Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Unable to stay, unwilling to leave

Ναι, οι άνθρωποι είναι πεισματάρικα και ανώριμα όντα, όταν τους λες να κάνουν κάτι, θα κάνουν το αντίθετο! Αν θα πεις στο παιδί ότι είναι άτακτο, το παιδί, από μόνο του, θα γίνει ακόμα πιο άτακτο. Είναι τέτοια η φύση του παιδιού που επιζητεί την προσοχή των άλλων, χωρίς να κατανοεί ακόμα αν είναι ο σωστός ή ο λάθος τρόπος να το καταφέρει. Δεν είναι ότι το παιδί θέλει να γίνει κακός, κανείς δεν είναι εκούσια κακός -όπως είπε και ο Σωκράτης. Ένα παιδί που δεν έχει την απαραίτητη προσοχή κάνει αυτό ακριβώς το πράγμα, γίνεται αυτό που του λένε για να έχει την προσοχή που θέλει!

Ακόμα και όταν μεγαλώσουμε είμαστε αντιδραστικοί χαρακτήρες, ναι, ακόμα και αν τα χρόνια περάσουν, κυλήσουν, από πάνω μας εμείς θα είμαστε ακόμα πεισματάρικα και ανώριμα όντα -είναι ένα παράδειγμα που έχω υπόψη μου για την άποψη μας ότι on ne change pas- χειρότερα και απ' τα παιδιά γιατί εμείς φτάσαμε να μάθουμε τι είναι σωστό και λάθος, γιατί μεγαλώνοντας μάθαμε τι είναι εύκολο και δύσκολο.

Έτσι ακριβώς γίνεται όταν οι καταστάσεις σου λένε να ξεχάσεις ένα άτομο, να το σβήσεις από κάπου -είτε αυτό είναι από το κινητό σου είτε από την ζωή σου- εσύ θα επιμένεις και θα κολλάς. Είναι η φύση μας τέτοια! Αντιδρούμε, κατά βάθος όλοι μισούμε τις αλλαγές. Αλλά αν και ξέρουμε πιο είναι το καλό μας, επιμένουμε να κολλάμε σε προηγούμενες καταστάσεις, σε ανεκπλήρωτους έρωτες, σε σχέδια που δεν δούλεψαν, σε όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Έτσι ακριβώς θα γίνει όταν θα σου πει ο γιατρός ότι πρέπει να σταματήσεις την χορηγία φαρμάκων σε ένα πρόσωπο επειδή ο οργανισμός του δεν αντιδρά σε αυτά, έτσι και εσύ θα κάνεις ότι μπορείς για να τον κρατήσεις στην ζωή. Ξέρεις ότι το να παρατείνεις την ζωή του μπορεί να είναι για αυτόν οδυνηρό, πιο οδυνηρό από ότι ο θάνατος, ξέρεις ότι κάποτε θα γίνει, ξέρεις τι είναι το σωστό και τι το λάθος, ξέρεις ότι είναι λάθος να βασανίζεται ο άλλος -και τι χειρότερο όταν δεν μπορεί να σου το πει- αλλά εσύ;

Εσύ είσαι ακόμα εκείνο το παιδί που γίνεται πιο άτακτο για τις παρατηρήσεις, εσύ είσαι ακόμα εκείνος ο πληγωμένος οραματιστής που κολλάει στις παλιές καταστάσεις, εσύ είσαι ακόμα εκείνος ο εγωιστής που σκέφτεται το δικό του πόνο, μόνο.

Όμως μαγκιά ξέρεις τι είναι; Μαγκιά είναι... το παιδί να γίνει φρόνιμο, παρά την σημασία που δέχεται και επιζητεί. Μαγκιά είναι... να σβήσεις μια και πάντα το όνομα από τις επαφές του κινητού σου. Μαγκιά είναι... να αποδεχτείς την κατάσταση και να σκεφτείς τους άλλους πριν να σκεφτείς τον εαυτό σου! Μου έχουν τύχει και τα τρία, αλλά ήμουν μάγκας και έγινα φρόνιμο παιδί!

Αφιερωμένο στους Κύπριους που ονειρεύονται πως θα παν πίσω στα χωριά τους, αφιερωμένο σε εμένα, αφιερωμένο στον κάθε ένα από εσάς!

Αφιερωμένο πάνω από όλα στην αγαπημένη μου γιαγιά που δεν την αφήσαμε να πεθάνει, αλλά ήταν τόσο μάγκας που πριν 3 χρόνια σταμάτησε να αναπνέει!

12 σχόλια:

tinkerbell είπε...

nice one! :)

Εγώ είπε...

swsto

Ιθάκη-man είπε...

Thanks tinkerbell! :)
Thank u2 Liar! :)

efhbos είπε...

Εγω παντος δεν υπακουω σε αυτους τους νομους...Αν καποια με αφησει...Φευγω...Δεν κολλαω παραπανω...!

Τωρα ως προς τα αλλα...Δεν ξερω πως μπορει να αντιδρασω...!

sCaTterBraiN είπε...

κακό πράγμα η προσκόλληση - από τα πιο δύσκολα μαθήματα που παίρνουμε.
καλημέρα!

Ιθάκη-man είπε...

@ ΕΦΗΒΟΣ:
Δεν φτάνει που έχεις και το χάρισμα για να γράφεις έχεις και το χάρισμα να ξεκολλάς! Όλα τα έχεις πια εσύ; :P

@ sCaTterBraiN:
Εμένα μου λες; Είναι λες και τα πόδια μου εκρίνουν κόλλα! *Μια χορηγεία της Γιου-Χου Στικ*

efhbos είπε...

ΧΑΧΑΧΑ...Ετσι ειναι η φυση μου...Οσο και να την θελω...Αν μου πει αντιο...Δεν ξαναγυριζω...Και γινετε χωρις προσπαθεια...Δεν ξερω πως ξεκινησε...:P

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Πολύ συγκινητική η ανάρτησή σου και πολύ προτρεπτική νοητικά.
Η προσκόλληση είναι από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες στη ζωή.
Εμπεριέχει πολλά συναισθήματα έτοιμα να δικαιολογήσουν την παρουσία τους.
Οπως είπε λοιπόν και ο Σωκράτης δεν υπάρχει καλό και κακό.
Μόνο ο τρόπος που κάνουμε κάτι μπορεί να προσδιορίσει το αποτέλεσμα.

monaxikotita είπε...

kollisa me auti tin anartisi

Ιθάκη-man είπε...

@ Αστρο-Συμμορίτες:
Καλή Εδβδομάδα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την ανάρτηση

@ Μοναχικότητα:
Είν' καλό ή κακό τωρά τούτο; :p

monaxikotita είπε...

den sou lew :) :)

Ιθάκη-man είπε...

@ monaxikotita:
:)