Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Eurovision 2013: The ultimate post

Και να σου και το πρελούδιο να ηχεί αρμονικά στους δέκτες μας και να σου για άλλη μια φορά, τρίτη και τυχερή, να μπαίνουμε στην Malmo Arena. Ανορθόδοξη φέτος η έναρξις, αφήσαμε στη μπάντα τραγούδια που αναδεικνύουν τον διαγωνισμό ή την χώρα που τον διοργανώνει και πήραμε τις σημαίες. Γιατί άλλωστε να περιμένουμε τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016; Σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στον τελικό παρέλασαν με τους εκπροσώπους με σειρά εμφάνισης και αντί του Γιουφόρια ακούσαμε ένα τραγούδι που έγραψαν οι άντρες ερμηνευτές των ABBA.

Και μετά βγήκε η Petra με ένα χάλι ροζ φόρεμα, δεν φτάνει που ήταν ροζ και δεν της πήγαινε δεν ήταν κολακευτικό (για να μην πω καμιά άλλη βαρετή κουβέντα). Εξηγούμε τους κανονισμούς του διαγωνισμού και ξεκινάμε τονίζω χωρίς να ακούσουμε το περσινό νικητήριο τραγούδι. Πρώτη η Γαλλία με ένα ανεκδιήγητο μαύρο φόρεμα με κρόσια και ένα τρέμουλο λες και ήταν τεκτονική πλάκα. Γιατί κορίτσι μου να φορέσεις μαύρο; Κοπέλα όμορφη, ωραίο τραγούδι, εξαιρετικός ρυθμός και όλα αυτά χάθηκαν στην εμφάνιση η οποία μου θύμισε ταινίες με καραόκε...
Συνεχίζει ο Λιθουανός με την περίεργη προφορά αλλά χαλάλι γιατί είναι νόστιμος και η φωνάρα της Μολδαβίας μας ταξίδεψε σε άλλο κόσμο. Καπάκι η ακτιβίστρια Φινλανδή και μετά η Ισπανία. Πως της πάει το κίτρινο! Πολύ της πάει της Ισπανής! Θεϊκό αλλά αυτό το ασύμμετρο χάλι, μισές δουλειές αυτή η διοργάνωση... Ωραίο τραγούδι, χαριτωμένο και δεν πεθαίνω.
Πάμε με τον λιγότερο αγριεμένο Βέλγο, την Εσθονή που όντως είναι έγκυος την Λευκορωσίδα που αποφάσισε να κινηθεί (παρά το τετράπατο παπούτσι) και είχε ένα τρομερό ενθουσιασμό! Ο γιατρός από την Μάλτα και η βαρεμάρα από την Ρωσία. Και λίγο πριν το διάλειμμα η Γερμανία... Μια χώρα, η χαρά των περικοπών! Χάλια φόρεμα που την κάνει να φαίνεται ντοπαρισμένη αθλήτρια... Χάλια παπούτσια που την κάνουν να φαίνεται πλατύποδας νούμερο 47 και βάλε.
Αρμενία μετά με ένα -τελικά- ωραίο τραγουδάκι και διάλειμμα. Να σου και η Ολλανδία σε τελικό με τα πουλιά και μετά ο Κόμης Δράκουλας της Ρουμανίας (άλλαξα κανάλι). Και μετά την σκηνή καταλαμβάνει η Bonnie Tyler η οποία έδειχνε ελαφρά αποσυντονισμένη που δεν μπορούσε να αντέξει τις πολλές κάμερες και τα περίπλοκα πλάνα και το μόνο εντυπωσιακό που πήρε την δεύτερη μικρή σκηνή και την σήκωσε (κυριολεκτικά). Απαίσιο αυτό που φορούσε και η φωνή της ήταν κάπου χαμένη...
16η και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία, επί σκηνής με ένα UFO. Ωραίο τραγουδάκι δεν λέω, άσχημος συνδυασμός το μπεζ με το άσπρο γιλεκάκι, και από κάπου χάνει. Δηλαδή βαρέθηκα... Αναρωτιόμουν αν οι χορευτές του είναι δίδυμοι... Τόσο σοβαροί προβληματισμοί.
Μετά ο Ούγγρος που δεν μου έδινε την αίσθηση ότι το πήρε λάθος (γιατί το ξανακούσαμε) και μετά η ψευδή και ξυπόλυτη Δανέζα με τον κούκλο τον Δανό, επιμένω. Ισλανδία και Βίκινγκς και καπάκι Αζερμπαϊτζάν με την αχώνευτη με τα κόκκινα. Να σου και η Ελλάδα, 21η με ένα διασκεδαστικό μπιτάκι και μετά η βαρετή-μέχρι-θανάτου Ουκρανία.

