Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Elliniko OR Suahili

Παρά την σχετική ευκολία του φετινού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών για τους απόφοιτους των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών για τις Παγκύπριες εξετάσεις 2008 οι μαθητές εξακολουθούν να κατηφορίζουν.

Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά, συνολικά παρακάθησαν τις εξετάσεις 9589 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 4500 περίπου δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την βάση που αναλογεί σε ποσοστό 44-45%. Αναλυτικά:
Βαθμοί: 1-5 πήραν ποσοστό 23.5% που αντιστοιχεί σε 2256 υποψήφιους
6-9 το 20.6% = 1973
10-12 το 20.7 = 1981
13-15 το 22.7% = 2170
16-18 το 12.2% = 1167 και
19-20 το 0.3% δηλαδή μόνο 37 μαθητές

Οι βαθμοί των Νέων Ελληνικών έκρυβαν μια μικρή αναγωγή στις εκθέσεις, των οποίων το θέμα ήταν περίεργο, με οδηγίες του Υπουργείου. Προφανώς για να μην φανεί η αποτυχία των μαθητών σε σχέση με πέρσι και να μην αναδειχθεί το χάσμα της εκπαιδευτική μεταρρύθμισης και το κενό της διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής. Σε λίγα χρόνια αναμένω να είναι επιπέδου Δημοτικής εκπαίδευσης και πάλι θα έχουμε τα ίδια –αν όχι και χειρότερα- αποτελέσματα!

Η τόσο ανθρωπιστική παιδεία απουσιάζει από την εκπαίδευση στην Κύπρο και μια στροφή στον ανθρωπισμό και στην καλλιέργεια του πνεύματος –αυτό που μας λείπει πραγματικά- φαντάζει αδύνατη. Η «εγκατάλειψη» των μαθημάτων των Νέων και Αρχαίων Ελληνικών και Τέχνης παρεμποδίζουν το έργο της παιδείας, η οποία στράφηκε σε χρησιμοθηρική και βαθμοθηρική παιδεία.

Είναι βασικό να αναφέρω ότι ο πιο σωστός προορισμός για σπουδές στην Ελληνική φιλολογία δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Γερμανία!

Τα ελληνικά της νέας γενιάς λιγοστεύουν επικίνδυνα, και αντιμετωπίζει (όχι μόνο) ένα πρόβλημα έκφρασης. Νομίζουν ότι τα Κυπριακά είναι επίσημη γλώσσα, που δυστυχώς δεν είναι, και μιλάνε, σκέφτονται και γράφουν Κυπριακά… Επίσημες γλώσσες της Κύπρου είναι τα Ελληνικά και Τουρκικά. Τουρκικά δεν νομίζω να μάθουμε αν δεν καταστεί ανάγκη –σε επικείμενη λύση του Κυπριακού παραδείγματος χάρη- Ελληνικά που έπρεπε να τα ξέρουμε δεν τα ξέρουμε και μιλάνε όλοι σαν την Ναστάζια στο «Βουράτε Γειτόνοι» και την Κουτουμάνου στο «Ζωή Ποδήλατο» –για το «Μίλα μου» ούτε λόγος!!!- πραγματικά εξαιρετικές προσωπικότητες, εκπομπές, σειρές και πρότυπα για τα παιδιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: