Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Eurovision 2013: Intro

Ο Μάιος δεν είναι μόνο ο μήνας της Άνοιξης, είναι και ο μήνας της Eurovision! Και αυτό είναι το ποστ που σας εύχομαι καλή βδομάδα με ή χωρίς Eurovision, γιατί έχουμε και μια παράδοση! 6η συνεχόμενη χρονιά κοντά σας αυτή την γεμάτη βδομάδα, με πληροφορίες και κριτικές κι ότι άλλο ποθεί αυτή η βδομάδα!

Στο Μάλμο αδελφές μου, στο Μάλμο!
Μετά τον θρίαμβο της Euphoria της Loreen, ο διαγωνισμός φεύγει από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και μεταφέρεται στο Μάλμο της Σουηδίας και είναι η 5η φορά που η Σουηδία φιλοξενεί τον διαγωνισμό με τελευταία το 2000 μετά την νίκη της Charlote Perelli, με το τραγούδι Take me to your heaven.

Η Σουηδία λαμβάνει μέρος στην Eurovision από το 1958, την τρίτη διοργάνωση, και μόνο 1 φορά δεν πέρασε σε τελικό. Έλαβε την τελευταία θέση 2 φορές το 1963 και το 1977 και η τελευταία θέση του 63 την απέκλεισε από το να συμμετέχει στον διαγωνισμό του 1964, απείχε θεληματικά 2 φορές το 1970 και το 1976, πήρε την τρίτη θέση 5 φορές και την πρώτη άλλες 5 και είναι η μοναδική χώρα που φιλοξενεί τον διαγωνισμό μια φορά και στις 5 δεκαετίες ζωής του. Η Euphoria της Loreen ήταν η 52η συμμετοχή της Σουηδίας.


Έχουμε και λέμε...
39 χώρες λαμβάνουν φέτος μέρος στον διαγωνισμό, σε σχέση με τις 43 συμμετοχές που σημειώσαμε πέρσι. Ηχηρή η απουσία της Τουρκίας καθώς είναι η μόνη από τις 4 χώρες που δεν επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους αλλά απλά την δυσαρέσκεια για την φετινή διοργάνωση. Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, Σλοβακία και Τουρκία δεν συμμετέχουν φέτος ενώ επιστρέφει η Αρμενία μετά από δυο χρόνια αποχής.

Η Malmo Arena θα φιλοξενήσει το μικρότερο ακροατήριο του διαγωνισμού για τα τελευταία 3 χρόνια σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν και να πέσουν λίγο τα standards του διαγωνισμού μετά τους πολυέξοδους διαγωνισμούς σε Ρωσία και Μπακού. Επιπλέον μια η οικοδέσποινα για φέτος και όχι τρεις όπως πέρσι, πρόπερσι και τον χρόνο πριν από αυτό. Η Σουηδή κωμική ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια Petra Mede θα είναι η μοναδική οικοδέσποινα του διαγωνισμού, για πρώτη φορά μετά το 1995!

Αλλάζω... γιατί μπορώ!
Και οι αλλαγές έχουν και φέτος την τιμητική τους. Πέραν από το στήσιμο, την χωρητικότητα του σταδίου και την παρουσίαση αλλαγές επήλθαν και στο ζήτημα της ψηφοφορίας.
Κάθε κριτική επιτροπή από κάθε χώρα βαθμολογεί όλα τα τραγούδια εκτός από το τραγούδι της χώρας του. Το ίδιο γίνεται και με τα αποτελέσματα του αγαπημένου σε όλους televoting, βαθμολογούνται όλα τα τραγούδια και ο συνδυασμός 50-50 αποτελεσμάτων televoting και κριτικής επιτροπής θα αναδείξουν την τελική δεκάδα με τις τελικές βαθμολογίες της χώρας, με το πρώτο σε βαθμολογία τραγούδι να λαμβάνει το δωδεκάρι και το τελευταίο σε βαθμολογία την μονάδα.