Λίγο πριν το τέλος η Ιταλία. Χώρα την οποία εκτιμώ και σέβομαι -πλην του Μπερλουσκόνι. Καλά όλες αυτές οι λεπτομέρειες ότι ο μικρός πήρε το MTV για καλύτερος τραγουδιστής στην Ευρώπη που κολλάνε; Ήταν λες και τραγουδούσε και αυτός στο τζουμπιλέ της Ελισάβετ. Πόση σεμνοτυφία; Καλέ, τρελό τραγούδι... τρελός καλλιτέχνης... γιατί κοστουμάκι. Δεν είναι ότι δεν σου πάει βρε αγόρι μου αλλά λίγη τρέλα δεν έβλαψε ποτέ κανένα! Χαλαρά... Ξεκούμπωσε και κανά κουμπί έστω...

Τα τελευταία 3 δεν τα είδα είχα βαρεθεί του θανατά. Το interval act με την Petra και την Καρόλα ήταν το καλύτερο act που είδα ποτέ σε τελικό Eurovision! Εύγε, χιούμορ όσο πρέπει και απλά “ξεχρέωσε” την κακή έναρξη. Ήταν εκπληκτικό!
Μετά ξεκινήσαμε πάλι τις κακές συνήθειες, το πιο απαράδεκτο φόρεμα ήταν αυτό που φόρεσε η Petra για τα αποτελέσματα. Επίσης στα αρνητικά ήταν ότι διέκοψαν την σειρά ψηφοφορίας (και τράτζικ λίγο πριν την Κύπρο) για να κάνουν τι; Να γλυτώσουν 15 λεπτά από τον χρόνο τους. Έστω. Κέρδισε ξανά ξυπόλυτη τραγουδίστρια... Να δεις που του χρόνου όλοι θα ξεχάσουν τα παπούτσια τους! Έστω! Καλά να 'μαστε!
Με το τέλος του τελικού δημοσιεύτηκαν και τα αποτελέσματα των δυο ημιτελικών και η Κύπρος κατατάχθηκε 15η (προτελευταία δηλαδή) με μόλις 11 πόντους, 1 πόντο από την Αυστρία, 2 πόντους από την Εσθονία και το Βέλγιο και 3 πόντους από την Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον για τον πρώτο ημιτελικό την πρώτη θέση κατέκτησε η Δανία με 167 βαθμούς και δεύτερη η Ρωσία με 156 και ακολουθεί η Ουκρανία με 140. Δανία και Ουκρανία έλαβαν 7 δωδεκάρια έκαστη και η Ρωσία μόλις ένα δωδεκάρι αλλά και οι τρεις χώρες πήραν βαθμούς από όλες τις χώρες που ψήφιζαν.

Στον δεύτερο ημιτελικό κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν με 139 βαθμούς και 7 δωδεκάρια και δεύτερη η Ελλάδα με 121 βαθμούς. Η Ελλάδα πήρε ένα μόνο δωδεκάρι και έλαβε βαθμό από όλες τις χώρες που ψήφιζαν την Πέμπτη εκτός από μια, την Γαλλία! Το Αζερμπαϊτζάν έλαβε τα περισσότερα δωδεκάρια στον τελικό (από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και η Δανία μόλις οκτώ δωδεκάρια.

Και λίγο πριν κλείσω την ανάρτηση να κάνω μια αναφορά στα σημαντικά κατ' εμέ βραβεία του διαγωνισμού τα Marcel Bezencon τα οποία απονεμήθηκαν λίγο πριν τον τελικό. Το Βραβείο Τύπου κέρδισε το τραγούδι της Γεωργίας, Waterfall, το Βραβείο Καλύτερης Σύνθεσης απονεμήθηκε στο τραγούδι της διοργανώτριας χώρας Σουηδίας και τέλος το Καλλιτεχνικό Βραβείο, για την καλύτερη σκηνική εμφάνιση, απονεμήθηκε στην αποστολή του Αζερμπαϊτζάν! Αυτά λοιπόν από μένα... 

Ραντεβού λοιπόν στην Κοπεγχάγη, εκτός απροόπτου γιατί είναι νωρίς ακόμη, 13, 15 και 17 Μαΐου 2014

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα! Αυτό που σταμάτησαν πριν τελειώσει η ψηφοφορία.. πρώτη φορά το είδα.. τι να πεις.. του χρόνου καλύτερα! Καλή εβδομάδα!

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Eurovision = πολλές ασκήσεις γυμναστικής κι από ήχο μηδέν. Και φυσικά δεν φέρνει πιο κοντά τους λαούς, κάθε άλλο...
Ξενούδης