Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Family Thoughts

Εισαγωγή: Υπάρχουν πολλές λέξεις με εισαγωγικά γιατί δεν είναι ακριβώς με την έννοια που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν και κάποια κενά όσον αφορά την αλληλουχία του νοήματος, συγχωρέστε με είναι οι σκόρπιες και άτακτες σκέψεις μου. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα βρείτε ακαταλαβίστικα ναι, γιατί δεν μπορώ να τα εκφράσω όπως θέλω αλλά ήθελα απλά να τα πω. Και θεωρητικά είναι ατελείωτο...

Θα εκφράσω την προσωπική μου άποψη για αυτά που σκεφτόμουν ένα βράδυ (τώρα για καλό σας το λέω;) μετά από πολλά απανωτά ερωτήματα. Είναι ο τρόπος που το νιώθω, μπορεί ο τρόπος που θα το πω να μην είναι ο πιο ουάο και πιο επιστημονικός αλλά θα τα αφήσω αυτά για τους μη-προβλέψιμους και τους επιστήμονες. Η οικογένεια όπως θα πω και παρακάτω κατέχει εξέχουσα θέση στην ζωή μας, όσο και στην εφηβεία όσο και στην μετέπειτα ζωή μας. Μπορεί, ναι, οι σχέσεις μας με τους γονείς ή τα αδέλφια μας -αν έχουμε- να μπορούσαν να ήταν καλύτερες αλλά υπάρχουν πολλές πτυχές από τις οποίες μπορείς να μελετήσεις την οικογένεια. Η οικογένεια λοιπόν εδώ μελετάται ως κάτι περισσότερο από ένα θεσμό που περνά μια κρίση.

Οικογένεια: Ναι συνήθως είναι η οικογένεια και οι φίλοι μας πάνω από όλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι (ναι, γενικολογώ και το ξέρω) θέλουν να δημιουργήσουν σε μια φάση της ζωής τους την δική τους οικογένεια. Στην πρώτη πρόταση η οικογένεια είναι θεωρητικά κάτι άλλο από το δεύτερο, μόνο και μόνο επειδή απαρτίζεται από διαφορετικά άτομα. Η οικογένεια είναι η ίδια όμως και για τις δυο περιπτώσεις ως κατάσταση. Τι είναι όμως αλήθεια οικογένεια; Και τι είναι αυτό που μας ωθεί στο να κάνουμε δική μας οικογένεια;

Η οικογένεια είναι μια κατάσταση θα λέγαμε σε μια πιο αφηρημένη εξήγηση. Είναι το πεδίο της αναφοράς στο οποίο ζούμε, που νιώθουμε ότι νιώθουμε, ασφάλεια, συντροφικότητα και άλλα. Είναι μια κατάσταση η οποία είναι ένα σύνολο προσώπων και κανόνων, τα οποία λειτουργούν συμβατικά αλλά κανένας από μόνος του δεν υφίσταται (θεωρία από άλλη επιστήμη η οποία ταιριάζει γάντι). Υπάρχει άρα μια σχέση με την οικογένεια.

Η σχέση που αναπτύσσει ένα παιδί με την μητέρα του είναι περίεργη, είναι όμως κάτι που -σε φυσική υπόσταση- δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αγγίξει κανείς την σχέση αυτή, κι όμως είναι κάτι πιο σοβαρό και από τον Άγιο Βασίλη και από τον Θεό. Γενικά οι σχέσεις είναι κάτι ιδεατό, αλλά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας πιστεύω είναι η σημαντικότερη (είναι και η πρώτη) και πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει σχέση με τους γονείς του.

Η βασική διαφορά της σχέσης με έναν σύντροφο είναι ότι το πεδίο αναφοράς αυτών των ειδών σχέσεων αποτελείται: πρώτον από το σύνολο δυο ανθρώπων και αυτό διασπάται όταν εισέλθει κάποιος τρίτος και δεύτερον ότι υπάρχει η ερωτική υπόσταση στην σχέση και χωρίς αυτήν η σχέση διασπάται επίσης. Εν αντιθέσει, το πεδίο αναφοράς της σχέσης μεταξύ οικογένειας, δεν έχει όρια είναι όμως το σύνολο τουλάχιστον 3 ατόμων (συγγενών εξ' αίματος) και συνεχώς αυξάνεται (είτε εξ' αίματος είτε εξ' αγχιστείας συγγενών)!