Επιπλέον φέτος η σειρά εμφάνισης των χωρών στους ημιτελικούς δεν έγινε κατόπιν κλήρωσης αλλά με απόφαση των παραγωγών για να φέρουν περισσότερο ενθουσιασμό και να δώσουν την ευκαιρία σε χώρες με ίδια ακούσματα να εμφανιστούν με κάποια χρονική απόσταση. Θα πραγματοποιηθεί μόνο η κλήρωση για την εμφάνιση των χωρών στον τελικό μετά το τέλος του κάθε ημιτελικού με τις νικήτριες χώρες να κληρώνουν την θέση τους. Τέλος τα postcards, τα δίλεπτα φιλμάκια πριν την ερμηνεία της κάθε χώρας, θα έχουν πρωταγωνιστές τους ίδιους του ερμηνευτές αντί κατοίκους της πόλης ή χώρας και αντί των απλών σχεδόν τουριστικών βίντεο.

Επιστροφές... Και ας ελπίσουμε όχι καταστροφές.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Valentina Monetta εκπροσωπεί το Σαν Μαρίνο, μετά την περσινή συμμετοχή-εορτασμό του Facebook. Η Elitsa Todorova επιστρέφει με τον Storan Yankulov και σχηματίζουν το duo που εκπροσώπησε την Βουλγαρία και το 2007 με το εκπληκτικό τραγούδι Voda, που έλαβε την 5η θέση, την υψηλότερη μέχρι τώρα θέση της Βουλγαρίας.

Οι περίπου... επιστροφές
Η Nevena Bozovic είναι μέλος του συγκροτήματος Moje 3 που εκπροσωπεί φέτος την Σερβία και είναι η πρώτη διαγωνιζόμενη που έλαβε μέρος και στην Junior Eurovision αλλά και στον διαγωνισμό της Eurovision. Είχε πάρει την τρίτη θέση το 2007 και τώρα που έχει κλείσει τα 18 έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει και στην “ενήλικη” Eurovision.
Προαγωγές για Αλβανία, Αρμενία και Μολδαβία.
Ο Bledar Sejko, ο φετινός εκπρόσωπος της Αλβανίας ήταν ο κιθαρίστας της Αλβανικής συμμετοχής του 2011. Ο φετινός εκπρόσωπος της Αρμενίας, Gor Sujyan ήταν στα φωνητικά της χώρας του το 2010. Η φετινή εκπρόσωπος της Μολδαβίας, Aliona Moon, ήταν στα φωνητικά το 2012 στην αποστολή της ίδιας χώρας ενώ ο συνθέτης του φετινού τραγουδιού ήταν ο εκπρόσωπος της αποστολής του 12!
Γούρια για την Εσθονία. Το 2001 οι Lauri Pihlap και Kaido Põldma, οι 2XL, ήταν στα φωνητικά του Everybody, του νικητήριου τραγουδιού. Φέτος θα κάνουν και πάλι φωνητικά στην 24χρονη Birgit εκπροσωπώντας και πάλι την Εσθονία.

Europe, start getting exited now!
Δύο ημιτελικοί, 16 χώρες στον πρώτο ημιτελικό και 17 στον δεύτερο, μόνο 20 από αυτές, 10 από κάθε τελικό, θα περάσουν στον τελικό όπου θα συναντήσουν τις Big Five, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και την νικήτρια Σουηδία και το Σάββατο ένας από αυτούς θα είναι ο μεγάλος νικητής! Η Κύπρος συμμετέχει στον πρώτο ημιτελικό, αύριο Τρίτη, και η Ελλάδα στον δεύτερο, την Πέμπτη, και διεκδικούν μια θέση στον τελικό.

Και πάω να συνεχίσω το διάβασμα, θα προτείνω να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο προγραμματισμός εξετάσεων εν μέσω Eurovision!
Καλή Βδομάδα να έχετε, με ή χωρίς Eurovision!

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Αύριο έχουμε γιούροβίζιον δηλ;;; Μια χαρά!
Καλό διάβασμα και Χρόνια πολλά!!!

Ιθάκη-man είπε...

Ολη η βδομάδα Γιουροβίζιον είναι :p
Καλη βδομαδααααα :)