Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Eurovision 2013: The Final

Μια τελευταία φορά το πρελούδιο Te Deum θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη και σε ζωντανή μετάδοση η Σουηδική τηλεόραση θα μας καλωσορίσει για τελευταία φορά στην Malmo Arena και στο Malmo της Σουηδίας για τον πιο μουσικό επίλογο της φετινής διοργάνωσης. Ο 58ος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός της Eurovision τελειώνει απόψε. Συνολικά 39 χώρες συμμετέχουν φέτος, εκ των οποίων οι 33 διαγωνίστηκαν στους δυο ημιτελικούς και από αυτές οι 20 θα ξαναερμηνεύσουν τα τραγούδια τους. 


Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ημιτελικός και μάθαμε τις πρώτες 10 χώρες που προκρίθηκαν: Μολδαβία, Λιθουανία, Εσθονία, Λευκορωσία, Ιρλανδία, Δανία, Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία και Ολλανδία, και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος ημιτελικός στον οποίον δόθηκαν και τα άλλα 10 εισιτήρια για τον τελικό: Ουγγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Αρμενία, Φινλανδία, Μάλτα και Ελλάδα

Οι 20 χώρες που έχουν προκριθεί από τους δυο ημιτελικούς θα συναντήσουν απόψε την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Αγγλία και την Γερμανία και φυσικά την οικοδέσποινα και διοργανώτρια χώρα Σουηδία. Η Γερμανία επιστρατεύει τους Cascada ένα συγκρότημα με στρωμένη καριέρα στην Ευρώπη με μερικές dance επιτυχίες στα ραδιόφωνα, ενώ η Αγγλία επιστρατεύει την 61χρονη θρύλο της ποπ και ροκ μουσικής Bonnie Tyler. Ο νικητής θα αναδειχθεί απόψε.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια όπου κανένα κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας δεν συμμετέχει σε τελική φάση του διαγωνισμού.

Η σειρά εμφάνισης έχει εν μέρει και πάλι επιλεχθεί από τους παραγωγούς. Μετά το τέλος των ημιτελικών οι χώρες που προκρίνονταν λάμβαναν μετά από κλήρωση την σειρά εμφάνισης τους, φέτος η κληρωτίδα περιείχε δυο επιλογές: πρώτο και δεύτερο μισό του τελικού. Τον μεγάλο τελικό ανοίγει μια από τις Big Five η Γαλλία με ένα εκπληκτικό τραγούδι στα Γαλλικά, η διοργανώτρια χώρα κλείδωσε την 16η θέση και η Ελλάδα θα ερμηνεύσει στην 21η θέση. Δυο θέσεις πιο κάτω και η Ιταλία ενώ την διοργάνωση κλείνει η Ιρλανδία. Πάμε να δούμε την σειρά εμφάνισης των χωρών:

01 Γαλλία L'enfer et moi (Η κόλαση και εγώ), Amandine Bourgeois
02 Λιθουανία Something, Andrius Pojavis
03 Μολδαβία O Mie (Χιλιάδες), Aliona Moon
04 Φινλανδία Marry me, Krista Siegfrids
05 Ισπανία Contigo hasta el final (Με εσένα μέχρι το τέλος), ESDM
06 Βέλγιο Love Kills, Roberto Bellarosa
07 Εσθονία Et uus saaks alguse (Για να γίνει μια νέα αρχή), Birgit
08 Λευκορωσία Solayoh, Alyona Lanskaya
09 Μάλτα Tomorrow, Gianluca
10 Ρωσία What if, Dina Garipova
11 Γερμανία Glorious, Cascada
12 Αρμενία Lonely Planet, Dorians
13 Ολλανδία Birds, Anouk
14 Ρουμανία It's my life, Cezar
15 Ηνωμένο Βασίλειο Believe in me, Bonnie Tyler
16 Σουηδία You, Robin Stjernberg
17 Ουγγαρία Kedvesem (Dear), ByeAlex
18 Δανία Only Teardrops, Emmelie de Forest
19 Ισλανδία Eg A Lif (Είμαι ζωντανός) Eythor Ingi
20 Αζερμπαϊτζάν Hold me, Farid Mammadov
21 Ελλάδα Alcohol is free, Koza Mostra ft. Αγάθωνας Ιακωβίδης
22 Ουκρανία Gravity, Zlata Ognevich
23 Ιταλία L'essenziale (The essential), Marco Mengoni
24 Νορβηγία I feed you my love, Margaret Berger
25 Γεωργία Waterfall, Nodi Tatishvili and Sophie Gelovani
26 Ιρλανδία Only love survives, Ryan Dolan

Στον τελικό δικαίωμα ψήφου έχουν όλες οι χώρες μέλη της EBU που συμμετέχουν φέτος. Οι πενταμελείς επιτροπές έχουν ήδη ψηφίσει και απόψε καλείται το κοινό της Ευρώπης να ψηφίσει για 15 λεπτά μετά και την εκτέλεση και του τελευταίου τραγουδιού. Μετά από αυτό θα γίνει καταμέτρηση ψήφων σε κάθε χώρα και η καθιερωμένη σύνδεση με τις χώρες για την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. 39 χώρες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους από το 1-7 αυτόματα και θα εκφωνήσουν τους 8 και 10 βαθμούς και το 12άρι, την ψηφοφορία ανοίγει φέτος το Σαν Μαρίνο και θα κλείσει με την Λιθουανία, η Κύπρος θα ανακοινώσει δια μέσου Λουκά Χάματσου τα αποτελέσματα της 36η στην σειρά.

Καλή θέαση και για όσους θα ψηφίσουν, καλή ψήφο!
Καλή επιτυχία λοιπόν σε όλες τις χώρες!

1 σχόλιο:

Hfaistiwnas είπε...

Καλή μας επιτυχία!