Λίγο ή πολύ όλοι σκεφτόμαστε την οικογένεια την δική μας, είναι ένα παιχνιδάκι και έτσι και μπεις στον χορό, θα χορέψεις. Μέτρο σύγκρισης είναι πάνω απ' όλα η -επίσης- δική μας οικογένεια. Τυχόν λάθη ή παραλήψεις, θα προσπαθήσουμε στην δημιουργία της νέας μας οικογένειας να αποφύγουμε. Άρα στόχος μας είναι να κάνουμε οικογένεια; Στόχος μας είναι να φτιάξουμε την τέλεια οικογένεια; Στόχος μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα από την οικογένεια (η οποία είναι μια τελειότερη μορφή της προηγούμενης); Η οικογένεια είναι αυτοσκοπός;

Οι παλιές μας οικογένειες αναπόφευκτα θα διαλυθούν, ο καθένας τραβά τον δρόμο του και σιγά σιγά ένας ένας φτάνουμε στην Ιθάκη. Είναι ανθρώπινο ότι υπάρχει για όλα μια αρχή και ένα τέλος. Πρέπει άρα με έναν τρόπο να φτιάξουμε μια οικογένεια η οποία να εμπνέει ασφάλεια, συντροφικότητα, συνεργασία, κατανόηση και άλλα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τα “κενά” που θα δημιουργηθούν από την προηγούμενη, και για να μην μας πάρει από κάτω συνήθως δημιουργούμε μια οικογένεια (τουλάχιστον με μια σχέση) πριν να διαλυθεί η δική μας.

Ίσως όλη αυτή η διαδικασία ανάλυσης των φαινομένων και των πραγμάτων βάσει μιας ορθολογιστικής και μιας τόσο ρεαλιστικής ιδεολογίας να μην με βοηθά καθόλου και ίσως να μου προκαλέσει κάποια προβλήματα αλλά δεν είναι τελειομανία. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς γιατί σκέφτομαι! Και σουρεαλιστής δεν γίνομαι!


"Family. There is nothing more important. They're the ones who show up when we are in trouble. The ones who push us to succeed. The ones who help keep our secrets. But what of those who have no family to rely on? What happens to those poor souls who have no loved ones to help them in their hour of need? Well, most learn to walk life's road by themselves. But a sad few of us, simply stop trying."

(Desperate Housewives Season 3 Episode 23-Last “Getting Married Today”)

To (May)be continued...

Καλή Εβδομάδα σε όλους!!!

4 σχόλια:

tinkerbell είπε...

Καλή βδομάδα! Interesting thoughts... Ιδιαίτερα το '(..) για να μην μας πάρει από κάτω συνήθως δημιουργούμε μια οικογένεια (τουλάχιστον με μια σχέση) πριν να διαλυθεί η δική μας.'

sCaTterBraiN είπε...

καλή εβδομάδα κι από μένα.

Ε.Α. είπε...

oi oikogeneies episis super antikeimeno gia senario tv series!

pote den fevgoun apo ti moda/pote de xanoun to endiaferon! :)

happy mid-week break! :)

Ιθάκη-man είπε...

Tinkerbell μου Καλή σου βδομαδούλα και σένα που ξέχασα να σου γράψω! Χαιρομαι πάρα πολύ που το βρήκες interesting!!!

Καλή Βδομάδα sCaTterBraiN !

Ναι βρε Εsspresionist μου αλλά μας πρόλαβε ο Παπακαλιάτης, αλλά που θα μου πάει θα τον φτιάξω! :P
Happy όση-week-έμεινε και σε σένα!

Αν διαβάσετε το σχόλιο μου πείτε μου αν νομίζετε ότι πρέπει να συνεχιστεί ή όχι.