει “κάτι ξέρω”. Οι χορογραφίες είναι για κλάματα, δηλαδή οι χορευτές θα χουν σκίσει μέχρι τώρα διπλώματα και πτυχία... Τι είναι καλέ αυτά τα πράγματα; Χαριτωμένο τραγούδι, δεν είναι ότι είναι για τα μπάζα αλλά... Δεν είναι κλασάτο...


Τελευταία η Σερβία, με τις Τρεις Χάριτες; Πως να το πω αυτό; Φαντασίωση ενηλίκου με μια δόση Candy Crash, γιατί εθίστηκες κι όλας; Αυτό το Barbie-ish αλλά που μου κάνει και λίγο Sex and the City που αν κατάλαβα καλά την συμβουλεύουν οι άλλες δυο... τι να σου πω; Καταστρέψαν το τραγούδι! Η μια από αυτές είχε πάει στην Junior Eurovision, αυτή είναι η κακή επιρροή!


Αχ, και οι 16 τραγούδησαν! Να μας ζήσουν και στα δικά μας! Ξαναβλέπουμε τα τραγούδια... και θέλω να γράψω ποιες 10 χώρες θέλω να περάσουν... Δεν έβρισκα δέκα χώρες, βρήκα 7 και η όγδοη ήταν η Κύπρος! Τι να πω; Ευχάριστα διαλείμματα, καλά οργανωμένα (αυτό φαίνεται τουλάχιστον) και έξυπνο χιουμοράκι από πλευράς παρουσιάστριας, φαντάζομαι θα έχει βάλει το χεράκι της, δουλειά της είναι.

Και φτάνουμε λίγο ή πολύ στα αποτέλεσματα... Ούτε καν εικονικοί φάκελοι φέτος... Τόση λιτότητα. Και οι δέκα χώρες που πήραν το χρυσό εισιτήριο για τον τελικό είναι: Μολδαβία, Λιθουανία, Εσθονία, Λευκορωσία, Ιρλανδία, Δανία, Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία και Ολλανδία.


Αν εξαιρέσεις την Ρωσία που παρακάλαγα να μην περάσει είχα βρει τις 8 από τις 10, δεν υπολόγισα την Ιρλανδία και για την Ολλανδία είχα ένα προαίσθημα αλλά τελικά πέρασε. Και πάλι η Κύπρος εκτός τελικού, μικρή ήταν η χαρά μας μετά την περσινή σούπερ επιτυχία που είχε η Ήβη Αδάμου (είναι δεύτερη σε views η Ήβη μετά το Euphoria και έσκισε στην Σουηδία το La La Love) αλλά όπως έγραφε και εκείνη η σημαία στο στάδιο, είμαστε ακόμα ζωντανοί! 

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Δεν παρακολούθησα! Ο Δανός δεν μου άρεσε αλλά οι χορευτές.. όλοι καλοί ήταν! χαχαχα!
Άντε και του χρόνου στον τελικό! :)

Ιθάκη-man είπε...

Ναι, ναι οι χορευτές είναι όλοι ένας κι ένας :p
Η φώτο του Δανού είναι από πρόβα, στον ημιτελικό ήταν κτενισμένος και πιο όμορφος :p

Μέχρι του χρόνου βλέπουμε! Καλά να 'μαστε :p