Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Περί μηδέν

... ο λόγος! Τι είναι το Μηδέν; Ένας αριθμός ίσως; Μόνο;

Το Μηδενικό στην ζωή μας άλλοτε έχει σημασία και άλλοτε δεν έχει. Όσα μηδενικά να βάλεις μπροστά από ένα ψηφίο δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, αλλά αν τα βάλεις μετά από αυτό πιστέψτε με ΕΧΕΙ σημασία! Επίσης το μηδέν είναι ένας σταθμός-όριο για να μετράμε, άλλοι το μηδέν το λαμβάνουν σαν το τελευταίο κομμάτι, άλλοι το λαμβάνουν σαν την “μέση” του απείρου (ότι υπάρχει μετά από αυτό υπάρχει και πριν, αν και θεωρητικά όποιο σημείο και να πάρεις από το άπειρο είναι το κέντρο του)

Πολλοί θα έλεγαν πως το μηδέν βοήθησε πολύ στο να μετράμε τις χρονολογίες. Οι Βυζαντινοί μελέτησαν την Παλαιά Διαθήκη και ανακάλυψαν, αφού ανέλυσαν τις γενεαλογίες από την Γέννεση, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 5509/8 π.Χ. (αν και οι Αλεξανδρινοί φιλόλογοι πριν από τους Βυζαντινούς είχαν προτείνει το 5493/2 π.Χ.) το οποίο θεωρούσαν σαν το μηδέν τους. Οι Ρωμαίοι από την άλλη είχαν για το μηδέν τους το 753 π.Χ. ημερομηνία κατά την οποία εικάζεται πως ιδρύθηκε η πόλη της Ρώμης, σύστημα το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το σύστημα των Βυζαντινών που προανέφερα!

Κι όμως άνθρωποι τσακώνονται για αυτό, ενώ άλλοι (όπως κληρικοί κτλ) αδιαφορούν παντελώς για το θέμα. Ο Χριστός σύμφωνα με νέες μετρήσεις, έρευνες και ιστορικές αναλύσεις γεννήθηκε πιθανότατα -αν δεχθούμε πως υπήρξε- το 5 μ.Χ. Αστείο έτσι; Ναι ο άνθρωπος (θεάνθρωπος whatever) για τον οποίο μετράμε σήμερα τα έτη μας δεν γεννήθηκε στο μηδέν που θεωρούμε εμείς μηδέν. Αν και μετράμε για τον κύριο πιο πάνω προ και μετά την γέννηση του, ο ίδιος γεννήθηκε το 5 μ.Χ. (μετά από ποιόν τελικά γεννήθηκε, 5 μ.Κ. = μετά Κάποιου)

Ας πάμε όμως και στις σύγχρονες απόψεις περί ημερολογίων. Το έτος μηδέν δεν υπάρχει! Ω! Ναι, δεν υπάρχει, καλά διάβασες! Θερμοκρασία μηδέν όμως υπάρχει. Η αμέσως προηγούμενη θερμοκρασία του μηδέν είναι το -1 και η αμέσως επόμενη του μηδέν το 1. Ας το εφαρμόσουμε στις χρονολογίες -0001, 0000, +0001. Όχι, και πάλι δεν ισχύει, ούτε το Γρηγοριανό ημερολόγιο (το οποίο ισχύει σήμερα) ούτε το Ιουλιανό (το προηγούμενο του Γρηγοριανού) δεν δέχονται ότι το έτος μηδέν υπάρχει. Κι όμως το έτος μηδέν υπήρξε, και μάλιστα γιορτάστηκε δυο φορές! Από τον παρακάτω πίνακα που ετοίμασα μπορείτε να δείτε την εξής θεωρία.

Ναι, το έτος 0 γιορτάστηκε όχι μια αλλά δυο φορές! Μας γέλασε! Το έτος μηδέν γιορτάστηκε 2 φορές, την πρωτοχρονιά από το -1 στο 0 και την πρωτοχρονιά από το 0 στο 1! Αλλά οι άνθρωποι που έζησαν τότε δεν το ήξεραν, καταρχάς γιατί δεν είχαν χρονολογίες αλλά ακόμη και να είχαν το έτος μηδέν τους θα ήταν άλλο! Το μηδέν είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο παντού και πάντοτε για παράδειγμα: 0+0=0, ή όταν προσθέσεις ένα θετικό και ένα αρνητικό αριθμό με ίση αξία το αποτέλεσμα είναι πάντα 0 (-x + x = 0) ή όποιον αριθμό και να πολλαπλασιάσεις με το 0 το γινόμενο θα είναι πάντα 0!

Σκέφτομαι πολύ μαθηματικά; Το μηδέν είναι παντού. Τώρα που γράφω στον υπολογιστή, ο υπολογιστής δουλεύει με το περίφημο δυαδικό σύστημα (0 και 1) Το μηδέν είναι μέρος της ζωής μας, δεν έχει σημασία να το προσπεράσουμε αλλά να το περάσουμε!

Αφιερωμένο στον Zero Point...

4 σχόλια:

Kος Μηδενικός είπε...

Ωωωωω μα τι τιμή! Το μηδέν αγαπητέ μου είναι μαγικός αριθμός. Πολύ ορθά λες, τα μηδέν μας πρέπει να τα περνάμε...και όχι να τα προσπερνάμε.

Ο Μηδενικός σας!

Ιθάκη-man είπε...

Ωωωωω! Τιμή δική μας! Είναι το άτιμο το μηδενικό μεγάλο, το υποτιμήσαμε :p

tinkerbell είπε...

Το μηδέν μπορεί να είναι το τέλος, κάποτε είναι και η αφετηρία. Είναι τόσο μες τη ζωή μας, μέσα σε κουβέντες που λέμε εύκολα και ριχά. Δεν σκέφτηκα ποτέ το μηδέν, με τέτοιο τρόπο μέχρι που διάβασα το ποστ σου.

Καλή βδομάδα καλέ μου!

Ιθάκη-man είπε...

Μα αν δεν ήταν σημαντικό το Μηδενικό γιατί να φτιάξει η Κόκα Κόλα ειδική κόκα-κόλα ζίρο; Ε;
:p
Φιλάκια πολλά!!!!