Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Eurovision 2013: 1st Semi-Final

Η 58η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι γεγονός! Η Malmo Arena είναι πανέτοιμη να ανοίξει την αυλαία και να υποδεχθεί τους χιλιάδες Eurofans από όλη την Ευρώπη και να μας χαρίσει και φέτος πολλά τραγούδια μα και παρατράγουδα. Τον πρώτο ημιτελικό και την φετινή διοργάνωση θα ανοίξει η Αυστρία με το Shine και 16η και τελευταία χώρα για σήμερα η Σερβία με το τραγούδι Η αγάπη είναι παντού. 16 χώρες διεκδικούν σήμερα τις πρώτες 10 θέσεις για τον μεγάλο τελικό! Η Κύπρος μας συμμετέχει σε αυτόν τον ημιτελικό και εμφανίζεται στην 14η θέση μετά την Ιρλανδία και πριν το Βέλγιο.



Δυο επιστροφές για αυτόν τον ημιτελικό: οι Lauri Pihlap και Kaido Põldma οι οποίοι υποστηρίζουν φωνητικά την 24χρονη Brigit, εκπρόσωπο της Εσθονίας, ήταν και πάλι στα φωνητικά της ίδιας χώρας το 2001 με το τραγούδι Everybody να χαρίζει την πρωτιά στην Εσθονία για πρώτη -και τελευταία μέχρι τώρα- φορά! Επιπλέον η Nevena Bozovic, μέλος του συγκροτήματος Moje 3 που εκπροσωπεί φέτος την Σερβία, είναι η πρώτη διαγωνιζόμενη που έχει πάρει μέρος και στην Junior Eurovision (λαμβάνοντας την 3η θέση) και λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision μιας και έχει κλείσει ήδη τα 18!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σειρά ερμηνείας έχει για πρώτη φορά αποφασιστεί από τους παραγωγούς και δεν ήταν αποτέλεσμα κλήρωσης όπως άλλες χρονιές. Ας δούμε την σειρά με την οποία θα εμφανιστούν απόψε οι 16 χώρες:

01 Αυστρία Shine, Natalia Kelly
02 Εσθονία Et uus saaks alguse (Για να γίνει μια νέα αρχή), Birgit
03 Σλοβενία Straight into Love, Hannah
04 Κροατία Mizerjia, Klapa s mora
05 Δανία Only Teardrops, Emmelie de Forest
06 Ρωσία What if, Dina Garipova
07 Ουκρανία Gravity, Zlata Ognevich
08 Ολλανδία Birds, Anouk
09 Μαυροβούνιο Igranka (Party), Who see
10 Λιθουανία Something, Andrius Pojavis
11 Λευκορωσία Solayoh, Alyona Lanskaya
12 Μολδαβία O Mie (Χιλιάδες), Aliona Moon
13 Ιρλανδία Only love survives, Ryan Dolan
14 Κύπρος Αν με θυμάσαι, Δέσποινα Ολυμπίου
15 Βέλγιο Love Kills, Roberto Bellarosa
16 Σερβία Ljubav je svuda (Η αγάπη είναι παντού), Moje 3

Στον ημιτελικό αυτό ψηφίζουν μόνο οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτόν και 3 από τις 6 χώρες που προκρίθηκαν στο τελικό αυτόματα. Ιταλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν θα μοιράσουν τα δωδεκάρια τους μαζί με τις 16 χώρες που συμμετέχουν σε μυστική ψηφοφορία. Έχετε την δυνατότητα να ψηφίσετε για 15 λεπτά αφού ερμηνεύσει το τραγούδι της η τελευταία χώρα και μετά την καθόλου κλισέ οδηγία “Europe start voting now”. Η εθνική βαθμολογία θα είναι το σύνολο της βαθμολογίας της κριτικής επιτροπής που ψήφισε χθες στην πρόβα τζενεράλε και της βαθμολογίας κοινού, με βαρύτητα πάντα 50-50. Τα αποτελέσματα των δυο ημιτελικών δημοσιεύονται πάντα μετά και την ανάδειξη του νικητή στον τελικό του Σαββάτου.

Η Δέσποινα Ολυμπίου εκπροσωπεί την Κύπρο για πρώτη φορά με ελληνικό στίχο μετά το 2011 και το 2008 και αυτή είναι η 31η συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό. Το τραγούδι έχει τίτλο Αν με θυμάσαικαι συνθέτης του είναι ο Αντρέας Γιωργαλλής και τους στίχους υπογράφει ο Ζήνων Ζηντίλης, με τον πρώτο να έχει συνθέσει το τραγούδι Μόνο για μας (1996, ερμηνευτής Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, 9η θέση) και τον δεύτερο να υπογράφει και τους στίχους της Γένεσης (1998, ερμηνευτής Μιχάλης Χατζηγιάννης, 11η θέση).

Καλή θέαση, καλή επιτυχία σε όλες τις χώρες!
Καλή Επιτυχία Δέσποινα! Καλή Επιτυχία Κύπρος!

1 σχόλιο:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα! Άντε καλή επιτυχία!