Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

99 Χρόνια από τον θάνατο του Α. Παπαδιαμάντη

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στην Σκιάθο. Ο πατέρας του, Αδαμάντιος Εμμανουήλ, ιερέας, και η μητέρα του, Αγγελική Μωραϊτίδη, είχαν συνολικά 6 παιδιά, 4 κόρες και 2 γιούς. Ο Αλέξανδρος μετακόμισε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την φοίτηση του στην Μέση Εκπαίδευση και κατάφερε να τελειώσει το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών σε ηλικία 23 ετών το 1873. Ακολούθως, το 1874 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, εντούτοις αν και δεν κατάφερε να τελειώσει τις σπουδές του, έμεινε στην Αθήνα για να αποφύγει την στράτευση του και την επιστροφή του στο νησί του. Στην Αθήνα έγραφε κείμενα για εφημερίδες, ήταν διορθωτής σε εκδόσεις και παρέδιδε μαθήματα για να βγάλει τα χρήματα που χρειαζόταν και για να βοηθήσει την οικογένεια του στην Σκιάθο, μιας και οι 3 αδελφές του έμειναν ανύπαντρες και ο αδελφός του είχε πεθάνει. Έτσι το 1908 επέστρεψε στην Σκιάθο και όπου παρέμεινε μέχρι και που πέθανε σαν σήμερα, ξημερώματα της 3 Ιανουαρίου 1911,από πνευμονία στο σπίτι του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και ονομάστηκε “Κοσμοκαλόγερος”


(...) Κι ἐξηκολούθησε τὸ δρόμο της. Κ᾿ γολέτα ἐξηκολούθει ἀκόμη νὰ βολταντζάρῃ εἰς τὸν λιμένα. Κι ὁ μικρὸς βοσκὸς ἐξηκολούθει νὰ φυσᾷ τὸν αὐλόν του εἰς τὴν σιγὴν τῆς νυκτός. (...)

Το μοιρολόι της Φώκιας (1908)

5 σχόλια:

sCaTterBraiN είπε...

κι εγώ δεν θα παντρευτώ ποτέ - αλλά δε νομίζω να με βγάλουν κοσμοκαλόγερο όταν πεθάνω. κοσμογκερλ πιο πιθανό...

Ιθάκη-man είπε...

Κόσμογκερλ? χαχαχα

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλημέρα, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Ευχαριστούμε για το λινκ που μας έχεις και ανταποδίδουμε αμέσως.
Επίσης ευχόμαστε να αξιωθούμε να δούμε κι άλλους Παπαδιαμάντηδες, αλλά δύσκολο...

efhbos είπε...

Τι να πει κανενας γι΄αυτον τον ποιητη...Εχω διαβασει πολλα απο αυτα που εχει γραψει...Στο σχολειο...Γιατι απ'εξω απο το σχολειο...Δεννν..ΧΑΧΑΧΑ...!

Ιθάκη-man είπε...

@ Αστρο-Συμμορίτες:
Δυστυχώς οι καιροί δεν το επιτρέπουν να γεννηθούν ποιητές του βελενηκούς του Παπαδιαμάντη, του Καβάφη ή του Παλαμά. Αυτός που άφησε σχόλιο μετά από εσάς όμως είναι ποιητής, άλλης εμβέλειας αλλά είναι Ποιητής με Π κεφαλαίο!

@ ΈΦΗΒΟΣ:
Όταν μεγαλώσεις ακόμα λίγο θα σε πιάσω και θα τρέχω από εκδοτικό οίκο σε εκδοτικό οίκο για να σε εκδώσω! Ποιητή μου εσύ!