Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Παρομοιώσεις

Είμαι υπέρ της άποψης που λέει πως τα παιδιά είναι καλά μέχρι να μάθουν να λένε “Θέλω”. Μας έχει φάει αυτό το θέλω... Είτε αυτό είναι “Θέλω λεφτά” ή “Θέλω εκείνο το παντελόνι των Dsquared²” ή “Θέλω κοντά σου να μείνω” κατά Αρβανιτάκη ή “Θέλω ένα βράδυ του Μάρτη σου να με κοιμήσει ένα χάδι σου” κατά Βανδή ή έστω “I want you bad” κατά Off-Spring... Για τα Θέλω μίλησα πριν περίπου ένα χρόνο αλλά θα συνεχίσω... έστω λίγο αργά...

Πριν μέρες, δεν ξέρω πότε ακριβώς, δεν ξέρω τι μου γίνεται με τις μέρες, είχαμε μια σύντομη συζήτηση με τον μου-έριξε-χυλόπιτα-παρ'-ολίγον-να-σκίσω-το-μποξεράκι-μου-για-αυτόν-Zero-Point... Και μου είχε αναφέρει φράσεις όπως Πεινάω σαν πούστης και τα λοιπά... Το έψαξα και στο διαδίκτυο... Και τότε ξύπνησε μέσα μου το ακτιβιστικό μου αίσθημα! Τι είναι αυτό; Πάντως όχι εκείνο που περιμένεις να ξεστομίσει ο άλλος κάτι για να του πεις ότι κάνει λάθος (αυτό είναι το παρόν-φιλολογικό) Πως να το πω; Εκείνο που θίγεται η ανθρώπινη σου ύπαρξη και το πνεύμα της παγκόσμιας ειρήνης (των καλλιστείων είναι αυτό) ούτε αυτό, τελοσπάντων καταλάβατε!

Τι πάει να πει πεινάω σαν πούστης; Δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι πεινάμε περισσότερο; Ή νυστάζουμε περισσότερο από τους ετεροφυλόφιλους; Δεν έχω σαλέψει (ακόμα) αλλά με τέτοιες εκφράσεις θα το πάθω αργά ή γρήγορα! Ας το δούμε το φαινόμενο γενικότερα, μια παρομοίωση είναι κάτι για να κάνει κάτι πιο κατανοητό (να το και το φιλολογικό), για να αποδώσει ιδιότητες σε πράγματα, όπως λέμε ζώα, φυτά, πράγματα (αυτό είναι το υποσυνείδητο μου, μην δίνετε σημασία). Από πότε οι ομοφυλόφιλοι πεινάνε, νυστάζουν, καπνίζουν, τρέχουνε, διψάνε, κοιμούνται, διαβάζουν, κατουριούνται περισσότερο από τους ούτε ξέρω ποιους; Αυτό ήταν μια εύλογη απορία!

Δηλαδή έπρεπε να υπάρχουν φράσεις όπως κάνω δίαιτα σαν στρέιτ -κατ' αντιστοιχία του “πεινάω σαν πούστης”; Αλλά δεν υπάρχουν... Σοβαροί άνθρωποι είστε (για σένα μιλάω αναγνώστη μου, εν αντιθέσει με μένα που πήρα ένα τόσο ωραίο θέμα και έκανα ένα τέτοιο ποστ) και ξέρετε πως όλα αυτά είναι στερεοτυπικές εκφράσεις (ή κοινότυποι για να είμαστε ακριβείς) το φύλο δεν έχει σημασία στο πόσο θέλεις, στο πόσο νυστάζεις, τρέχεις, διαβάζεις, κάνεις σεξ, καπνίζεις, πας για πιπί κτλ κτλ, νομίζω αυτό είναι ξεκάθαρο!

7 σχόλια:

Kος Μηδενικός είπε...

Θυμάσαι μια διαφήμιση που είχε ένα κοριτσάκι που όταν ξύπναγε, το μαλλί ήταν αφάνα...και έλεγε την αμίμητη ατάκα: "Κάθε πρωί που σηκώνομαι, ξυπνάει η ζούγκλα μέσα μου". Εεεεεε με σένα συμβαίνει το άλλο: "Καθέ πρωί ή βράδυ ή anyway γενικά, ξυπνάει ο Μπαμπινιώτης μέσα σου"! Χαχαχαχα!

