Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Catasterismi

Τον παρακάτω μύθο, τον θυμήθηκα στο άσχετο λόγω της ζέστης και θα δείτε στο τέλος γιατί τον θυμήθηκα λόγω της ζέστης. Τον είχα ακούσει πρώτη φορά σε μάθημα στο Πανεπιστήμιο που μας το είπε η καθηγήτρια επίσης στο άσχετο -όλο άσχετα πράγματα- αλλά μου άρεσε τόσο πολύ που τον θυμάμαι ακόμη. Έχει αρκετές παραλλαγές ο μύθος αλλά αυτόν ξέρω και θα σας τον πω γιατί μ' αρέσει πολύ -κάνοντας έτσι ένα πολύ άσχετο ποστ.


Ο Ικάριος είναι μυθική μορφή της Ελληνιστικής Εποχής. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ικάριος που κατοικούσε στην Αττική ήταν ακόλουθος του θεού Διονύσου ο οποίος του δίδαξε την τέχνη του κρασιού. Ο Ικάριος εξασκώντας την τέχνη της οινοποιίας μεθούσε και βοσκοί τον σκότωσαν ένα βράδυ νομίζοντας πως έχει καταληφθεί από μανία. Η Ηριγόνη, η κόρη του, μαζί με την σκυλίτσα της Μαίρα τον βρήκαν νεκρό. Η Ηριγόνη κρεμάστηκε πάνω από τον τάφο του πατέρα της και αυτοκτόνησε.

Ο Διόνυσος εξοργισμένος για την πράξη αυτή ρίχνει κατάρα στους Αθηναίους και όλες οι κόρες των κατοίκων της Αττικής τρελάθηκαν και κρεμάστηκαν. Αμέσως μετά τον χρησμό του μαντείου των Δελφών, θεσπίστηκε η γιορτή της Αιώρας, νέες Αθηναίες δηλαδή κρεμάζονταν από σχοινιά αλλά ταλαντεύονταν και άγγιζαν τα πόδια τους σε μικρές βάσεις, μιμούμενες εν μέρει την αυτοκτονία της Ηριγόνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο με τον θάνατο της, η Ηριγόνη έγινε ο αστερισμός της Παρθένου που συνορεύει με τον αστερισμό του Βοώτη (με τον φωτεινότερο αστέρα του Βορείου Ημισφαιρίου, τον Αρκτούρο) που δεν είναι άλλος από τον αστερισμό που ανήκει στον πατέρα της, Ίκαρο. Και φυσικά η Μαίρα, το μικρό σκυλάκι, έγινε, σύμφωνα πάντα με την μυθολογία, το άστρο του Κυνός, ο Σείριος ή ο Προκύων.

Σείριος σημαίνει φωτεινός ή καυτός και το καλοκαίρι ανατέλλει με τον Ήλιο. Δυο άστρα λοιπόν σήμαιναν την περίοδο ζέστης. Οι Αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τις μέρες εκείνες Κυνάδες μέρες και εμφανίζονταν συχνά εγκαύματα στους ανθρώπους τα οποία ονομάστηκαν Κυνικά Καύματα λόγω της συσχέτισης τους με το άστρο του Κυνός


ΥΓ. Για τους φιλομαθείς φίλους το φαινόμενο όπου πρόσωπα γίνονται άστρα ονομάζεται Καταστερισμός ή Αστροθεσίαι

4 σχόλια:

Leviathan είπε...

maresoun poli tetoioi mi8oi...ton sigekrimeno ton agnoousa...kalisperaaa!

Kος Μηδενικός είπε...

Είδα το Stardust! Το ξέρω ότι είναι άσχετο...αλλά μου το θύμισε το post!

Ιθάκη-man είπε...

@ Leviathan:
Και μένα μ' αρέσουν! Τους βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντες :)
Καλημέρα και καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο :p

@ ZeroPoint:
Τι ειναι τουτο; Ταινία; Για να το χεις δει τι θα ήταν; CD; Ταινία ή πίνακας δεν εξηγείται αλλιώς :p

Kος Μηδενικός είπε...

Ταινία ναι!
http://www.imdb.com/title/tt0486655/