Στα παλιά χρόνια οι Θεοί ήταν για κάποιους δώδεκα, για κάποιους ζωόμορφες θεότητες, για άλλους ο τιμωρός και μετέπειτα ο Θεός της αγάπης. Για μερικούς ο Θεός ήρθε στην γη, για κάποιους θα ξανάρθει, για άλλους ο Θεός χαρίζει 72 παρθένες γυναίκες, σε κάποιους η ιδέα του Θεού είναι η ανώτερη δύναμη, σε άλλους ο Θεός είναι ένα καλοφτιαγμένο ή ένα οπορτουνιστικό παραμύθι, για άλλους ο Θεός είναι αποδεκτά και αδιαμαρτύρητα υπαρκτός...
Κύπρος: Η περίεργη “γέννηση” του Θεού
Στην Κύπρο ο Θεός “εμφανίστηκε” στην περίοδο 7000-3900 π.Χ. (Νεολιθική: Ακεραμική και Κεραμική) και ήταν... γυναίκα! Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκε ένα αγαλματάκι που χρονολογείται στα 3000 π.Χ με την μορφή μιας γυναίκας, η οποία μάλλον συμβόλιζε την Γη. Οι άνθρωποι ζώντας σε μια καθαρά αγροτική κοινωνία είχαν μείνει έκπληκτοι με το γεγονός ότι αν φυτέψουν ένα σπόρο θα βλαστίσει στην Γη ένα φυτό, ένας θάμνος ή ένα δέντρο και έτσι βρήκαν την “ανάγκη” να λατρεύουν την Γη ως θεότητα που χαρίζει τροφή όπως η γυναίκα χαρίζει ζωή.
Στην Χαλκολιθική εποχή υπήρξαν ειδώλια σταυρόσχημα με γρκιζοπράσινο στεατίτη (με το πιο γνωστό το Ειδώλιο του Πωμού, το οποίο από το 2008 απεικονίζεται στα Κυπριακά νομίσματα του ενός και δύο ευρώ) και είναι όλα γυναικείες φιγούρες. Και υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη τελετουργιών, άρα η λατρεία στην γυναικεία θεότητα -που εξελίχθηκε σε Θεά Αφροδίτη- άρχισε να είναι μυσταγωγική (ακόμα και σήμερα αυτό ισχύει σχεδόν σε όλες τις θρησκείες, οι μη-ενταγμένοι στην θρησκεία δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα μυστήριο)
Η Παλαιά Διαθήκη ως λογοτεχνικό και ιστορικό έργο
Για αιώνες η λογοτεχνική και ιστορική αξία της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία χρειάστηκε περισσότερο από 110 χρόνια να ολοκληρωθεί, ήταν αδιαμφισβήτητη. Όταν όμως ανακαλύφθηκαν μερικοί λογοτεχνικοί θησαυροί της Αρχαίας Αιγύπτου και Μεσοποταμίας και πιο συγκεκριμένα τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (γνωστά επίσης και ως Χειρόγραφα του Khirbet Qumran) η λογοτεχνική αξία της Παλαιάς Διαθήκης αμφισβητήθηκε. Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας τα οποία γράφτηκαν χρόνια πριν την Παλιά Διαθήκη αλλά ανακαλύφθηκαν μόλις το 1947-1956 φαίνεται να είναι ο πρόδρομος της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και η Παλαιά Διαθήκη φαίνεται να είναι “ανακατασκευή” των Χειρογράφων αυτών. Η Παλαιά Διαθήκη ιστορικά αμφισβητήθηκε πριν από πολλά χρόνια, στα χρόνια του Βυζαντίου ιδιαίτερα αφού αν πάρουμε κυριολεκτικά τα λεγόμενα της Παλαιάς Διαθήκης και φθάσουμε ουσιαστικά στην Γένεση του κόσμου που είναι το 5508 π.Χ.! Ο Ιησούς επίσης, γεννήθηκε σύμφωνα πάντα με ερευνητές, αν αποδεχθούμε ότι είναι ιστορικό πρόσωπο, το 3 ή 5 μ.Χ και όχι το 0 μ.Χ. και σίγουρα δεν ήταν Χριστιανός με την έννοια που ξέρουμε σήμερα!
Ο θεός για Μένα
Θεός για μένα δεν είναι ανώτερη δύναμη, δεν είναι ουσιαστικά κάτι. Δεν θεωρώ, καταρχάς, ότι υπάρχει κάτι ανώτερο (ή κατώτερο) από τον άνθρωπο. Θεός για μένα παλιά ήταν αυτό που μου έδινε δύναμη και τώρα αυτό είναι! Αλλά τώρα αυτός ο Θεός έχει μορφή, σώμα και ουσία, τον βλέπω, τον αισθάνομαι, του μιλάω και το βασικότερο μου απαντάει με λόγια! Θεός μου είναι η δύναμη μου, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και ο εαυτός μου.
Ο Θεός ήταν μια δική μου “εφεύρεση” και όταν είδα ότι είναι άχρηστη την πέταξα γιατί δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος να υπάρχει....
Ο Θεός για μένα στην αρχή απουσίαζε, εγώ ήμουν πάντα εκεί ο Θεός έλειπε, ποτέ δεν τον είχα δίπλα μου, είχα πάντα την πίστη μου. Και δεν είναι ότι δεν πιστεύω πλέον στον Θεό επειδή είμαι πεισματάρης -και πληγωμένος- και βρίσκομαι σε κατάσταση άρνησης αλλά μετά τα 18 μου αμφισβήτησα τα πάντα! Τα πάντα όμως, και ένα από αυτά ήταν και ο Θεός (οι θρησκείες, οι ιερωμένοι και ότι άλλο συσχετίζεται μαζί του)
Ο Θεός λοιπόν για μένα δεν κατάφερε να περάσει στο boot-camp... και δεν ξέρω αν θα υπάρξει 2η σεζόν!
3 σχόλια:
Ο Θεός είναι ένας (μία είναι η ουσία που λέει και το άσμα) απλά εμείς του δίνουμε μορφή ανάλογα με την κοινωνία μας.
Και εγώ αλήθεια δεν πολυπιστεύω....
χμμμ, το σίγουρο είναι ότι οι αισθήσεις μας δεν αρκούν για να μας μεταδώσουν όλα όσα υπάρχουν γύρω μας. υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει και για το μυαλό μας. οπότε μπορεί να υπάρχει κάποια 'ανώτερη δύναμη' μπορεί και όχι. ωστόσο ελπίζω να υπάρχει. ίσως και να είναι και η πιο 'λογική' απόφαση, αφού ποτέ δε θα σε απογοητεύσει (γιατί όταν πεθάνεις - και δεν υπάρχει ανώτερη δύναμη - απλά δεν θα το μάθεις γιατί δεν θα υπάρχεις πια).
@ Bill:
Ανάλογα με την κοινωνία, την μόρφωση, τις ευαισθησίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, από εμπειρίες κτλ κτλ
@ sCaTterBraiN:
Γιατί δεν αρκούν οι αισθήσεις μας; Διαφορά δεν θα μου κάνει εμένα προσωπικά αν υπάρχει ή αν δεν υπάρχει, αν υπήρχε όμως θα μου έκανε διαφορά
Δημοσίευση σχολίου