Οι εκφράσεις "αγαπητότατε-εγώ-δεν-έριξα-χυλόπιτα-μα-baby-είμαι-παντρεμένος" φέρουν πάντα τη βαρύτητα της πλειοψηφίας. Οι θεσμοί, όπως η γλώσσα, σπανίως ή ποτέ μάλλον δεν χτίζονται από τις μειοψηφίες. Κοινωνικός νόμος, απαράβατος! Κι ενώ στο γραπτό λόγο ως μειοψηφία μπορεί να φιλτράρουμε αυτά που η κοινωνία μας έχει εμποτίσει, στο προφορικό αδυνατούμε γιατί ο ανθρώπινος νους μας προδίδει. Τα παραπονά μας στη Νευροφυσιολογία του εγκεφάλου.

Όσον αφορά τη πατρότητα της έκφρασης και τις ρίζες της στου αιώνες της ετεροφυλόφιλης κοινωνίας, μη με ρωτάτε εμένα, ούτε τον ουρανό (κατά Μίκη)...ρώτα καλύτερα τον Μπαμπινιώτη! ;-)

Και μια σημείωση...τα θέλω σου να τα σέβεσαι. Είναι δικά σου! Κεκτημένα χρόνων και προσωπικών σου αγώνων. Το τελευταίο πράγμα που είμαι προσωπικά διατεθιμένος να παραδώσω είναι τα θέλω μου.

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είναι γιατί κατά τεκμήριο οι gay ξεσκίζονται περισσότερο (πες μου ότι και αυτό είναι υπερβολή!!!)...σκεπτόμουν να ακολουθήσει και σχετικό post.

Kος Μηδενικός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kος Μηδενικός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mahler76 είπε...

αυτοί οι χαζοί ακτιβισμοί τύπου gay super hero το έχουν φάει το αδερφάτο. Η έκφραση έχει ιστορική βάση από τα χρόνια της τουρκοκρατίας όταν οι πασάδες τάιζαν ειδικές τροφές τα αγοράκια στα χαρέμια τους για να χέζουν αβέρτα και να καθαρίζει το αντεράκι τους καλά να είναι έτοιμα για σκίσιμο (όπως βλέπεις καμία σχέση με τους ομοφυλόφιλους σήμερα).

Προσπαθήστε πάντως να καταλάβετε ότι η γλώσσα δεν προηγείται άλλα ακολουθεί, δεν διαμορφώνει αλλά καταγράφει και ίσως έτσι καταλάβετε γιατί άλλα είναι τα σοβαρά και όχι μια έκφραση του συρμού.

Ιθάκη-man είπε...

@ Zero Point:
Τον Σωσύρ τον έχεις ακουστά;
Δεν ξέρω, αν θέλετε να μιλήσουμε με στοιχεία να κάνουμε μια παγκοσμίας εμβέλειας έρευνα να δούμε αν όντως οι γκέι κάνουν περισσότερο σεξ... Μιας και μιλάμε για παροιμίες είχε πει κάποτε κάποιος σε σχόλιο μου ότι για κάθε μια παροιμία υπάρχει και η αντίθετη "Όποιος βιάζεται σκοντάφτει" και "Το γοργόν και χάριν έχει". Πως μου λέτε πως οι γκέι κάνουν περισσότερο σεξ ενώ είναι κλεισμένοι στους 4 τοίχους; Σηκώνει συζήτηση το ξέρω... Δεν περιμένω απάντηση τώρα, κάνε ποστ και πάρε και αυτά που σου λέω

@ Μahler:
Ξέρω πολύ καλά τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας και δεν αντιλέγω. Και τα περί ακτιβισμού ήταν σατιρικά, δεν είμαι ούτε νιώθω ακτιβιστής.
Όσον αφορά την έκφραση, αληθεύει αυτό που μου λες; Έχω ψάξει για πιθανές ερμηνείες αλλά δεν βρήκα

mahler76 είπε...

Εμένα μου το είπε Διδάκτορας Βυζαντινολογίας (οκ και μόνο που ξέρω κάποιον με αυτό το πτυχίο με κάνει μεγαλύτερη Θεα το ξέρω). Τώρα αν με δούλευε δεν το ξέρω. Το θέμα μας είναι να μην μένουμε στα ασήμαντα.

tinkerbell είπε...

Για τον ίδιο λόγο που λέμε 'It's as hot as hell' και 'It's as cold as hell'. Go figure. Λαϊκές εκφράσεις σου λέει ο άλλος!