Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Last Day of 2010

Τέλειωσε και ο Χρόνος της Βιοποικιλότητας, πάει το 2010, ο πρώτος χρόνος της δεύτερης δεκαετίας της 3ης χιλιετηρίδας και μιας και ετοιμαζόμαστε να το αποχαιρετήσουμε θα κάνω μια αναδρομή σε μερικά γεγονότα που έδωσαν το στίγμα τους για να θυμόμαστε το 2010 σαν μια χρονιά, σαν τις άλλες αλλά ξεχωριστή.

Με το δεξί μπήκε η χρονιά μιας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κτυπήθηκαν βάναυσα από την οικονομική κρίση, εγκαινίασαν το υψηλότερο κατασκεύασμα του ανθρώπου στο Ντουμπάι. Bye-bye πάω στο Ντουμπάι! Το Burj Khalifa στέκεται περήφανο στα 828 μέτρα, 200 μέτρα ψηλότερο από την υψηλότερη αντένα ραδιομετάδοσης που βρίσκεται στην Αμερική και 319 μέτρα ψηλότερο από το Taipei 101 στην Ταϊβάν, από το οποίο έκλεψε την πρωτιά του ψηλότερου ουρανοξύστη! Αν και μόνο 100 από τα 900 διαμερίσματα έχουν πουληθεί το Burj Khalifa ονομάστηκε το καλύτερο project της χρονιάς στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία Μέσης Ανατολής, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Τον Ιανουάριο, δυστυχώς ακόμα ένα ρεκόρ θα προστεθεί στις λίστες με τα παγκόσμια ρεκόρ. Αυτή τη φορά μιλάμε για τον φονικότερο σεισμό του αιώνα μας μετά τον σεισμό στην Ινδονησία και το τσουνάμι, τον σεισμό μεγέθους 7,0 βαθμών στην κλίμακα ρίκτερ που κτύπησε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου του 2010. Ακόμα και σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο ζουν σε καταυλισμούς και τα θύματα από την επιδημία χολέρας που ξέσπασε πρόσφατα ξεπέρασαν τους δυόμιση χιλιάδες κατοίκους.

Στις 14 του Απρίλη ηφαιστειακή στάχτη από ένα ηφαίστειο που δεν μπορεί κανείς να προφέρει, στην Ισλανδία αυτή τη φορά, καθυστέρησε τις αερομεταφορές και προκάλεσε ζημιές σε αεροπορικές εταιρείες. Προβλήματα παρουσιάστηκαν μέχρι και τον Μάιο και στις μεταφορές των φαν της Eurovision στο Όσλο της Νορβηγίας που διεξήχθη στις 25, 27 και 29 Μαΐου.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2010 είχαμε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς και στις 11 Ιουλίου στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου η Ισπανία για πρώτη φορά κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο με 1-0 την Ολλανδία. Όλος ο πλανήτης κινείτο στους ρυθμούς του Waka-Waka που τραγούδησε η Shakira και το συγκρότημα Freshlyground που βασίζεται στο τραγούδι Zamina mina! We are all Africa

Πάμε στα πολιτιστικά γεγονότα του 2010 τώρα. Στην μουσική καθιερώθηκαν τα ηλεκτρονικά είδη ενώ το ραπ είχε και φέτος την τιμητική του, καλλιτέχνες όπως Κέισα και Ριάνα ήταν από τις πιο πετυχημένες mainstream καλλιτέχνες. Η Beyonce έδωσε το παρόν της στα καλλιτεχνικά δρώμενα με την επιτυχημένη της τουρνέ που πέρασε και το 2009 από την Ελλάδα και η οποία τελείωσε στις αρχές του 2010. Με την παρουσία της είδαμε όχι μόνο τα καλλιτεχνικά δρώμενα να επηρεάζονται αλλά και την μόδα να κάνει στροφή με έμφαση στην θηλυκότητα αλλά και σε μια μορφή επιβλητικότητας μετά από άθλιες collection μεγάλων οίκων μόδας. Φυσικά η Lady GaGa δεν θα μπορούσε να λείπει μιας και έφερε για ακόμα ένα χρόνο την επανάσταση στην μόδα και στις ακρότητες αλλά επηρέασε και λίγο τα όρια του μοδάτου (και θετικά και αρνητικά). Μάρκες όπως Alexander McQueen είχαν επίσης την τιμητική τους μιας και με τον θάνατο του πολυτάλαντου σχεδιαστή το ύφος του μετατράπηκε σε κάτι πιο “κλασσικό”. Η Katy Perry από την άλλη μεταμορφώνεται σε ένα pin-up gay icon και βοήθησε -άθελα της νομίζω- στην εξάπλωση της μόδας των Ray-Ban (και όχι μόνο) τα οποία φέτος έγιναν ανάρπαστα!

Μετά την παραγωγή του Avatar, το 3D στους κινηματογράφους έγινε το απόλυτο must και η ταινία του James Cameron έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών σε έσοδα και ξεπέρασε ακόμα και το ρεκόρ του Τιτανικού -επίσης παραγωγής του κυρίου Cameron. Ενώ το Toy Story επέστρεψε με το 3ο και τελευταίο μέρος και έγινε έτσι η πιο επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών και μπήκε μάλιστα και στις 10 επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών σε έσοδα μιας και είναι η πιο επιτυχημένη ταινία του 2010!

Ήταν όσα έγιναν το 2010, επιλεγμένα και καλά. Ετοιμαστείτε για την Χρονιά των Δασών και την Χρονιά της Χημείας! Το 2011 είναι πλέον γεγονός! Ελπίζω να είστε έτοιμοι να το υποδεχθείτε με κάθε λαμπρότητα! Θα τα πούμε σύντομα!

6 σχόλια:

ProFyLaKtiKo είπε...

καλή χρονιά να έχουμε kido!

STELIOS PENTARVANIS είπε...

καλή χρονιά με αγάπη και υγεία.

Leviathan είπε...

Toy Story Forever!!!!! :) Καλή χρονιά να έχεις με υγεία, αγάπη και πολύ χαρά! Ευτυχισμένο το 2011! Να περάσεις υπέροχα αυτές τις μέρες! Πολλά πολλά φιλιά! :)

Ιθάκη-man είπε...

@ Προφυλακτικός:
Καλή Χρονιά! Φιλιά πολλά! :*

@ The wrong man:
Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία και πολλή πολλά αγάπη! :)

@ Leviathan:
Toy Story for ever! :p Χαχα, εύχομαι το 2011 να είναι πολύ πιο επιτυχημένο απ' ότι ήταν για το Toy Story 3 :p

Kος Μηδενικός είπε...

Αυτό πολύ Κατρίτση μου έκανε!! Χαχαχα!!!

Καλή χρονιά babe να έχουμε και να έχεις ό,τι ποθείς!!!

Ιθάκη-man είπε...

@ Zero Point:
Αν πάρω ότι θέλω... αστο καλύτερα :p Καλή χρονιά με υγεία και χαρά είναι αρκετά! :)